POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Najnoviji odgovori  (75400)

Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155915

Tumor prostate mom ocu koji ima 60 godina je prvi psa bio 15, drugi 20 i nakon toga je predlozena biopsija. Nakon 15 dana od biopsije dobijeni su sledeci rezultati pa ako mozete da ih protimacite bio bih mu veoma zahvalan. Dijagnoze: adenocarcinoma prostate g3, gleason score 8 (4+4) - gradus prognosticka grupa 4, tumor volumen 10% . Neoplasia intraepithelialis prostate pin high grade focalis. U oko 10% volumena tkiva prostate prisutan je acinarni tip adenokarcinoma, identicne primarne i sekundarne forme rasta: gleason gradus 4- fuzionisane mikroacinarne tumorske strukture. Fragment tumorskog tkiva odrzava se dodatnim serijama preseka. Perineuralna invazija nije vidjena. Fokalno u tkivu prostate prisutna je histoloska slika naborane varijante intraepitelne neoplazije prostate visokog gradusa. Hvala unapred.

Poštovani,
Na osnovu inicijalnog psa (psa koji je detektovan neposredno pre biopsije) i gleason scora radi se o high risk tumoru prostate. High risk znaci da postoji povecana verovantoca sirenja bolesti u okolne strukture u odnosu na tumore prostate sa manjim inicijalnim psa i nizim gleason scorom. Tako da je u svakom slucaju neophodno naciniti imidzing abdmoemna i male karlice (magnet ili ct u zavisnosti od misljenja vaseg ordinirajuceg lekara) , rtg srca i pluca i eventualno scintigrafija skeleta, po dobijanju nalaza odluku o lecenju donosi nadlezni konzilijum. Postoji mogucnost dobijanja hormonske terapije lhrh agonisti uz radikalnu zracnu terapiju, operativno lecenje itd. . . Ovisno o stadijumu bolesti, koji se odredjuje na osnovu predhodno pomenutih dopunskih nalaza.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155419

Postovani molim vas da mi objasnite sledece dijagnoze zavsna dijagnoza c800 zlocudni tumor nepoznate primarne lokalizacije, kao što je navedeno neoplasma malignum, primarium locus ignotum, sic dictum ------------------------------------ 469 zastoj srca, neoznacen institio cordis, non specificata --------------------------------------------------- r092 zastoj disanja stasis respiratoria --------------------------------------------- 313 nakupljanje tecnosti u perikardu nezapaljenskog porekla exudatio pericardii non inflammatoria ------------------------------------------------------------- 148 treperenje pretkomora i lepršanje pretkomora fibrillatio atriorum et fluctuatio atriorum ----------------------------------------- ostale dijagnoze j90 grip, virus dokazan influenza, virus identificatum hvala

Poštovana,
Nije mi jasan osnovni uzrok hospitalizacije. Ali ukoliko se maligna bolest manifestuje malignim izivom tecnosti u perikard, takvo stanje nazivamo effusion pericardi, a moze da se javi i stanje koje je opasno po zivot i tada se postavlja dijagnoza tamponada cordis. Tamponada srca znaci da se tecnost u srcanoj maramici toliko brzo nakupila da srce vise ne moze da kuca. Razvija srcana insuficijancija. Lecenje je urgentna hospitalizacija i punkcija perikarda sa drenazom. Taj sadrzaj se obavezno salje na orjentacioni pregled patologa koji pokusava da detektuje elementa maligniteta -maligne celije. Patolog ne moze da da prezime i i me tumora kojeg je nasao na ovaj nacin, a pojava maligne efuzije u perikardu je inace znak prosirene maligne bolesti neke primarne (glavne lokalizacije) kao npr. Efusia perikarda kod primarnog karcinoma pluca ili dojke. Zato je zakljucena dijagnoza tuor nepoznate primarne lokalizacije. Primarna lokalizacija tumora se detektuje daljim dijagnostickim ispitivanjem ili klinickom autopsijom.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155167

Postovani dobro vece, da li mozete da mi protumacite nalaz bronhoskopije. U pitanju je moj otac ima 60 godina, sve je pocelo upalom pluca u novembru i tada pocinje sve. Lezao je u bolnici 10 dana gde mu nista nisu uradili, rekli su mu da ima vodu u desnom plucnom krilu i nisu nista uradili jer im ne radi skener tada je krenuo dalje i u jednoj od bolnica u beogradu krece na prave preglede. Uradjen mu ct i bronhoskopija rezltati bronhoskopije (slika) zanima me da li znate koji je stadijum sta kako? Doktor nam je rekao da ce ici na hemoterapije i to je to. Trenutno ceka rezultate sa medicinskog fakulteta jer je odneo neku plocicu tamo. Hvala unapred na odgovoru i izvinite na duzem postu.

