Neurologija  (4069)

Lekari saradnici

    dr Branislava Orlandić Stojanović
    Dr Dušanka Petrović
    Prim. dr Mihailo Mirković
    dr Mirjana Jovanović
    dr Nikola Vukasinović
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 20.06.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #138106

Molim vas da mi protumačite nalaz mr pregled endkokranijuma uputna dijagnoza: discordo anxiosus et depresivus mixtus uradjeni su t1w/flair sagitalni, t2w/t2w flair/dwi/t2* aksijalni i t2w/stir koronalni mr tomogrami endokranijuma. Spoljašni likvorski prostori su na konveksitetima velikomoždanih hemisfera fronto - parijetalno obostrano lako prošireni. Preostali spoljašnji likvorski prostori i komorni sistem su urednih dimenzija, bez patoloških kolekcija i bez ekspanzivnih manifestacija. U moždanom parenhimu sublentikularno se uočava trakasta t2w/flair hiperintenzivna promjena najvećeg uzdužnog dijametra oko 12mm, koja nije opasana perifokalnim edemom, i ne pokazuje ekspanzivan karakter na okolni moždani parenhim, najvjerovatnije u prilog zone glioze moguće postishemijske etiologije, ddg. Obzirom na lokalizaciju u obzir dolaze cistično dilatirani perivaskularni virchow robinovi prostori - obzirom na flair hiperintenzitet signala manje vjerovatno, ddg. Su druge etiologije moguće. Okruglasta promjena istih karakteristika se uočava uz medijalne aspekte promjene opisane sublentikularno desno dijametra oko 5mm. Na t2w/t2* sekvenci se u području gl. Palidusa obostrano uočavaju mrvičaste zone hipointenziteta signala najvjerovatnije u prilog mrvičastih kalcifikacija. Drugog patomorfološkog supstrata se u moždanom parenhimu supra i infratentorijalno sa sigurnošću ne diferencira. Ne vidi se zona restrikcije difuzije, niti drugih fokalnih lezija bijele mase. Ne vidi se manifestnih lezija moždanog stabla, niti cerebeluma. U području gl. Pinealis se uočava nekoliko okruglastih t2w hiper, t1w hipointenzivnih promjena, dijametra oko 3 mm, moguće u prilog cisti gl. Pinealis, ddg. Su druge etiologije moguće - manje vjerovatne. Pontocerebelarni uglovi i kraniocervikalni prelaz su bez prisustva patomorfološkog supstrata. Pregledom obuhvaćene strukture baze lobanje su bez prisustva patomorfološkog supstrata. Pregledom obuhvaćene strukture baze lobanje su normalne morfologije, bez prisustva ekspanzivnih promjena, intaktne. Cerebelarne tonzile se nalaze u nivou foramena magnuma, i dalje u fiziološkim granicama. Uočava se insufijencija selarne dijafragme sa prolapsom supraselarne cisterne i diskretnim utiskivanjem iste u podležeći parenhim hipofize. U orbitama se ne vidi prisustvo grubljeg patomorfološkog supstrata. Paranazalne šupljine i mastoidne celule su bez stranog sadržaja i signifikantnih inflamatornih manifestacija. Napominje se zadabljala skvama frontalne kosti, najvećeg dijametra oko 14mm, kao i parijatelne kosti obostrano ll dijametra oko 9mm, bez jasnog izdvajanja fokalnih lezija, bez patološke alteracije is, moguće na terenu hiperostoze, ali se ni druge etiologije (metaboličke?) iz učinjenog sa sigurnošću ne mogu isključiti.

Poštovana,
Nije zahvalno tumačiti mr nalaz endokranijuma bez anamnestičkih podataka i kliničkog pregleda – naročito ako opisane promene diferencijalno – dijagnostički odgovaraju različitim stanjima. Molim vas da se javite vašem neurologu.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 18.06.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #137967

Poštovani, da li je moguće da dan prije jakog epi napada bude uredan i dobar kontrolni eeg snimak, bukvalno nekih 15-ak sati prije jakog epi napada i pored redovno uzete terapije koja se na žalost nije smjela smanjivati na do samo jedne četvrtine tablete zbog razvoja rasta i rada na poslu do kasno sa kompjuterom? Unaprijed hvala na odgovoru!

