Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Bolesti oka  (1592)

Lekari saradnici

    Dr Gordana Pantelić
    Prof. dr Gordana Zlatanović
    dr Jasmina  Nikolić
    dr Radmilo Milenović
     Suzana Manić
    dr Tomislav Tomić
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 28.08.2015
Odgovorio: dr Tomislav Tomić

Pitanje broj #139862

Postovani, molim vas da mi kazete da li je bilo dovoljno za odredjivanje dioptrije kod djeteta od 6, 5 godina sa stavljanjem atropin kapi 2 dana pred pregled po 1 kap u oko. Na internetu sam citala da se kapi sipaju 3 do 5 dana 2 do 3 puta dnevno. A ja sam stavljala samo 1 kap dnevno 2 dana. Dioptrija je - 1, 25. Da li je to tacna dioptrija ili mislite da bi proceduru sipanja kapi trebalo nastaviti i obaviti duzi period? Hvala.

Poštovana,
Sve je u redu sa dioptrijom ako je -1. 25 dsph nađeno i na usku i na široku zenicu posle sipanja kapi.
obimnija i duža aplikacija atropina 1% se savetuje kod osoba i dece koja imaju + dioptriju.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 28.08.2015
Odgovorio: dr Tomislav Tomić

Pitanje broj #139859

Mesec dana se mucim sa "keratoconjuctivitis epidemica" terapija je poceta sa trobadeks kapi 5dana zatim kapi vigamox 4x und aciklovir 4x ung tobrex uvece to traje mesec dana na zadnjoj kontroli preporuka da se terapija produzi jos nedelju dana molim savet

Poštovana,
Navodite da ste koristili mast aciklovir, pretpostavljam da vam je ordiniran zbog herpesnog keratitisa, a u isto vreme ste koristili antibakterijske kapi i masti, tako da ta terapija mi nije baš najjasnija. Savetujem vam ponovni oftalmološki pregled.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 17.08.2015
Odgovorio: dr Tomislav Tomić

Pitanje broj #139581

Postovani, moja situacija je sledeca. Ispostavilo se da imam virusni konjuktivitis i oftamolog mi je dala da koristim fizioloski rastvor, ali sam ja po preporuci uzela i tobrex kapi i corticin mast. Medjutim, posto mi to nije pomoglo, ponovo sam otisla kod drugog oftamologa i prepisao mi je bornu kiselinu i hloramflenikol. To mazem vec tri dana, ali idalje ne vidim nikakvo poboljsanje, a takodje su mi oci otekle i vise me peku. Sve ovo traje vec nedelju dana. Htela sam da vas pitam za savet i da mi preporucite sta da radim. Unapred hvala.

Poštovana,
Ukoliko se zaista radi o virusnom konjunktivitisu, terapija je pravilno i često ispiranje oba oka fiziološkim rastvorom ili 3% bornom kiselinom i preventivna aplikacija masti ili ulja hloramfenikola 1% , i strpljenje. Obavezna je kontrola oftalmologa od 7-10 dana nakon početka bolesti zbog kontrole eventualnih komplikacija virusnog konjunktivitisa.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 13.08.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #139476

Pozdrav, hteo bih da vas pitam, neko vreme imam crvenilo u oku, kao i iapucale kapilare, poatoji to crvenilo do samog coska gde se skupljaju krmelje, naime desava se da pocrveni onako kao da se razliva, ne znam zasto se to desaava, kazu mi na ocnom sve ok, ima li to kakve veze sa pritiskom u datom momentu, lezem kasno inace? Molim za odgovor

Poštovani,
Ukoliko je crvenilo samo na jednom oku, i traje unazad nekoliko dana, bilo bi najbolje uraditi pregled.
a ukoliko je to hronično, najverovatnije je u pitanju pucanje suznog filma usled dugotrajnog gledanja u ekran, svakako bi trebalo onda ispitati i stanje suznog filma testovima za suvo oko.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 08.08.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #139355

Obzirom da imam 47 godina jasno mi je da mi vid slabi. Minus dioptriju (l: -1 d: -1. 25) imam od 30 godie i nosim naočare što mi ne smeta. Od pre nekoliko godima moram da koristim i +1 maočari ya čitanje ili za gledanje na blizu. Zbog prirode posla bifokalne naočari mi ne pomažu a postaje veoma zamorno skidanje jedni i stavljanje drugih. Može li se operacijom korigovati bar jedan od problema (plus ili minus) poydtav, momir

Poštovani,
Operacijom se može korigovati jedan od problema, ali sada postoje i savremenija multifokalna sočiva, sa kojim biste mogli rešiti i dioptriju za daljinu i za blizinu. Operacija može biti ili lasersko uklanjanje dioptrije ili ugradnja intraokularnog sočiva.
svakako postoje i multifokalne naočare ili kombinacija kontatktnih sočiva za daljinu i naoačre za blizinu preko sočiva.
pre bilio kakve intervencije bilo bi dobro uraditi kompletan oftalmološki pregled.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 319 |  Sledeća»