Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Bolesti oka  (1570)

Lekari saradnici

    Dr Gordana Pantelić
    Prof. dr Gordana Zlatanović
    dr Jasmina  Nikolić
    dr Radmilo Milenović
     Suzana Manić
    dr Tomislav Tomić
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 29.01.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #134446

Postovani, zanima me da li je moguce nekako da poboljsam vid (bilo laserom ili nekom drugom vrstom operacije) . Imam 59 godina i na levom oku dioptriju +6. 5 astigmatizam ambliopija (ovo je od rodjenja) a na desnom oku +2. 5 bez astigmatizma. U mladjim danima, dok je dioptrija na desnom oku bila manja, nisam imala problema, medjutim sad mi je citanje skoro onemoguceno, kao i niz drugih stvari. . Nosim naocare, ali i dalje ne vidim dobro. Da li je moguce operisati barem jedno oko da bolje vidim?

Poštovana,
Niste naveli kakava vam je oštrina vida na daljinu, pogotovu na slabijem oku, sa i bez korekcije. I da li ste nosilac kontaktnih sočiva ili naočara. A što se tiče vida na blizinu-
nastaje kao rezultat starenja organizma i zove se presbiopija. Oštrina vida na blizinu se vremenom smanjuje tako da su mnogim ljudima posle četrdesete godine života za čitanje potrebne naočare za blizinu. Ovo se dešava jer vremenom očno sočivo stari i gubi elastičnost i sposobnost prilagodjavanja.
presbiopija se može korigovati i hirurškim intervencijama – excimer laserom, ugradnjom posebnih intraokularnih sočiva, multifokalnih ili akomodativnim. Ovako operisani pacijenti najčešće se oslobođaju zavisnosti od naočara ali nije isključena potreba za dodatnom korekcijom za duži rad na blizinu ili na kompjuteru mada su mogući i neki neprijatni optički fenomeni tipa zablještenje pri vožnji noću.
korekciju presbiopije moguće je postići i tzv. Monovizijom gde se uz pomoć sočiva ili laserom jedno oko iskoriguje za dobar vid na daljinu a drugo za vid na blizinu, što nije optimalno rešenje za sve pacijente.
naravno, presbiopija se uvek može korigovati naočarima za rad ili za rad i daljinu (progresivna stakla)
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 16.01.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #133995

E ovako, sočiva nosim otprilike od marta 2014. Ovo mi se sada skoro dešava. Posle izvesnog nošenja jedne kutijice (mesečne, Viba Vision, Air Optix, meka sočiva sa astigmatizmom) pojavi se crvenilo u oku. Kao konjuktivitis
Reči državnog oftalmologa i dijagnoze su bile: prvi put - blepharoconjuctivitis h105, a drugi put keratoconjuctivitis h162. Prvi put sam dobio lek Floxal kapi, a drugi put Dexamytrex. 
Kod privatnika, "Sveti vid", nisam imao to crvenilo ali su uočili dioptriju drugačiju i savetovali nas da čekam punoletstvo zbog operacije dioptrije. Pre nego što sam došao prvi put kod te doktorice imao sam isto to i pedijatar, doktor medicine mi je preporučio Neodeksacin i Neomicin. Antibiotici su bili pomogli naravno, ali kada je to prošlo sve (imao sam otprilike 7 puta ta zapaljenja u roku od 2 ili 3 meseca, kada sam opet stavio sočiva moja, desilo se isto crvenilo). 
Menjao sam trgovca, ali sam ostao na Ciba Vision. E sada bi me zanimalo, zašto dolazi do tog zapaljenja i kako ga sprečiti?
Ne mogu stalno biti na antibioticima, dioptrija je u minusu (-) i higijenu održavam jako dobro.
Dioptrija je: desno pwr -4.00 cyl -1.75 axis 180 levo -4.25 cyl -1.75 axis 180 sočiva su za astigmatizam, bc: 8.7 dia: 14.5

Poštovani,
Postoji šansa da ste ili preosetljivi na neki od konzervansa koji se nalaze unutar tečnosti za čuvanje sočiva, tako da bi bilo neophodno svaku put pre stavjanja sočiva na oko, dobro ga isprati sa fiziološkim rastvorom, i pokušati sa zamenom tečnosti.
Takodjer, moguće je da se radi o preoseljivosti vežnjače na prisustvo stranog tela u oku (u ovom slučaju mekog kontaktnog sočiva), ovo oboljenje se zove conjunctivitis gigantopapillaris. Da bi se utvrdilo o čemu se radi, neophodan je pregled oftalmologa, zbog terapije koja je u ovom slučaju dugotrajna (nekoliko nedelja) i obavezan je prekid nošenja kontaktnih sočiva, svakako za vreme terapije, eventualno i kasnije.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 14.01.2015
Odgovorio: dr Tomislav Tomić

Pitanje broj #133959

Pitanje za oftalmologa: da li je ovo problematična, opasna dioptrija: d / dsph. -2.75 / dcyl. -2.25 / axis 5" l / dsph. -2.25 / dcyl. -1.75 / axis 170"?
Da li je sa ovom dioptrijom bolje da nosim naočare ili sočiva?

Poštovana,
U pitanju je miopni astigmatizam, koji se koriguje sferocilindričnim staklima. Moguća je korekcija i ks (obično polutvrdim gp ks) i naočarima, a ukoliko se odlučite da kontaktnim sočivima veći deo dana korigujete svoju refraktivnu grešku, uvek se savetuje da imate i naočare. U svakom slučaju savetuju se redovne kontrole oftalmologa na svakih 6 meseci do godinu dana sa širenjem zenica i detaljnim pregledom očnog dna, uključujući i periferiju očnog dna, radi prevencije stanja koja se nešto češće javljaju kod osoba koja imaju minus (-) dioptriju.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 14.01.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #133942

Pozdrav, 
moj problem je sledeći: kad god izađem napolje na hladan vazduh suzi mi oko (a ponekad i oba oka).
Zašto se to dešava i može li se izlečiti?

Poštovana,
Hladnoća utiče na oči, pa se one pojačano isušuju zbog niske temperature, vetra i dužeg boravka u zatvorenim prostorima u kojima je vazduh suv. Od simptoma mogu se javiti peckanje, crvenilo, suvoća, osećaj stranog tela u oku, i pojačano lučenje suza. Suzenje spada u refleksni odbrambeni mehanizam, kako bi sprečilo dalje isušivanje oka. Stoga lečenje nije potrebno.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 13.01.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #133922

Dobar dan
ja se javljam ponovo u vezi dečaka od jedanest godina. Izraslina je na samom oku, ne na kapcima već na beonjači. 
Pozdrav sanja

Poštovana,
Ukoliko je posredi retenciona cista konjunktive, to je veoma zastupljena promena na vežnjači, benigne prirode.
Ako nema subjektivnih simptoma, promenu ne diramo, ako su simptomi blagi i promena je inflamirana, pokušamo sa vama već ordiniranom terapijom, a ako je velika i subjektivne tegobe intenzivne, radi se hirurški zahvat pod topikalnom anestezijom.
Svakako uraditi kontrolni oftalmološki pregled nakon prestanka terapije.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 314 |  Sledeća»