Neurologija  (3892)

Lekari saradnici

    Dr Dušanka Petrović
    Prim. dr Mihailo Mirković
    dr Nikola Vukasinović
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 07.07.2013
Odgovorio: Prim. dr Mihailo Mirković

Pitanje broj #117864

Pre od prilike nekih dva meseca kada sam isla do prodavnice iz cista mira su pocele noge da me jako bole da sam jedva usela da hodam. Imala sam grcenje misica i svakog momenta sam ocekivala da cu pasti. To je trajalo nekih sat vremena, pa me polako popustilo, ali su me misici boleli i sutradan. Nakon nekoliko dana sam opet isto to dozivela samo u drugoj prodavnici. Od simptoma koji su se pojavili od pre nekih par meseci su sledeci: osecam malaksalost svakodnevno, ukocenost cesto me bole misici na rukama, vid mi se ponekad zamuti. Imala sam oko 4 meseca problem sa dijarejom. To su neki simptomi koje imam, pa bih volela da znam o cemu je rec, dali je nesto ozbiljno i sta bi moglo biti po sredi. Hvala vam unapred na odgovoru mirjana pavlovic

Poštovana,
Uradite ks i biohemiju (obavezno na, k, ca) .
takođe hromone štitaste žlezde, ekg i merenje krvnog pritiska.

prim. dr Mihailo M. Mirković neurolog
www.dialab-drmirkovic.co.rs
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 07.07.2013
Odgovorio: Prim. dr Mihailo Mirković

Pitanje broj #117735

Pre 1, 5 mesec naglo sam ustao i tom priliko osetio ostar bol u donjem delu ledja. Bol je trajao par minuta i zatim iscezao. Posle 5-6 dana, pocela su da mi trnu stopala, a iz dana u dan trnjenje se pelo navise i zahvatilo i donji del stomaka. Javio sam se lekaru-neurologu koji mi je davao injekcije (ohb, diklofenak, dexason) . Meni to nista nije pomagalo. Nakon 10-ak dana takvog stanja, trnjenje je prestalo. Ali sada mi se javlja povremeno u toku dana. Posebno kada se brzo krecem. Ponekad bude toliko jako da mi se stegne, pored nogu, i citav stomak. Zbog svega ovog nisam pokusavao da trcim ili da se bavim sportom. Molim vas za savet. Hvala!

Poštovani,
Predlažem da se uradi mr ls kičme. Tada se može odrediti terapija.

Detaljnije na sajtu www.dialab-drmirkovic.co.rs, članak neurologija, oboljenje kičmenih korenova

prim. dr Mihailo M. Mirković neurolog
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 07.07.2013
Odgovorio: Prim. dr Mihailo Mirković

Pitanje broj #117881

Postovani, nakon odradjenog ct tomograma kroz regiju lumbosakralne kicme dobio sam sledecu dijagnozu: ocuvana visina i korporalni poredak prsljenskih tela. Ocuvana sirina i. V. Prostora. Na nivou l4-l5 prisutna cirkularna disk protruzija sa obostranim suzenjem recesusa. Na nivou l5-s1 prisutna dorzometrijalna protruzija i. V. Diska. Mozete li mi reci sta je to, koliko je opasno i da li mogu da nastavim da se bavim sportom koji ukljucuje i dizanje tegova? Hvala.

Poštovani,
Ovaj nalaz ukazuje na iskakanje intervertebralnog diska. Glavno pitanje je koliko su izražene tegobe.
u svakom sličaju će do njih doći, ako ih već nema.
potrebne su vežbe za jačanje mišića kičmenog stuba.

Pogledajte više na sajtu www.dialab-drmirkovic.co.rs, članak neurologija, oboljenje kičmenih korenova

prim. dr Mihailo M. Mirković neurolog
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 30.05.2013
Odgovorio: Prim. dr Mihailo Mirković

