Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Najnoviji odgovori  (72493)

Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 13.10.2015
Odgovorio: dr Danijela Todorović

Pitanje broj #140987

Postovani, moja beba ima 6 ipo meseci zenskog pola. Imam dva pitanja 1) pri etila sam da moja beba nakrivljuje glavu na levu stranu, (ne gleda pravo nego vise joj glava ide na levu stranu) neznam dali je to moguce zato sto kad je doijm ona hoce samo levu dojku desnu slabi pa zbog toga glava joj je kriva dali ce se to ispraviti vremenom, jer ovde nas pedijatar kazi da je sve uredu 2) nocno budene, stalno se budi svaki pola sat i ovo traje mesecima znan da nije gladna ali trazi da je uzmem na sisku i odma zaspi neznam sta da joj radim hvala vam puno

Poštovana,
1. S obzirom da ste primetili da vaša beba okreće glavu više na levu stranu, savetujem vam da je pregleda dečji fizijatar koji će proceniti da li je potrebna korekcija u vidu fizikalnog tretmana. 2. U ovom uzrastu vaša beba više ne bi trebalo da ima noćni obrok. Kad se probudi tokom noći, ponudite je vodom ili čajem. Uzmite je u naručje i uspavajte. Često buđenje u ovom uzrastu može se javiti zbog tegoba usled nicanja zubića. Preporučujem vam da koristite gel za desni koji olakšava tegobe kod nicanja zubića.

dr danijela todorović, specijalista pedijatrije
pedijatrija todorović beograd
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Klinička psihologija | Odgovoreno: 13.10.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #128960

Moj sin je student, sada apsolvent na privatnom fakultetu koji mu nije oduzeo mnogo vremena za učenje. Uspeo je nekako da završi srednju školu, uz naš veliki pritisak, upisao fakultet, relativno bez problema stigao do ovde i tu počinju njegove laži. Verovatno nas je lagao i ranije, ali smo i mi pripisivali pubertetu, a za sve verovatno nismo ni znali. Kada je već trebalo da diplomira, priznao nam je da nije dao još 3 ispita, mi smo doplatili još jedan semestar (posle bučne rasprave i prebacivanja) od 1050€, stim da nam je čvrsto rekao da su mu to poslednji ispiti. Vremenom je rekao da ih je položio i počeo da sprema diplomski, uz naše konstantno teranje, zapitkivanje, ponekad i raspravu. Danas (ponedeljak) je otišao na fakultet da bi se "dogovorio" sa profesorom oko odbrane diplomskog za utorak (živimo u sd, studira u bg-u) . Uto nam dolazi mlađi sin i rekao nam je da je (valjda više stariji nije mogao da krije) da je bratu ostalo 6-7 ispita koje nije položio, a da nas je lagao jer je mislio da da će ih u međuvremenu završiti, a da pri tom nije ni prstom mrdnuo da to i uradi. Pri tom smo mi dosada za njegovo školovanje dali skoro 20. 000€ i sada smo u strahu da ne treba da se doda još. Mislimo da kada smo već došli do ovde, da bi bilo loše sve baciti u vodu. Napominjem da sin ima 24 godine, živimo u veoma skladnoj porodici, deca su nam nadasve voljena. Bavimo se privatnim poslom koji nam svojom organizacijom omogućava da puno vremena provodimo sa decom oduvek. I veoma smo otvoreni međusobno. Mlađi sin nam je izuzetan đak, nikada nismo upoređivali njih dvojicu. Uvek smo i starijem pokušavali da predočimo koji su njegovi kvaliteti. Sin o kome je reč je veoma neodgovoran, iako smo odgovornost pokušavali da mu usadimo, pravio je velike račune za mobilni do trenutka dok mu nismo uzeli paket koji ograničava broj poziva, tek na naš pritisak prao kola koje je samo on vozio. . . Sve njegove ljubavne probleme smo znali, kao da je želeo da ih prenese na nas. Novac nikada nije mnogo tražio, davali smo mu dozirano jer nije hteo džeparac odjednom jer je i sam svestan da bi sve odmah potrošio. Ne znamo šta da radimo. Nije nam do para (koje nemamo mnogo, ali su materijalne stvari marginalne) , već nam je što nas je toliko lagao i pitanje je dokle će to da ide, koji su razlozi i kako mu pomoći da se toga oslobodi, da nije prešlo u hronično laganje (ko zna šta nas je sve lagao) , da se osamostali i sutra kvalitetno radi posao koji voli. Unapred hvala na odgovoru.

