Neurologija  (4184)

Lekari saradnici

    dr Branislava Orlandić Stojanović
    Dr Dušanka Petrović
    Prim. dr Mihailo Mirković
    dr Mirjana Jovanović
    dr Nikola Vukasinović
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 05.10.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #140728

Postovani, htjela bih da vas pitam za vase misljenje. Od ljeta prosle godine imam problema sa trnjenjem, slaboscu lijeve ruke i noge. Isla sam na razne skenere i magnete i preglede i kazu da je sve ok ali ja se bas lose osjecam. Apetit je poceo da mi slabi, izgubila sam 4kg inace sam majka djeteta od 4 godine. Posebne neprijatnosti imam posle voznje kolima, autobusom ili brodicem jer kad bi se voznja zavrsila ja bih nastavila i dalje da se ljuljam i ne bih bila u stanju da upravljam nogama. Radila sam i centar za ravnotezu, mng i tnt sve je ok. . . Takodje pocinjem da se oslanjam sve vise na desnoj nozi lijevu sa izbjegavam ili se nekad docekam na prstima kao balerina kad hocu da stanem. Molim vas pomozite mi i dajte neki predlog sta da radim. Imam 25 god i sina od 4 i pocela sam da se plasim. Molim vas da mi odgovorite na mailu. Takodje imam osjecaj ljuljanja i tonjenja prilikom lezanja i sjedenja bez razlike jesam li umorna ili ne

Poštovana,
Ne mogu vam ništa reći bez obavljenog pregleda i uvida u nalaze obavljenih ispitivanja - mogu vas samo posavetovati da se javite neurologu i psihijatru.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 05.10.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #140767

Sta preduzeti kod rupture vratnog prsljenja i to na 3 mesta izmedju c2-c3, c4-c5 i c5-c6? Hvala

Poštovani,
Potrebno je da se javite neurohirurgu.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 01.10.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #140666

Poštovani imam 35 godina i u posljednje vrijem na poslu često imam probelam s pamćenjem i koncentracijom i događa mi se da "krivo" čujem ili zapišem stvari. Moram naglasiti da imam malu bebu i nes pavam dobro tj spavam s prekidima zadnje dvije i pol godine. Napravila sam neke pretrage i mr mi je pokazala da na seriji sagitalnih, transverzalnih i koronanih mr presjeka mozga primjenom različitih tehnika snimanja vidljive su obostrano periventrikulano, subkortikalno prema bijeloj tvari izraženije uz okcipitalni rog lateralne moždane komore desno subependimalno te u području korpus kalozuma multiple demijeliniazcijke žarišne lezije koje zahtjevaju daljnu neurološku obradu. Psihologijsko testiranje mi je pokazalo da imam lošiji rezlutat asocijativnnog pamćenja. Ostalo mi je sve u redu. Nalaz krvi uredan. Zanima me postoji li razloga za brigu i postoji li mogućnost da se radi o multipla sklerozi? Unaprijed zahvaljujem.

Poštovana,
Neophodno je da se javite neurologu - uvidom u nalaze uradjenih pregleda i po obavljenom neurološkom pregledu, lekar će savetovati potrebna dalja ispitivanja.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 01.10.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #140691

Postovani doktori, molim vas za strucno misljenje iz sadasnjih kontrola kt glave: sekvela ranije ishemije u vaskularnoj teritoriji lijeve acm, ateroskleroza magistralnih arterija mozga. Eeg: normalan nalaz (23/09/2015); eeg: iritativni fokus desno cp (24/09/2015); eeg: normalan nalaz (25/09/2015) . Postovani sta mislite na sta ovo ukazuje? Hvala unaprijed

Poštovana,
Neophodan je uvid u kliničku sliku, neurološki i somatski nalaz i nalaze ostalih uradjenih pregleda, da bi tumačenje navedenih pregleda imalo smisla.
u samom opisu uradjenog skenera glave piše da se radi o nalazu posle preležanog moždanog udara (odnosno ishemije) u zoni koju vaskularizuje srednja moždana arterija.
o nalazu uradjenog eeg pregleda i svemu što vas interesuuje, potrebno je da porazgovarate sa vašim neurologom.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 29.09.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #140604

