Neurologija  (4229)

Lekari saradnici

    dr Branislava Orlandić Stojanović
    Dr Dušanka Petrović
    Prim. dr Mihailo Mirković
    dr Mirjana Jovanović
    dr Nikola Vukasinović
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 24.11.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #142124

Postovanje: danas sam radio emg desne sake, treba mi pomoc oko ocitavanja rezultata. Saka je bila slomljena na dva mesta, kaziprst nemogu da pomeram, ruka je stalno utrnjena duz cele podlaktice.

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovani,
Zamolila bih vas da pročitate ceo izveštaj emng pregleda koji ste dobili - uvek, uz upisane parametre merenja, postoji i tumačenje uradjenog pregleda.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 24.11.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #142134

Drhte mi ruke vec 5 godina pri izvrsenju neke radnje. Glava mi se ponekad sama od sebe uznemiri ili zatrese pogotovo kada me neko gleda bas. Isao sam kod svih mogucih lekara na sve preglede i izvadio krv gde su mi svi nalazi dobri cak sam i privatno vadio krv da bi iskljucili doktori neke teze bolesti i tu mi je sve u redu, zatim snimao glavu, magnetna rezonanca, strujanje u rukama i nogama i bas sve je u redu. Jedino sto nije je to da mi je ustanovljena hipotireoza i pijem za nju lek eutirox ali su mi rekli da hipotireoza nema veze sa mojim problemom (imalo bi veze kada bih imao hipertireozu ali posto imam hipo onda nema veze) . Lekari su onda mislili da je u pitanju psiha. Dobijao sam razne lekove kak0 za smirenje tako i za depresiju od eglonyl-a, zoloft, anafranil, lata, xanax, lorazepam itd i nijedan mi nije pomogao. Pored drhtanja ruku pri izvrsenju neke radnje, i ponekad drhtanja malog glave, imam jos od simptoma znojenje dlanova, pa jako hladne ruke, uzbudim se nekad sav, napet sam, uznemien vrlo cesto i ponekad umoran i bezvoljan ali najveci problem je drhtanje ruku i glave. Iskljucene su mi teze bolesti poput wilsonove itd. Zanimljivo je da mi se sve to povlaci u pijanom stanju vikedom kada se napijem (nisam alkoholicar, samo subotom popijem sa drustvom) i tada mi se zaustavlja taj tremor ruku. Molim vase misljenje i savet sta bi jos mogao od da prekontrolisem kako bih nasao u cemu je problem ili mozda neki lek?

Poštovani,
Povlačenje tremora na popijeni alkohol bi moglo ukazivati na postojanje esencijalnog tremora - tremora koji ima genetsku predispoziciju, odnosno, koji je nasledan. Postoje nekoliko tipova esencijalnog tremora od kojih neki uspešno, a neki manje uspešno reaguju na primenjenu terapiju. Savetujem vam da se ponovo javite neurologu.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 24.11.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #141998

Postovanje, prije neki dan desilo mi se da sam odjednom osjetila jaku toplinu i bol slican upali misica koji je poceo u stopalima i kretao se prema gore. Kad je preslo koljena pocela sam da gubim kontrolu nad nogama i jednostavno sam sjela jer noge nisu slusale. Ta "toplina" se prosirila do karlice i u tom momentu je bila najjaca. Nabrojala sam do 15 kad je sve u potpunosti nestalo i mogla sam opet ustati. Ja imam skoliozu i stim problemom se sad zasad dobro nosim. Bojim se da nije vezano sa tom mojom kicmom pa da cekanjem ne pogorsam stvari. Odakle da krenem, pozdrav, marija

Poštovana,
Ukoliko se do sada niste javili lekaru, savetujem vam da se javite neurologu. Po obavljenom pregledu i uvidom u medicinsku dokumentaciju koju posedujete, lekar će videti da li su potrebni dalji pregledi i da li je potrebno propisivanje terapije.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 24.11.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #142139

Poštovani, prije 3 dana, dok sam sjedila u kancelariji i tipkala rjesenje, osjetila sam prejako zujanje u usima, jako kucanje srca i prejake otkucaje zile pored uha. . . Prejake je sve lupalo, cula sam vlastito srce kao da ce iskociti. . . Zamracilo mi se pred ocima i uspanicila sam se. Osjetila sam bol u glavi, kao neko stezanje. . . Odvezena sam u hitnu gdje mi je izmjeren pritisak 120/80. Moj normalan pritisak je mnogo nizi, 80/60 i slicno. Primila sam ketonal i diazepam i preporucena mi je pretraga krvi. U medjuvremenu sam primijetila da mi je desna zjenica za skoro pola vec od lijeve, vidljivo na pogled. Nakon toga mi je poceo trnuti jezik, lijeva strana, koju i sad blago osjecam. Trudnocu nisam testirala, jer sam menstruaciju imala prije 7 dana. U proljece sam u toku seksualnog odnosa, pred sam orgazam, imala tako jake glavobolje, da sam mislila da cu pasti u nesvijest. Prejake! Dobila sam samo nesto za bolove od ljekara. Bila sam kod neurologa i samo me uputio na ct glave i oftalmologu. Molim vas, imate li neka slicna iskustva, sta bi moglo da bude? Lijep pozdrav.

Poštovana,
Neophodno je da uradite tražene preglede (ct glave sa ct angiografijom i pregled oftalmologa) .
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 24.11.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #142142

Postovani, operisala sam tumor dojke pre 3 godine (c50) . Sa te strane je za sada sve u redu. Mnogo pre ove operacije imam probleme sa kicmom. Pre oko 2 godine su poceli da mi trne prsti na desnoj nozi, pa se to trnjenje vremenom prosirilo na prednji deo tabana, a zatim skoro celo stopalo. Nekada i iznad skocnog zgloba. Emng nalaz ukazuje na hronicnu umerenu radikularnu leziju nivoa korena l5 desno i blago do umerenu nivoa korena l5 levo. Pre par dana sam pala zato sto mi je desna noga "otkazala" (nisam imala oslonac na nju) -kao da nisam u tom trenutku imala nogu. To mi se desilo 2 puta u razmako od 15 dana. Rtg ls kicme: sinistrokonveksna skolioza na telu l3 prsljena redukovan interkorporalni prostor l5/s1. Moj neurolog mi je prepisao beviplex i nimulid po potrebi i uputio me na fizikalnu terapiju za koju su mi na onkologiji rekli da ne smem da praktikujem kao ni vruce banje (jos je rano) , trnjenje se sve vise siri. Pri ustajanju mi obe noge zatezu dok ne napravim par koraka. Osim ovih problema imam prosirenu trbusnu aortu (33 mm) , cir na dvanaestopalacnom crevu, astmu, povisen pritisak (pijem tensec tbl 5mg -2x1/2) . Sta treba i sta mogu da uradim, da bih sprecila dalje sirenje bolesti?

Poštovana,
Savetovala bih vam kontrolni neurološki pregled i razmatranje potrebe za korekcijom terapije i dijagnostičkim pregledima (magnetna rezonanca l/s kičme) .
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
« Prethodna | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 846 |  Sledeća»