Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Najnoviji odgovori  (73985)

Pitanje iz oblasti Hitna stanja | Odgovoreno: 01.07.2016
Odgovorio: dr Mihailo Balić

Pitanje broj #147401

Prije nekoliko dana desilo mi se da me jako zabolio stomak pri dnu i kao da me pitjerali u wc, kada sam otisla u wc vidjela sam da je bilo krvi u stolici. Krv se vise nije javljala ali i dalje osjecam malo blaze bolove u dnu stomaka. Molim vas za savjet sta moze biti u pitanju, ima li mjesta panici? Hvala.

Poštovana,
U pitanju mogu biti i hemoroidi, ali, kako mi opisujete, može biti i čir. Javite se hirurgu.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Hitna stanja | Odgovoreno: 01.07.2016
Odgovorio: dr Mihailo Balić

Pitanje broj #147403

Poštovani, pre nekih 6 dana pojavilo mi se crvenilo na vratu kada sam nanela dezedoran koji koristim dugo, znači nije prvi put koje me je peklo i svrbelo. Otišla sam do apoteke dali su mi sinoderm i presing. Ja sam na svoju ruku uzela i elokom, i dalje je crveno ne svrbi me i ne peče, ali je i dalje crveno.

Poštovana,
Liči mi na iritaciju izazvanu dezodoransom. Kada ispijete pressing, a dotle mažite i synopen, a ostane crvenilo, javite se dermatologu.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 29.06.2016
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #147001

Poštovani, moj deda (73 godine) je imao moždani udar 24. 5. 2016. Zamolila bih vas da mi protumačite ovaj nalaz: pri prvom pregledu registruje se pretežno fluentan spontani govor, dobre artikulacije i prozodije, sa deficitom semantički sadržajnih reči, teškoćama u prizivanju reči, te pojavom verbalnih parafazija i neologizama, dobre dužine fraze, bez agramatizma. Auditivno razlikovanje reči redukovano, neophodno ponavljati stimuluse, utisak "čitanja s usana": na slikovnom materijalu 34/72, šema tela 14/18. Izvršava samo pojedine jednostavne naloge (2/15) . Automatske serije relativno očuvane. Repeticija oštećena. Narednih dana utisak blažeg spontanog oporavka (blaža redukcija parafazičnosti, nešto informativniji iskaz; i dalje prisutni zastoji i teškoće u prizivanju reči) . Konfrontaciono imenovanje oštećeno u većoj meri po tipu ekspresivne anomije, sa povremenom nemogućnošću prizivanja reči (bnt: 14+3ed. Gr. /60) . Čitanje blaže paraleksično; delimično moguće razumevanje pročitanog: reči 7/10; rečenice 5/10. Pisanje (na diktatu reči) sa lit. Paragrafijama i ispuštanjima grafema, povremeno distorzija reči do neologizama. Nalaz u većoj meri odgovara vernikeovoj afaziji. Unapred hvala.

Poštovana,
Nastale su teskoce u govoru, tj jeziku, nakon mozdanog udara. Takve teskoce se zovu afazije, pa sad se one dele u zavisnosti od prisutnih teskoca u govoru i jeziku. To sto vas deda prica najcesce nije smisleno, dugo mu treba da nadje pravu rec, ili da je pravilno upotrebi. A naruseno je i njegovor razumevanje onoga sto mu se kaze. Neophodan je logopedski rad na korekciji jezickih deficita i istih tih ispada na planu citanja i pisanja.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Hitna stanja | Odgovoreno: 28.06.2016
Odgovorio: dr Mihailo Balić

Pitanje broj #147382

Postovani, danas me je pobesnela macka ogrebala na tri mesta. Malo mi je curila krv i oparala sam ranu altoholom. Mislim da mi je prosle godine istekla zastita od tetanusa. Zanima me da li treba da idem kod lekara da opet primim tetanus ili ne mora posto rana nije duboka?

Poštovana,
Morate da se javite izabranom lekaru, što pre.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Hitna stanja | Odgovoreno: 27.06.2016
Odgovorio: dr Mihailo Balić

Pitanje broj #147359

Molim vas, da li pcr test takodje moze da pokaze i ako smo inficirani, a ne samo oboleli tj. Da li smo pokupili bacile tbc a ili pokazuje samo ako je bolest aktivna? Hvala najlepse

Poštovana,
Pcr je jedna od najosetljivijih metoda, koja deluje na samom nivou dnk, dakle, može da otkrije ako postoji bacil u krvi.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 14797 |  Sledeća»