POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Najnoviji odgovori  (75403)

Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 19.02.2018
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #155973

Poštovani,

Mesec dana sam na Urbazonima od 80 mg i 40 mg. Takođe, i Dexazon dva puta od 4 mg i.m. i i.v. Koje su posledice tolikog uzimanja kortikosteroida i kako prestati sa uzimanjem? Lečeno 2 nedelje grlo, laringitis sa Urbazonom od 80 mg. U međuvremenu pojavio se otok jezika i pljuvačnih žlezda ispod jezika i maksile, koje su lečene sa Urbazonom 40 mg i Deksazonom sa jakim antibioticima u kombinacijama.

Poštovana,

Obzirom na dužinu trajanja potrebno je postepeno smanjivanje doza. Posledice, ako ih uopšte imate, treba da navedete nadležnom lekaru.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Plastična i rekonstruktivna hirurgija | Odgovoreno: 19.02.2018
Odgovorio: Mr sci med dr Dragana Petrović-Popović

Pitanje broj #155937

Poštovani,

Moja devojčica ima devet meseci. Na rođenju joj je dijagnostikovan hemangiom na jagodičnoj kosti ispod oka. Da li postoji mogućnost da se on sam povuče ili je potrebna neka intervencija? 

Poštovana,

Najbolje bi bilo da Vaše dete pregleda specijalista dečije hirurgije koji se usko bavi plastičnom hirurgijom, ali generalno se može reći da hemangiom ima svoj evolutivni put i tok koji nakon faze rasta postepeno ulazi u fazu regresije tj. povlačenja tako da možete očekivati da se on značajno smanji.
Ako nema propratniih komplikacija kao što su krvarenje, infekcija i ulceracija najčešće je dovoljno vreme tj. strpljenje. Ako se radi o velikom hemangiomu koji bio mogao da ometa vid deteta ili se javi neka od ovih komplikacija onda je neophodno da se lečenje sprovede kod dečijeg hirurga.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti uha, grla i nosa | Odgovoreno: 19.02.2018
Odgovorio: Mr sci. med. Dr Srđan Milićević

Pitanje broj #155939

Poštovani,

Imao sam jaku upalu grla. Izlečio sam to sam, ali sam primjetio da imam na resici jako malu bubuljicu. Normalne je boje. Radio sam orl pregled i doktor kaže da je to papilom i nije to ništa. Da li se on može povući sam od sebe ili ne?

Poštovani,

Mislim da neće, ali se može lako i bezbolno hirurški ukloniti.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155915

Poštovani,

Moj otac ima 60 godina, i ima tumor prostate. Prvi psa je bio 15, a drugi 20 i nakon toga je predložena biopsija. Nakon 15 dana od biopsije dobijeni su sledeći rezultati, pa ako možete da ih protumačite. Dijagnoze: adenocarcinoma prostate g3, gleason score 8 (4+4) - gradus prognosticka grupa 4, tumor volumen 10% . Neoplasia intraepithelialis prostate pin high grade focalis. U oko 10% volumena tkiva prostate prisutan je acinarni tip adenokarcinoma, identicne primarne i sekundarne forme rasta: gleason gradus 4- fuzionisane mikroacinarne tumorske strukture. Fragment tumorskog tkiva odrzava se dodatnim serijama preseka. Perineuralna invazija nije vidjena. Fokalno u tkivu prostate prisutna je histoloska slika naborane varijante intraepitelne neoplazije prostate visokog gradusa. 
Hvala unapred.

Poštovani,

Na osnovu inicijalnog psa (psa koji je detektovan neposredno pre biopsije) i gleason scora radi se o high risk tumoru prostate. High risk znacč da postoji povećana verovatnoća širenja bolesti u okolne strukture u odnosu na tumore prostate sa manjim inicijalnim psa i nižim gleason scorom. Tako da je u svakom slučaju neophodno načiniti imidzing abdmoemna i male karlice (magnet ili ct u zavisnosti od mišljenja Vašeg ordinirajućeg lekara), rtg srca i pluća i eventualno scintigrafija skeleta, po dobijanju nalaza odluku o lečenju donosi nadležni konzilijum. Postoji mogućnost dobijanja hormonske terapije lhrh agonisti uz radikalnu zračnu terapiju, operativno lečenje itd. . . Ovisno o stadijumu bolesti, koji se određuje na osnovu predhodno pomenutih dopunskih nalaza.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155419

Poštovani,

Molim Vas da mi objasnite sledeće dijagnoze. Završna dijagnoza c800 zloćudni tumor nepoznate primarne lokalizacije, kao što je navedeno neoplasma malignum, primarium locus ignotum, sic dictum 469 zastoj srca, neoznačen institio cordis, non specificata r092, zastoj disanja stasis respiratoria 313 nakupljanje tečnosti u perikardu nezapaljenskog porekla exudatio pericardii non inflammatoria 148, treperenje pretkomora i lepršanje pretkomora fibrillatio atriorum et fluctuatio atriorum. Ostale dijagnoze j90 grip, virus dokazan influenza, virus identificatum.

Poštovana,

Nije mi jasan osnovni uzrok hospitalizacije. Ali ukoliko se maligna bolest manifestuje malignim izlivom tečnosti u perikard, takvo stanje nazivamo effusion pericardi, a može da se javi i stanje koje je opasno po život i tada se postavlja dijagnoza tamponada cordis. Tamponada srca znači da se tečnost u srčanoj maramici toliko brzo nakupila da srce više ne može da kuca. Razvija srčana insuficijancija. Lečenje je urgentna hospitalizacija i punkcija perikarda sa drenažom. Taj sadržaj se obavezno šalje na orjentacioni pregled patologa koji pokušava da detektuje elementa maligniteta -maligne ćelije. Patolog ne može da da prezime i ime tumora kojeg je našao na ovaj način, a pojava maligne efuzije u perikardu je inače znak proširene maligne bolesti neke primarne (glavne lokalizacije) kao npr. Efusia perikarda kod primarnog karcinoma pluća ili dojke. Zato je zaključena dijagnoza tumor nepoznate primarne lokalizacije. Primarna lokalizacija tumora se detektuje daljim dijagnostickim ispitivanjem ili kliničkom autopsijom.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 15081 |  Sledeća»