Pitanje broj #116565

Mr ls kicme: lumbalna kicma se nalazi u hipolordoticnom polozaju. I. V. Disci od nivoa l2 do s1 segmenta pokazuju dehidraciju. I. V. Prostor izmedju l5-s1 segmenta je suzen sa znacima diskartoze. U nivou i. V. Prostora izmedju l4-l5 i l5-s1 segmenta paramedijalno levo postoji manja dh. U nivou s2 segmenta vidi se mala radikularna cista. Postovani, ovo je moj nalaz od pre tri godine (sada 45) , a prvi ozbiljniji problem sam imala sa 33 kada sam zbog jednog nezgodnog pokreta izgubila svest, onda se oporavljala prvo, krecuci se cetvoronoske, a onda uz fizikalnu terapiju se vratila u stabilno stanje. U medjuvremenu sam samo vezbala i vodila racuna koristeci zastitne polozaje pri dizanju neceg tezeg i slicno. Od pre 2-3 meseca javljaju mi se jaki bolovi u spoljasnjem predelu butina i jako tesko mogu da zaspim. Nocu me cesto probude grcevi, takodje u butinama, bolni do suza, cak je moj stepen trpljenja bola jako visok ali ovo ne mogu da iskontrolisem. U predelu ahilove tetive na obe noge (vise na levoj) osecam neprijatnu zategnutost, utoliko vise jer sam po prirodi veoma elasticna. Nisam bas pristalica medikamenata pa je ovo nekad s manje, nekad sa vise uspeha uspevalo da se sanira, ali sada vec teze, narocito sto mi je posao vezan za stajanje. Da li su moji nalazi mogli znacajno da se pogorsaju u toku ove tri godine i sta mi je ciniti? Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

Poštovana,
Predlažem da se uradi mr ls kičme i emng donjih ekstremiteta.
Pogledajte više na sajtu www.dialab-drmirkovic.co.rs, članak oboljenje kičmenih korenova

prim. dr Mihailo M. Mirković neurolog
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 30.05.2013
Odgovorio: Prim. dr Mihailo Mirković

Pitanje broj #116600

Poštovani, imam pitanja za sina koji je rođen 2005 god. On je imao dva parcijalna epi napada 2010 i 2012 godine. Tokom oba napada nije gubio svijest. Dva sata nakon poslednjeg napada u bolnici mu je izmjeren pritisak od 120/100 sa značajno velikim brojem otkucaja srca. Oba napada su bila u zoru tokom spavanja identična i trajala su po pola sata a manifestovala su se skretanjem očiju u desnu stranu i dezorijentisanošću. Sin mi poslednje tri godine neprekidno pije bedoxin tablete 2 x dnevno. Redovno i dovoljno spava, izbjegava televizor, a kompjuter ne koristi nikako. Prenosim vam nalaz današnjeg eeg snimka u cjelosti: "eeg u budnom stanju sa zatvorenim očima bilježi osnovnu aktivnost visoke amplitude alfa tipa 8-10 hz. Tokom pregleda se obostrano f-c-t sa ljevostranom lateralizacijom registruju oštri, strmi, interponovani oštri, oštar-strm i šiljak-strm talasi visoke amplitude u velikim grupama sa tendencijom propagiranja u susjedne regione što se ispisuje i tokom metoda aktivacije. Praćenje fotostimulusa za vrijeme fs je simetrično. Eeg registruje epileptiformne promjene bilateralno f-c-t sa ljevostranom lateralizacijom. "to je taj eeg snimak. Obzirom da u našem gradu a niti u bližoj okolini nema dječjeg neurologa molim vas da mi protumačite ovaj snimak i odgovorite mi na četiri pitanja: 1) da li se na osnovu ovoga eeg snimka može dijagnostikovati epilepsija?, 2) obzirom da je djete imalo ranije dva parcijalna epi napada, a da raste i razvija se, da li postoji opasnost od velikog epi napada?, 3) da li mu je neophodno uključivanje antiepileptičke terapije ili je dovoljno da nastavi da pije bedoxin 2 x dnevno i da redovno spava pa da mu to bude dovoljna zaštita? I 4) da li je ovaj eeg snimak alarmantan i da li postoji rizik da svaki trenutak dođe do epi napada? -molim vas da me shvatite kao zabrinutog roditelja i da mi što prije odgovorite na ova pitanja jer nemamo nigdje blizu dječijeg neurologa. Unaprijed vam hvala.

Poštovani,
Ovaj nalaz govori u pravcu epilepsije. Ako uzima lekove za epilepsiju mala je šansa da će se napad javiti. Nije dobro uzimati tako dugo bedoxin, isključite lek.
više o ovom problemu se linku Epileptički napadi i epilepsija
prim. dr Mihailo M. Mirković neurolog
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
« Prethodna | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 779 |  Sledeća»