Psihijatrijske bolesti  (2095)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 12.11.2007
Odgovara: ass dr Olivera Žikić

Evo mojih simptoma: gusenje (odnosno osecaj da bi trebalo jos da udahnem a nemogu), aritmije(ne cesto),mucnina, tvrda stolica,ponekad kratkotrajni bolovi u stomaku,trnjenje levog obraza, trnjenje vrha jezika (osecaj kao anestezija), zanosenje, osecaj kao da cu se svakog trenutka onesvestiti,opsta slabost I malaksalost (po nekad),znojenje dlanova,u zadnjih nekoliko dana I cesta mokrenja. Uradi sam krvnu sliku I mokracu,rendgen I skener pluca,ultrazvuk stomaka,analizu na heliko bakteriju I internisticki pregled. Sve je bilo u redu. Ali mene I dalje muce isti simptomi.Moram da napomenem da se simptomi javljaju naizmenicno(osim tvrde stolice koja je stalna),obicno po dva simptoma od jednom I traju nekoliko dana.Da napomen samo ne smeta mi nikakva fizicka aktivnost,rekreativno idem u teretanu . Da li je ovo na nervnoj bazi,da li bi trebalo da se obratim psihijatu ili bi treblo da uradim neka druga ispitivanja?

 Ako se urade sve pretrage i ne nadje se telesno oboljenje koje bi moglo da objasni tegobe, smatra se da su telesne tegobe na koje se pacijent zali psiholoski uslovljene. Takodje, u prilog psihickom uzroku je i to kada su simptomi brojni, razliciti, kada se smenjuju i kada se naizmenicno javljaju i gube. Ako su lekari koji se bave telesnim oboljenjima rekli da nemate ni jedno oboljenje kojim bi objasnili nastanak Vasih tegoba i da je sve provereno, moj predlog Vam je da se javite psihijatru i porazgovarate o tome. Ovakve tegobe se mogu javiti u brojnim psihijatrijskim oboljenjima i obicno nisu znak nekog tezeg psihijatrijskog oboljenja. Cesto se javljaju u tz. somatoformnim poremecajima, ali mogu biti deo klinicke slike anksioznog poremecaja (ako su praceni i strahom) pa cak i depresivnog poremecaja (ako su praceni tugom i prazninom).


 Komentari (1)» Postavite komentar

Postavio: Almir
18.05.2016. 13:13:51
Imam 30 god. Pre 4 mjeseca sam imao upalu srčane maramice, prvo što sam osetimo jeste propadanje u predelu grudi i osećaj da dišem a da nisam dovoljnoj udahnu vazduha i da ću svakog trena da se onesvestio. Posetimo sam lakata i dobijao sam terapiju. I uradimo rendgen pluća untrazuk srca kao i krvne rezultate. Ustanovljeno mi je da imam masnu jetru kao o jsdan kamen u zuci. Otada pa do sadi desi mi se ko neka panika u organizmu kao da mi je potrebno vise vazduha u da cu da se onesvestim, to traje 4 sekunde i prodaje u u zanje vreme trnj mi vrh jezika. Šta da radim?