Poštovani,
Eeg kod osobe koja boluje od epilepsije može pokazati normalan nalaz. Potrebno je da se javite neurologu/epileptologu kod se lečite.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 18.06.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #137952

Nalaz mr pregleda načinjeni su t1w sagitalni, t2w/flair/dwi transverzalni i t2w koronalni mr tomogrami endokranijuma. Peregled nje dopunjen postkontrastnim t1w skenovima cervikalnog sela kičmene moždine pre i postkontrastno. Ekstracelebralni likvorski prostori i komorni sistem su normalne veličine, bez patoloških kolekcija i ekspanzivnih manifestacija. Frontalno u koroni radijati i periventrikularno obostrano se vidi više t2w hiperintenzivnih promena bez znakova restrikcije difuzije i bez postkontrolnog pojačanja is. Najveća promena je uz okcipitalni rog leve lateralne komore veličine 11 mm. Nema manifestnih lezija moždanog stabla, niti cerebeluma. Foramen magnum, pontocerebralni uglovi i kraniocervikalni prelaz su slobodni. Selarna regija i orbite su bez patoloških promena. Pogledom obuhvaćene strukture baze lobanje su normalne morfologije, bez ekspanzivnih promena, intaktne. Paranazne šupljine i pastoidne ćelije su bez stranog sadržaja i signifikantnih informatornih manifestacija. Ne uočavaju se lezije u cervikalnom segmentu medule. Zaključak: multiple lezije supratentorijalne bele moždane mase nespecifičnih mr odlika (ne može se isključiti demijelinazaciono oboljenje, dif dg lezije mogu biti ishemijske prirode) indikovana je mr kontrola radi intervalnog pracena lezija u supratentorijalno beloj moždanoj masi. Molim vas da mi date misljenje i moguce komplikacije takodje me zanima nacin lecenja ove vrste bolesti. Unapred zahvalan demo robert

Poštovani,
Ne mogu vam reći o kojoj se bolesti radi samo na osnovu nalaza uradjene magnetne rezonance. Da bi se dijagnoza neke bolesti postavila potrebno je više podataka (klinička slika, neurološki nalaz, nalazi drugih uradjenih pregleda. . .) . Savetujem vam da se javite neurologu koji vas je uputio na mr pregled i popričate o pitanjima koja imate.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 18.06.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #137976

Pozdrav! Simptomi: trnjenje desne polovine glave, ruka, ne gidim u tom tren. Na desno oko i otezano ili nerazumno pricam. Do sad mi se to desilo 3 puta. Magnetna radjena, sve u redu jedino sto ne znam sta znaci "levo orbi5ofrontalno supkoritikalno uocavaju se male t2/flair hiperintna zona vel. Oko 4mm koja najpre odgovara mikrovaskul. Leziji" i obostrano sublentikularno lako naglaseni pwrivaskularni prostor. Zanima me sta ovo znaci?

Poštovana,
U samom zaključku opisa mr stoji da vidjena promena najpre odgovara oštećenju malog krvnog suda mozga („mikrovaskularna lezija“) , ali napominjem da nalaz mr nije zahvalno tumačiti odvojeno od kliničke slike i neurološkog nalaza. Neophodno je da se javite neurologu koji će obaviti pregled i indikovati potrebne dalje preglede.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 18.06.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #137983

Postovani, pre cetiri dana pojavili su mi se blagi trzaji u glavi. Do sada nisam imala slicne simptome i zato sam zabrinuta, takodje po koji put i ruka mi se malo trzne ali nije ucestalo. To je pocelo pre par dana kako sam dozivela stres sa kucnim ljubimcem koji je imao tesku povredu pa me je to potreslo. Zelela bih da mi date savete sta da radim, da li su potrebni strucni pregledi ili ce to proci samo po sebi? Unapred zahvalna! Pozdrav.

Poštovana,
Niste opisali kako tačno ti trzajevi glave izgledaju – da li su vidu poigravanja mišića lica ili predstavljaju trzajeve cele glave. Bitan podatak je i da li je trzaj ruke povezan sa trzajevima glave ili se javlja izolovano, pri aktivnostima ili prilikom uspavljivanja. Trzajevi mišića lica nekada mogu biti posledica stresa i napetosti, ali je neophodno da precizno objasnite kako ta stanja izgledaju- zato vam savetujem da se javite neurologu.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
« Prethodna | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 814 |  Sledeća»