Poštovana,
Neodgovorno ponašanje vašeg sina je verovatno posledica previše popustljivog stava vas kao roditelja kao i njegove strukture ličnosti. Neophodno je bilo da još ranije, kad ste prvi put primetili da vas laže, postavite kao roditelji svoje granice prema takvom neodgovornom ponašanju. Morao je biti svestan posledica ukoliko nastavi da se tako ponaša i nadalje. Međutim vi ste preko svega prelazili i tako nesvesno potkrepljivali takvo njegovo ponašanje. Moguće je da je uzrok u njegovoj razmaženosti, nezrelosti, nesigurnosti u sebe i potrebi da ispuni očekivanja vas kao roditelja od njega, a istovremeno se poredi sa bratom umesto da se usmeri na sebe i svoj razvoj. U svakom slučaju, ne bi bilo loše da sada porazgovarate sa njim i predložte mu da se posavetuje sa psihoteraputom ili pak da vi kao majka dođete na razgovor (možete u dz jedro" gde radim) . Ne treba osuditi ličnost već ponašanje i pokušati izvući iz tih njegovih pogrešaka pouku i lekciju o tome gde ste vi kao roditelj grešili kako ne biste u nedogled ponavljali istu grešku. Ne možete očekivati promenu njegovog ponašanja ako se i v kao roditelji nasatavite ponašati uvek na isti način kao i do sad. Jedna veoma dobra izreka glasi: " put do pakla vodi preko najboljih namera. "
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 13.10.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #140973

Postovani! 2002 god. Sam povredio kicmu, tacnije ukljestio zivac na desnoj strani kicme (slabinski dio) . Tada sam bi kod neurologa i poslao me na fizikalnu terapiju. Fizikalni tretman sa prekidima (koji su potrebni) je trajao oko 4mjeseca+2 mjeseca hodanja kod neurologa na kontrole. Stanje se popravil, radio sam ali sam nakon 6 mjeseciponovo bio na bolovanju i isti postupak, neurolog pa fizikalni tretman. Nakon 2, 5 mjeseci terapije, fizijatar je prekinuo terapiju i rekao da je ukljestenje hronicno i da fizikalni tretman vise ne pomaze. 09. 10. 2015 sam uradio mr pregled l/s kicme. Prepisacu sve sto je napisano prilikom ocitavanja snimka: " pregled radjen u tse sekvencama sa t1w i t2w vremenima relaksacije usaginalnoj ravni i kroz i. V. Prostore u nivoima l3-l4, l4-l5, l5-s1 u aksijalnoj ravni. Oslabljen je is u t2w na i. V. Discima l4-l5 i l5-s1 sto ukazuje na degenarativnu diskopatiju. U nivoima l4-l4 i l4-s1 se uocava blaze anlarno bubrenje i. V. Diskova bez kompresivnih efekata na radikse i caudu aquinu-preporucuje se kontrola kod spec. Neurologa". Molim vas za vas savjet sta dalje da uradim, osim kontrole kod neurologa? Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru.

Poštovani,
Javite se neurologu kako je i planirano. Razmotrite sa neurologom eventualni pregled neurohirurga.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Klinička psihologija | Odgovoreno: 13.10.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #130376

Pomozite. Ne mogu vise da se nerviram. Nonstop sam u svadji sa svekrvom a suprug ne zna na koju stranu pa je vise na njenoj jer smatra da je ja ne razumem i da ona ne sme da se nervira jer je imala izliv krvi na mozak. Ona me "savetuje" stalno. Govori mi kako bebu da hranim sta da joj spremam, kako ja ne znam da vaspitam dete kako je njen sin bio dobar, kako dete ne sme da pipne nista u dnevnoj sobi kao ni ja. Ona je gazda ja ne smem nista da diram u dnevnoj sobi. Kako bi kada bi imala novca nas isterala iz stana. Vredja, psuje, a ja puknem pa pocnem da se svadjam i krstim sve na gomilu i onda kazu da sam luda sto toliko vicem. Ima stvari koje zaboravim ima stvari koje ne znam da objasnim ali me ubi, psihicki. Ja ne mogu ni sitnicu da trpim jer me sve boli. Kaze kako je suprug trebao drugu da ozeni da ja nisam normalna da vicem. Kad beba nesto prospe dere se kao luda na mene kako ja ne znam da je cuvam a kad njen macak povraca nista. Samo njen sin i niko drugi. Ja znam da ne treba da vicem ali to je jace od mene, sve me boli. Ne mogu da je gledam. Zivim u sobici kao u zatvoru. A nemamo novca da se odselimo. Sta da radim. . . .

Poštovana,
Savetujem vam dase obratite psihoterapeutu (možete i u dz " jadro" gde radim) jer očigledno je da ne možete da iskontrolišete svoje emocije besa i veoma ste reaktivni. Okidač za to je ponašanje i kritika vaše svekrve, ali to ne može biti opravdanje za ono kako se ponašate i gubite kontrolu nad sobom. Najbolje bi bilo da se odvojite i živite samostalno sa svojim suprugom jer ne bi više bilo njenog mešanja kao i suprugove rastrzanosti između majke i vas. Razgovarajte sa njim o tome, a dok se to ne reši obavezno dođite na razgovor kod stručnjaka.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 12.10.2015
Odgovorio: dr Milan Mijailović

Pitanje broj #140919

D vece. Molim za odg. Vec par dana osecam da moram da udahnem punim plucima da bu uzela vazduh. Glava me boli isto a i kixma tj skoro svaki misic. Bila sam kod lekara opste prakse i ispisao mi je lek muderison i tensec. Molim vas za odgovor sta je u pitanju

Poštovana,
Myderison je lek za opuštanje telesnih mišića, a tensec je lek iz grupe beta blokatora, koji usporava srčani rad i reguliše krvni pritisak. Postoji više razloga za bolove u mišićima i kičmenom stubu, najbolje da se javite fizijatru, kardiologu i reumatologu, da bi se postavila prava dijagnoza i uvela eventualna terapija.
dr milan mijailović
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 14499 |  Sledeća»