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovana,
U prilozenoj dokumentaciji je tumor staziran ako t3n2m1 sto odgovora prosirenoj malignoj bolesti. Terapijski modalietet obicno zavisi od histologije tumora (imena i prezimena tumora) , stadijuma bolesti, i opsteg stanja pacijenta. U svakom sulcaju ukoliko je opste stanje pacijenta uslovno dobro i lab analize uslovno tlolerantne vid lecenja rasirenih malignih bolesti, pa i ove bi bio primena sistemske ht. Postoji vise protokola za primenu razlicitih lekova, uglavnom se koristi kombinacija istih. Rezim davanja zavisi od imena i prezimena tumora s toga je plocica otisla na med. Fakultet u ref. Laboratoriju. Odluku o lecenju donosi nadlezni konzilijum po pristizanju svih nalaza.
svako dobro. . .
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155827

Poštovanje. . . Moj tata je 29. 11. 2017 operisao tumor na mozgu. Ph nalaz je glioblastom gradus 4. Bio je dobro do 25. 12 kada dobija jak epi napad i opet ostaje nepokretan al pri pameti. Na ct recidiv 4cm×2, 8. Isao je na biljezenje za zracenje al zbog pogorsanog opsteg stanja vracen je kući. Trenutno stanje je strasno nervozan je, ne spava, slabo jede i cesto se zagrce, jako lose se razumije šta priča. E sad molim da mi neko kaze sta i kako dalje. Dali on ima pravo na palijativno liječenje i kako mu jednostavno pomoći.

Poštovana,
Palijativna zracna terapija se sprovodi pri uslovno receno dobrom stanju pacijenta (s obzirom na psnovnu bolest) . Kako zracenje izazva otok zracene regije ukoliko dolazi do pogorsanja simptomatologije i pre sprovedenog zracenja palijativna zracna terapija se odlaze, a pacijentu pripisuje neki od vidova suportivnog lecenja, kao na primer antiedematozna terapija sto je verovatno i dobijao (kortikosteroidi ili mantiol, profilakticke doze antiepileptika itd. . .) , po oporavku opsteg stanja obicno se ponovo izlazi na konzilijum radi nastavka palijativne zracne terapije. To bi bila otprilike skica, ako sa takvim pacijentom. Modalitet lecenja odlucuje nadlezni konzilijum i zavisi od opsteg stanja pacijenta, osnovne bolesti i statovova lekara clanova konzilijuma. Predlog za terapiju ne mozete dobiti preko interneta, to vam je valjda jasno. Svako dobro i svu srecu zelim.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155921

Nom ocu je pronadjen karcinom prostate, a nalaz biopsije je gleason score 7[4+3], tumorski volumen manji od 2% , tercijalni gradus 5, na otpusnoj listi urologa pise umvisivum malignus prostatie c 61, citao sam da ova srednja ocena daje metastaze na kostima, a mog oca bole kosti od desne strane, inace javio se konzilijumu u kc nis, ali nisu mu mogli reci dali ce biti operacija ili terapija, posto nisu odradili skener u bolnici u pirotu, uskoro radimo skener pa cemo videti, koliko je peopasan nalaz biopsije po vasem misljenju i koliko on moze kvalitetno ziveti, sada ga na primer boli 2 dana kod desne strane ledja pa ga ne boli posle 2, 3 dana, svestan sam da to znak metastaza, kakva je vasa procena prema rezultatima biopsije. . . ?

Poštovani,
Vrlo je bitno dati podatak i o inicijalnom psa. To je nivo psa koji je detektovan kada je uradjena biopsija. Svakako je potrebno uraditi neku od imidzing metoda abdomena i male karlice, a u zavisnosti od nivoa inic psa i s obzirom na klinicku sliku bola u ledjima, eventualno je indikovano uraditi scintigrafiju skeleta. Mada opet tuomor vol. Od 2% je dobar nalaz i govori u prilog lokalizovane bolesti. Glison 7 je u prinicpu intermideijarni rizik za sirenje bolesti van prostate, ali opet nemam sve podatke kao npr. Inicijalni psa radi kompletne procene rizika. Ali sve u svemu modalitet lecenja se odlucuje na konzilijumu po pristizanju nalaza. Pored operacije postoji mogucnost davanja hormonske terapije lhrh agonistima i primena radikalne radioterapije prostate. . .
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 15080 |  Sledeća»