POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Najnoviji odgovori  (75769)

Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 25.09.2018
Odgovorio: dr Marina Markova

Pitanje broj #159124

Pištovani imam 37god. Pre dve godine sam imao prelom skočnog zgloba prilikom čega mi je uradjena ooeracija i stavljena metalna pločica sa 6-7 šrafova. Da li postoji potreba za vadjenjem te iste pločice i odlaska ponovo pod nož ili ne? Ovo vas pitam samo iz razloga jer nemam nikakve smetnje niti bolove prilikom hodanja, laganog trčanja i svakodnevnih aktivnosti. Hvala

Poštovani,
Ukoliko sami šrafovi i pločice ne prave probleme, nema potrebe za njihovim vađenjem. U retkim slučajevima mogu da izazovu upale i iritacije, što kod vas nije problem.

možete slobodno sa mirom da nastavite da uživate u životu i svakodnevnim aktivnostima.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 25.09.2018
Odgovorio: dr Marina Markova

Pitanje broj #158859

Postovanje imam od februara glavobolje. Od kad se probudim sve dok ne zaspim. Po nekoliko puta u danu bude mi jak pritisak u glavi i imam osecaj nestabilnosti u nogama. Okretanjem glave na dole i u desnu stranu napravim taj jaci bol u glavi i mucninu. Zadnjih dana imam tupi bol iza desnog uveta i ka vratu i do ramena. Takodje isto godinama imam bolovi tj. Vise kao neki teret ili osecaj umora u donjem delu ledja al sada taj teret osecam od vrata do kraja ledja. Radila sam rtg vratne kicme u dva projekcije: ispravna fizioloska cervikalna lordoza. Snimljene kostane strukture vratne kicme su ocuvane morfologije i vstrukture. Opsti mi ne daje uput za fizijatra jer je ovaj nalaz dobar. Pa me zanima dal jos nesto moze biti problem u vratu sto mi izaziva glavobolju i nestabilnost ili je to ipak vezano za nesto drugo. Zaboravi reci i pre 4 meseca sam imala jake vrtoglavice i smanjila sam ih sa klasicnim vezbama vrata al glavobolja mi nije prosla. U naprad hvala.

Poštovana,
Vrlo je moguće, ako je rentgen nalaz uredan, da je problem u mišićima vrata. Ponekad oni mogu biti toliko pod tenzijom, ulepljeni, da mogu dovesti do tih simptoma. Vrlo je verovatno, da je to samo jedan deo problema, ali svakako, terapeutska masaža sa fokusom na mišiće vrata uz bazu lobanje, može pomoći u smanjenju tegoba.

međutim, rentgen ne pokazuje probleme sa diskus hernijom, pa ne bi bilo loše ni uraditi magnetnu reznoancu vratne kičme, radi boljeg uvida u problem.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 25.09.2018
Odgovorio: dr Marina Markova

