Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Bolesti oka  (1573)

Lekari saradnici

    Dr Gordana Pantelić
    Prof. dr Gordana Zlatanović
    dr Jasmina  Nikolić
    dr Radmilo Milenović
     Suzana Manić
    dr Tomislav Tomić
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 11.02.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #134712

Postovani; nosim sociva tvrda gp vec dvadeset pet godina i htjela bih na ponovnu kontrolu dimenzija sociva posto nosim istu velicinu od detinjstva. Interesuje me da li moram biti bez sociva i koliko pre kontrole. Hvala

Poštovana,
Ukoliko želite i dalje da nastavite sa nošenjem gp sočiva, a želite samo da uradite kontrolu dioptrije, nije potreban vremenski razmak za skidanje sočiva. Na kontrolu možete doći sa sočivima, i ponesite svoju kutijicu za ista.
a ukoliko više ne želite da nosite sočiva, nego da predjete samo na nošenje naočara, onda je neophodan vremenski razmak od 4 do 6 nedelja bez sočiva pre kontrole dioptrije.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 10.02.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #134688

Postovani, vec nekoliko dana osecam vrtoglavicu u predelu slepocnica, blago zamucenje ociju i nekada dodje do toga da oko bude crveno. Isao sam kod lekara malo je pritisak bio povisen i pijem lekove za to ali poboljsanja nema. Od pre tri godine na levom oku imam letecu musicu ona me i ne smeta toliko samo sto odvlaci paznju. Pre god. Dana sam bio kod oftalmologa i sem te tacke sve je bilo ok. Zanima me neko vase misljenje, savet, i na sta bi mogli ukazivati ovi simptomi. Hvala

Poštovani,
Svakako savetujem pregled neurologa i orl specijaliste, zbog vrtoglavica koje navodite, kao i da redovno uzimate propisanu terapiju za povišen krvni pritisak.
što se tiče letećih mušica- flotirajuće mutnine staklastog tela posljedica su pojave depozita različite veličine, oblika, konzistencije, indeksa loma svetlosti i različite pokretljivosti, unutar normalno prozirnog staklastog tela oka. Mogu biti embriološkog porekla ili stečene usled degenerativnih promena staklastog tela oka. Lečenje u većini slučajeva nije indikovano.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 04.02.2015
Odgovorio: dr Tomislav Tomić

Pitanje broj #134598

Poštovani, juče mi je pukao kapilar u levom oku, pretpostavljam da je od naprezanja, u poslednje vreme dosta sam za kompjuterom i spremam ispite, a i neka prehlada me je uhvatila, pa me samo zanima da li ima nešto što bi ubrzalo prolazak? Hvala

Poštovana,
Uzimajte što više vitamina "c", bilo u obliku tableta, šumećih tableta ili iz prirodnih izvora. U svakom slučaju ukoliko je "puko kapilar" na prednjem segmentu oka prolazi bez posledica.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 29.01.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #134446

Postovani, zanima me da li je moguce nekako da poboljsam vid (bilo laserom ili nekom drugom vrstom operacije) . Imam 59 godina i na levom oku dioptriju +6. 5 astigmatizam ambliopija (ovo je od rodjenja) a na desnom oku +2. 5 bez astigmatizma. U mladjim danima, dok je dioptrija na desnom oku bila manja, nisam imala problema, medjutim sad mi je citanje skoro onemoguceno, kao i niz drugih stvari. . Nosim naocare, ali i dalje ne vidim dobro. Da li je moguce operisati barem jedno oko da bolje vidim?

Poštovana,
Niste naveli kakava vam je oštrina vida na daljinu, pogotovu na slabijem oku, sa i bez korekcije. I da li ste nosilac kontaktnih sočiva ili naočara. A što se tiče vida na blizinu-
nastaje kao rezultat starenja organizma i zove se presbiopija. Oštrina vida na blizinu se vremenom smanjuje tako da su mnogim ljudima posle četrdesete godine života za čitanje potrebne naočare za blizinu. Ovo se dešava jer vremenom očno sočivo stari i gubi elastičnost i sposobnost prilagodjavanja.
presbiopija se može korigovati i hirurškim intervencijama – excimer laserom, ugradnjom posebnih intraokularnih sočiva, multifokalnih ili akomodativnim. Ovako operisani pacijenti najčešće se oslobođaju zavisnosti od naočara ali nije isključena potreba za dodatnom korekcijom za duži rad na blizinu ili na kompjuteru mada su mogući i neki neprijatni optički fenomeni tipa zablještenje pri vožnji noću.
korekciju presbiopije moguće je postići i tzv. Monovizijom gde se uz pomoć sočiva ili laserom jedno oko iskoriguje za dobar vid na daljinu a drugo za vid na blizinu, što nije optimalno rešenje za sve pacijente.
naravno, presbiopija se uvek može korigovati naočarima za rad ili za rad i daljinu (progresivna stakla)
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 16.01.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #133995

E ovako, sočiva nosim otprilike od marta 2014. Ovo mi se sada skoro dešava. Posle izvesnog nošenja jedne kutijice (mesečne, Viba Vision, Air Optix, meka sočiva sa astigmatizmom) pojavi se crvenilo u oku. Kao konjuktivitis
Reči državnog oftalmologa i dijagnoze su bile: prvi put - blepharoconjuctivitis h105, a drugi put keratoconjuctivitis h162. Prvi put sam dobio lek Floxal kapi, a drugi put Dexamytrex. 
Kod privatnika, "Sveti vid", nisam imao to crvenilo ali su uočili dioptriju drugačiju i savetovali nas da čekam punoletstvo zbog operacije dioptrije. Pre nego što sam došao prvi put kod te doktorice imao sam isto to i pedijatar, doktor medicine mi je preporučio Neodeksacin i Neomicin. Antibiotici su bili pomogli naravno, ali kada je to prošlo sve (imao sam otprilike 7 puta ta zapaljenja u roku od 2 ili 3 meseca, kada sam opet stavio sočiva moja, desilo se isto crvenilo). 
Menjao sam trgovca, ali sam ostao na Ciba Vision. E sada bi me zanimalo, zašto dolazi do tog zapaljenja i kako ga sprečiti?
Ne mogu stalno biti na antibioticima, dioptrija je u minusu (-) i higijenu održavam jako dobro.
Dioptrija je: desno pwr -4.00 cyl -1.75 axis 180 levo -4.25 cyl -1.75 axis 180 sočiva su za astigmatizam, bc: 8.7 dia: 14.5

Poštovani,
Postoji šansa da ste ili preosetljivi na neki od konzervansa koji se nalaze unutar tečnosti za čuvanje sočiva, tako da bi bilo neophodno svaku put pre stavjanja sočiva na oko, dobro ga isprati sa fiziološkim rastvorom, i pokušati sa zamenom tečnosti.
Takodjer, moguće je da se radi o preoseljivosti vežnjače na prisustvo stranog tela u oku (u ovom slučaju mekog kontaktnog sočiva), ovo oboljenje se zove conjunctivitis gigantopapillaris. Da bi se utvrdilo o čemu se radi, neophodan je pregled oftalmologa, zbog terapije koja je u ovom slučaju dugotrajna (nekoliko nedelja) i obavezan je prekid nošenja kontaktnih sočiva, svakako za vreme terapije, eventualno i kasnije.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 315 |  Sledeća»