Postovani, vec jedanaesti mesec imam bolove u prstima nogu i ruku. Najvise se ispoljavaju na gornjim prevojima (gornjim zglobovima prstiju i nogu i ruku) . Osecaj je kao blago probadanje iglama ali se vremenom bol intezivirala. Bol nije konstantan (osim u poslednja 2 meseca na trecem prstu leve noge (koji kao da je malo "opusteniji, manje zategnut" nego treci prst na desnoj nozi) ) . Kod noznih prstiju javlja se pri presavijanju noge a nestaje posle nekoliko sekundi. Kod prstiju ruku isto. Npr. Kada otvaram zatvarac flase presece me bol po svim prstima te ruke koja vrsi napor. Kada pritiskam viljusku ili noz pri secenju hrane, itd. Uradio sam desetine analiza ali jos niko ne moze da mi upostavi dijagnozu. Takodje cuje se i pucketanje kostiju koje je ucestalije nego ranije. Ukratko hronoloski: 1. U oktobru 2014. Krvna slika uredna s blago povisenim asto parametrom (238 od 200) . Radio sam bris grla i jezika i nije bilo bakterija streptokoka kao ni gljivice kandide) . 2. Uredan nalaz za vitamin b12, vitamin d, osteokalcin i beta-crosslaps, rf. 3. Uredan nalaz gustine kostane srzi (dxa) . 4. Uredan radioloski nalaz levog skocnog zgloba (osecao sam malu bol u istom) . 5. Uredan nalaz kolor doplerom dubokih vena donjih ekstremiteta. 6. U novembru negativan nalaz za rf, acpa, anti dnk-a, ama, hiv, mokracnu kiselinu a blago povisena ana +1/80 i asto (256 od 200) . Prepisan panadol, rapten duo, nimulid. Nisu imali efekta. Tadasnja dijagnoza arthralgia - m25. 5. 7. Prosledjivanje od reumatologa fizijatru a potom na rtg. 8. Rtg saka i stopala: ne vide se znaci frakture ni dislokacije kostiju koje su ocuvane kostane strukture. Degenerativne promene na bazalnim delovima srednjih falangi prvog prsta oba stopala. 8. Fizijatar zbog ujeda krpelja predlozio test na borelia burgoderferi. Nalaz infektologa (western blot igg pozitivan, igm negativan, konacan nalaz negativan) . Dovicin antibiotik 3 nedelje x 2 dnevno. Nije imalo efekta na bolove u zglobovima. 9. Ehokardiografski nalaz uredan kao i ekg. 10. Samoinicijativno sam (na predlog prijatelja lekara interniste) primio kortikosteroid diprofos (3 injekcije, prvu, drugi nakon 8 dana i trecu nakon 14 dana) ali nije imao efekta na bolove. 11. Uredan nalaz magnetne rezonance glave (da bi se iskljucilo postojanje multipla skleroze) . 12. Uredan nalaz magnetne rezonance levog stopala. 13. Uzimao sam i sportski suplement md joint ali nije bilo efekta. 14. Na dan 26. 9. 2015. Opsta krva slika uredna kao i nalazi urina a asto je u granicama normale 154 (gornja vrednost 200) . Napomena: imam diskus herniju u predelu l3 i l4. Predlog mojih prijatelja lekara je da uradim elektromiografiju i kontrolni snimak magnetnom rezonancom ls dela kicme posto je poslednji snimak radjen 2011. Godine. Nisam imao prelom u pomenutim delovima kao ni promrzline. Sve vreme javlja se blago trnjenje zarenje prednjeg dela jezika i trnjenje iznad prednjih zuba. Molim vas za dodatni savet. Hvala. Dusko

Poštovani,
Nisam pročitala da ste pregledani od strane neurologa. Slažem se sa predlogom vaših prijatelja da se uradi kontrolni mr pregled l/s kičme i emng, ali mislim da prvo treba da se obavi neurološki pregled.
javite se neurologu sa kompletnom medicinskom dokumentacijom o dosadašnjem lečenju.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
« Prethodna | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 837 |  Sledeća»