Pitanje broj #158974

Poštovani, obraćam vam se radi informisanja i saveta u vezi sa bolom i primanjem injekcije diprophos koju je savetovao fizijatar u okviru lečenja cervikobrahijalnog sindroma. Video sam da se u uputstvu za diprophos navode mnoga neželjena dejstva, od kojih neka nisu nimalo bezazlena poput paraplegije, kvadriplegije i moždanog udara. Takođe sam pročitao u jednom od odgovora na ovom sajtu da se ranije koristila i za alergije, ali da se sada izbegava zbog dejstva leka na osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubreg. Interesuje me vaše mišljenje o tome kao i koje injekcije obično savetujete u sličnim slučajevima (ako savetujete kortikosteroide) ? Da li bi trebalo da razmislim o nekoj drugoj vrsti terapije ili operativnom lečenju? (u okviru ovog teksta postoji spisak terapija koje sam dosad isprobao) takođe me interesuje da li je bezbednije injekciju primiti u kuk, poput drugih injekcija ili na neko mesto u vratu/ramenu/ruci? Da li je obavezna rendgenska kontrola u slučaju primanja u vrat? Da li će primanje u kuk imati dejstvo na vrat/leđa/ruku? Celokupni spisak isprobanih terapija u periodu od 8 meseci, zasad bez ikakvog poboljšanja stanja. Nsail lekovi ne deluju nikako već unazad 4-5 meseci, uz izuzetak brufena u gelu („deep relief“) koji pruža vrlo kratko i diskretno lokalno olakšanje: febricet / brufen, diklofen, deksomen / milgamma, magnezijum / mydocalm, sirdalud / amitriptyline / deep relief gel, ibutop gel, topli i hladni konjski gel / terapija laserom, elektroterapija, ultrazvuk-masaža / vežbe za vratnu kičmu i rameni pojas, plivanje (kraul i leđno plutanje) - sve terapije po savetu fizijatra, neurohirurga i neurologa tegobe: bol sa desne strane vrata i u desnoj ruci (iznad lakta u praktično celom obimu, ispod lakta sa prednje strane) , nelagodan osećaj približan trnjenju u desnoj ruci, bol u desnom lopatičnom delu, bol u delu od vrata do uha, zvuk približan šuškanju iza ušiju, razne krepitacije. Tegobe onemogućavaju mnoge svakodnevne radnje i aktivnosti. Sedenje npr. Izuzetno teško pada, sedim samo kad moram, šetnja duža od 2-3km je teško izdržljiva, ležanje u većini uobičajenih položaja (u jednom periodu nisam bio sposoban ćak ni da odgledam film/seriju) itd. Čudno je to da mi je lakše da radim vežbe ili nešto drugo nego da sedim/ležim. Od dijagnostike prilažem mr vratne kičme i 2 emng ge. Imam 24 godine, 182cm, 72kg (pre početka tegoba 82kg, težinu sam smanjio na svoju ruku logikom da će se smanjenom težinom smanjiti i pritisak na nerve) . Alergičan sam na penicilin. Mr vratne kičme: https: //www. Dropbox. Com/s/ss9v2tdtdwroxhb/mr% 20vratne% 20ki% c4% 8dme. Pdf? Dl=0 emng ge: https: //www. Dropbox. Com/s/s7xptjj1xrkor5m/emng% 20ge. Pdf? Dl=0 zahvaljujem na vašem vremenu i izvinjavam se na opširnosti.

Poštovani,
Terapija diprophos-om, je simptomatska terapija, za smanjenje upala. Znači ne leči uzrok. Što se ostalih pitanja tiče vezano za taj lek, deluje gde god se ubrizga.

operacija je poslednje rešenje.

očigledno da postoji promene u vratnoj kičmi koje su dovele do tih problema, i usled toga su uključene i ostale strukture, okolni zglobovi, mišići, nervi, koji pojačavaju probleme. Potrebno je lečiti te diskus hernije, uzroke tih problema, ali opet, bez direktnog pregleda stanja, nemoguće je zaključiti tačnu dijagnozu i vrstu terapije. Kiropraktika tu svakako može biti od pomoći.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 25.09.2018
Odgovorio: dr Marina Markova

Pitanje broj #159049

Poštovani, pre nekoliko meseci sam osjetila jak bol u gornjem delu ledja, malo ispod lopatica, koji me je toliko presekao da nisam mogla ni da udahnem ni da hodam, plakala sam od bolova. Data mi je inekcija i bolovi su prestali. Te epizode ukočena su se pojavljivale vise puta. Snimala sam kičmu i otkrivena mi je mala iskrivljenost kičme i suženje izmedju dva diskusa l5 i s1. Nakon toga ja sada osecam jake bolove u vratu, lopaticama, rukama. . Često me i glava boli od vrata, dok me donji deo ledja ne boli uopste. Molim vas pomozite mi

Poštovana,
Ti problemi ispod lopatica, oko njih i u vratu nisu od tog problema na l5-s1. Vrlo je verovatno da postoje neke promene na vratnoj kičmi, jer gore navedeni simptomi mogu biti izazvani degenerativnim promenama u diskusima vratnih pršljenova. Takođe, zavisi i od svakodnevnih aktivnosti, posla, položaja, ali bez detaljnog pregleda, ne može se ništa tačno reći.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Kožne bolesti | Odgovoreno: 23.09.2018
Odgovorio: Mr sci med dr Dragana Petrović-Popović

Pitanje broj #159207

Poštovanje. Željela bih vaše mišljenje u vezi jednog madeža koji je tu već par mjeseci i ne mjenja se za sad. Prilažem vam i fotografiju. Hvala

Poštovana,
Molim vas da ponovo postavite pitanje sa fotografijom, ovde je ne vidim
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 15154 |  Sledeća»