Neurologija  (3939)

Lekari saradnici

    dr Branislava Orlandić Stojanović
    Dr Dušanka Petrović
    Prim. dr Mihailo Mirković
    dr Mirjana Jovanović
    dr Nikola Vukasinović
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 23.01.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #134232

Poštovani 
doktore nadam se da mi možete pomoći, dok čekam 2 meseca za snimanje magnetnom rezonancom. Osećam konstantnu bol u srednjem delu kičme, i bolove u mišićima lumbalnog dela kičme. Ne širi se u noge, ili ruke! Bol u kičmi konstantno traje (kao neko grebanje), i izdrzivog je intenziteta. Bol u mišićima je većinom prisutna, a pojačava se sa fizičkom aktivnošću, a naročito kada radim. Tada se bol proširuje i na cela ledja. Radim većinom u čućećem/klečećem položaju (postavljanje keramickih plocica). Ovo traje 10 meseci (mada bol u kicmi osecam samo u zadnjih 3 meseca). Bio sam na fizikalnoj terapiji (magnet, struja, masaza (radio talasi?)) 10 puta. Radim i reganove vezbe. Pomoglo mi je samo da se trenutno smanji bol u misicima. Od lekova uzimam dona prasak, i mazem nodol mast. Uvece osecam najvise bol, a ujutru najmanje. Šta mislite da je problem, i koje korake da preduzimam? Pre 7 godina, imao sam nezgodu, koja se moze opisati, kao pad sa 1 m visine, sa udarcem po vratu, tezine 50kg. Tada sam imao ukocen vrat 5 dana ali posle toga nisam osecao posledice. Da li da budem aktivniji (bazen, voznja bicikla), da li da promenim posao.
Unapred hvala na odgovoru.

Poštovani,
Niste napisali ko vas je uputio na MR pregled niti koje su dijagnoze postavljene. Potrebno je da se javite neurologu koji će vas pregledati i odlučiti o daljim merama lečenja. Javite se fizijatru na kontrolni pregled radi, eventualnog, ponavljanja fizikalnog tretmana (obzirom da kažete da vam je bilo bolje tokom i nakon tretmana). Nastavite sa naučenim vežbama, šetajte, uzimajte vitamine B kompleksa, magnezijum. Ukoliko imate višak kilograma pokušajte da redukujete telesnu težinu.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 23.01.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #134227

Imam 33 godine i vec godinama imam napade migrene. Napadi su sve češći i jači posle porodjaja, imam dvoje dece. Uz napad imam zamagljen vid, povraćam, proliv i još niz drugih tegoba. Ranije sam se lečila u Loznici  Topamaxom, vec duže vreme živim u Bosni, ovde me leče magnezijumom i nomigrenom, od Nomigrena se jako loše osećam. A napadi su česti. Molim vas da mi date neke smernice i savete da li postoji mogucnost da se napadi prorede i ublaze?
Hvala.

Poštovana,
Lečenje migrene podrazumeva primenu opštih mera i farmakoloških mera. Pod opštim merama se podrazumeva promena načina života, svakodnevna rekreacija, unošenje dovoljne količine tečnosti, prestanak svakodnevnog ili skoro svakodnevnog uzimanja analgetika (lekovi protiv bolova), izbegavanje hrane i pića koji mogu potencirati nastanak glavobolje, prestanak pušenja cigareta, izbegavanje boravka u zagušljivim prostorijama, dovoljno sati spavanja…). Farmakološke mere podrazumevaju primenu lekova kojima se prekida sam napad glavobolje i primenu profilaktičke terapije. Obzirom da navodite česte glavobolje, potrebno je da se javite neurologu koji će vas pregledati i odlučiti o daljim merama lečenja i eventualnim dopunskim pregledima. Koristiće i da vodite dnevnik glavobolja kako bi se videlo koliko su česte glavobolje, kakvih su karakteristika, kako reaguju na primenjenu terapiju, da li su povezane sa menstrualnim ciklusom, da li ih izaziva nespavanje, umor ili stres
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (2)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 23.01.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #134195

Poštovani,
unazad dva mjeseca osjećam trnjenje leđnih mišića između lopatica i ispod lopatica, izraženije na desnoj strani. Osjećaj trnjenja se povećava pri stajanju i pri sjedenju bez naslona. Potpuno se povlači u ležećem položaju i pri sjedenju uz naslon. Prvi veoma blagi simptomi su se pojavili prije godinu i pol u vidu površinskog svraba i trajali bi jednu minutu u prosjeku jednom dnevno. Sadašnji simptomi trnjenja su prisutni svakodnevno. Imam 38 godina i zbog prirode posla često sjedim za računarom. S poštovanjem.

Poštovani,
Vaše tegobe mogu biti posledica nepravilnog držanja tela, nedovoljne fizičke aktivnosti, dugog sedenja za računarom. U tom slučaju vam može pomoći svakodnevna rekreacija, šetnja. Možete uzimati vitamine B kompleksa, magnezijum (pročitajte uputstvo za pacijente pre uzimanja bilo kog leka!). Potrebno je da se javite neurologu koji će obaviti neurološki pregled i indikovati eventualna dalja ispitivanja kako bi se otklonila mogućnost postojanja drugog, ozbiljnijeg uzroka vaših tegoba.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 22.01.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #134186

Postovani,
nedavno sam radila EEG i rezultati su sledeci: osnovna aktivnost dominantno alfa tipa 10-11 hz, srednje amplitude, sa dobro izrazenom vb. retko u pasivnom snimanju, a češće tokom aktivacije javljaju se kraci intervali visokih zaostrenih i strmih talasa p-o i t levo, sa unilateralnom i nepotpunom bilateralnom propagacijom. Simetricni odgovori na fs. Da li mozete da mi protumacite sta to znaci?
Unapred hvala!

Poštovana,
Tumačenje EEG nalaza bez kliničkog pregleda i detaljnih anamnestičkih podataka nema smisla. Neophodno je da se javite neurologu (epileptologu).
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 22.01.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #134159

Poštovani,
da li možete da mi objasnite šta znači skraćenica kranijalni nervi B.O.?

Poštovana,
B.O. je skraćenica od "bez osobitosti" i znači da je nalaz normalan.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
« Prethodna | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 788 |  Sledeća»