novo Video predavanja

Da bi ste videli video sadržaj morate instalirati najnoviju verziju Flash Playera. To možete učiniti ako otvorite ovu stranicu.

Droga – pseudo terapija depresije?

Ostala predavanja ...

Moderna medicina

Moderna medicina

Veštački zaslađivači kao rešenje za bolju glikemijsku kontrolu?

veštački-zaslađivači-kao-rešenje-za-bolju-glikemijsku-kontrolu

S obziromda ne sadrže značajnu količinu ugljenih hidrata, zaslađivači mogu da doprinesu boljem upravljanju glukozom u krvi. Studije koje se bave uticajem niskokaloričnih zaslađivača na gojaznost i kontrolu telesne težine govore da krajnji efekat niskokaloričnih zaslađivača zavisi od njihove integracije u celokupni način život.

Moderna medicina

Nutritivno upravljanje postprandijalnom glikemijom

nutritivno-upravljanje-postprandijalnom-glikemijom

Na 31. Međunarodnom simpozijumu o dijabetesu i nutricionizmu u organizaciji Grupe za proučavanje dijabetesa i nutricionizma (DNSG), dr Vendi R. Rasel održala je predavanje o nutritivnom upravljanju postprandijalnom glikemijom.

Moderna medicina

Šećeri ne podstiču kardiometaboličke bolesti više od drugih formi viška energije

šećeri-ne-podstiču-kardiometaboličke-bolesti-više-od-drugih-formi-viška-energije

Dr Džon L. Sivenpajper gostovao je kao predavač na 31. Međunarodnom simpozijumu o dijabetesu i nutricionizmu u organizaciji Grupe za proučavanje dijabetesa i nutricionizam, a glavna tema konferencije je gojaznost, šećer, potprandijalni metabolizam i obrasci ishrane.

Moderna medicina

Povišen gama glutamil transferaza (GGT)

povišen-gama-glutamil-transferaza-ggt

GGT je membranski enzim iz grupe peptidaza koji katalizuje prenos hidrolizom oslobođenog ostatka glutaminske kiseline na neku aminokiselinu ili peptid. Takođe je uključen u metabolizam glutationa.  U organizmu se javlja pretežno vezan na ćelijske membrane. Najviše GGT-a ima u bubregu, prostati, jetri, epitelu tankog creva i mozgu, nalazi se na mestima intenzivne apsorpcije aminokiselina...

Ostali članci ...

Najnovije vesti

Nobelova nagrada za medicinu za 2017.

nobelova-nagrada-za-medicinu-za-2017

Nobelova nagrada za medicinu za 2017. godinu pripala je trojici Amerikanaca:  Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young za otkriće molekularnih mehanizama koji regulišu cirkadijalni ritam (biološki ritam u ljudskom organizmu), što pojedincu omogućava da se prilagodi različitim dobima dana i svom bio ritmu uopšte.

Simpozijum „Tumori uva i temporalne kosti“

simpozijum-„tumori-uva-i-temporalne-kosti“

Na portalu www.stetoskop.info možete pratiti sve objave i aktuelnosti iz oblasti medicine vezane za održavanje kongresa i simpozijuma u zemlji i regionu. U okviru repertuara za mesec decembar 2016. godine je i simpozijum koji će biti održan 16. decembra u Beogradu, na temu „Tumori uva i temporalne kosti“. 

Radijaciona Onkologija

radijaciona-onkologija

Savremenost tema, visok stručni nivo i izvanredna grafička obrada generalne su odlike knjige Radijaciona onkologija kojom su autori svrsishodno popunili prazninu koja je već dugo postojala u našoj medicinskoj literaturi. Sada je svim lekarima, na srpskom jeziku, dostupna knjiga u kojoj su objedinjena i sistematizovana znanja iz ove oblasti.

Prof. dr Stevan Ilić novi dekan medicinskog fakulteta u Nisu

prof-dr-stevan-ilić-novi-dekan-medicinskog-fakulteta-u-nisu

Profesor doktor Stevan Ilić, dosadašnji prodekan za nauku i šef Katedre za internu medicinu je novi dekan Medicinskog fakulteta u Nišu. Ovo je odlučeno 23.03.2012. godine na sednici Saveta Medicinskog fakulteta. Funkciju dekana zvanično će preuzeti 1. oktobra, čime će naslediti još uvek aktuelnog dekana Milana Višnjića, koji je Medicinski fakultet vodio pet mandata - od 2000. godine.

Trauma i anestezija

trauma-i-anestezija

Trumatizovani pacijenti podvrgnuti anesteziji predstavljaju jedinstveni izazov. Dogma kliničke prakse je da ovakav pacijent predstavlja nestablinu, promenljivu, nepredvidivu situaciju. Ovo su neki od  koncepta o kojima će se diskutovati  na simpozijumu "Trauma i anestezija"od 08. do 10. aprila u Nišu .

Još jedno priznanje za Stetoskop.info

još-jedno-priznanje-za-stetoskop-info

Naš prestižni časopis "PC" je izabrao najbolje internet sadržaje u Srbiji i svrastao Nacionalni zdravstveni sajt Stetoskop.info medju 10 najboljih u Srbiji, odnosno Stetoskop.info je dobio laureat za najbolji sajt u Srbiji iz oblasti "Porodica i život".

Zašto zevamo

zašto-zevamo

Niko do sada nije uspeo da precizno utvrdi zašto i mi počinjemo da zevamo kad posmatramo neku osobu koja to čini - uživo, na filmu, video snimku ili kompjuteru.

Ostale novosti ...

Najnovija dešavanja

Trenutno nema predstojećih dešavanja !

Ostala dešavanja ...