Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Bolesti oka  (1578)

Lekari saradnici

    Dr Gordana Pantelić
    Prof. dr Gordana Zlatanović
    dr Jasmina  Nikolić
    dr Radmilo Milenović
     Suzana Manić
    dr Tomislav Tomić
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 25.05.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #137276

Poštovani, imam 53 godine. Nakon dužih problema sa vidom i ne baš preciznih dijagnoza, dijagnostikovana mi je centralna serozna retinopatija. Iako je navedeno da postoji šansa za uspješno liječenje laserskom intervencijom i/ili posebnim injekcijama (nije konkretno rečeno šta se pod time podrazumijeva) , nakon novog pregleda gdje sam radila angiografiju, saopšteno mi je da za ovo oboljenje nema lijeka i da ne može baš ništa da se uradi da bi krenulo na bolje. Prije toga, koristila sam četiri različite vrste kapi uporedo. Prvo mi je rečeno da je prekinem, da bi mi danas na kontroli rekli da nastavim, iako ima i 10 dana od prestanka liječenja kapima. Osim toga, ljekari su bili jako šturi sa informacijama i čak ni na moje insistiranje nijesu rekli ništa konkretno niti određeno, pa bih jako cijenila ukoliko biste mogli da iznesete vaše mišljenje o ovom oboljenju. Ono što me zanima jeste: šta podrazumijeva dalji tok liječenja? Da li je tačno tvrditi da nikakva intervencija niti terapija ne pomaže ovom oboljenju? I da li je potrebno da nastavim liječenje kapima? Unaprijed zahvalna i zabrinuta, pozdrav.

Poštovana,
Centralna serozna retinopatija je oboljenje oka koje se najčešće javlja kod srednjovečnih muškaraca, ali se može javiti i kod žena. Karakteriše ga curenje tečnosti u tačku najjasnijeg vida, zbog čega nastaje zamagljeni ili iskrivljeni vid (metamorfopsija) , kao i centralno slepilo. Dijagnostički najefikasniji metod je fluoresceinska angiografija, putem koje je kod vas i postavljena ta dijagnoza.
centralna serozna retinopatija ima dobru prognozu. Kod više se od 90% pacijenata kroz šest meseci se vrati vid 0, 5 ili bolji. Neke vidne abnormalnosti, kao što je iskrivljen vid, oslabljen noćni vid, mogu se zadržati čak i ako je vidna oštrina dobra.
što se tiče terapije, laserfotokoagulacija je rizičan metod, zato što se sve dešava u tački najjasnijeg vida, te bi se ona tom prilikom mogla trajno oštetiti. Obzirom da je povećana incidenca javljanja ovog oboljenja kod osoba sa povišenim nivoima kortizola- hormona stresa, terapija se uglavnom svodi na promenu načina životnog stila.
niste mi naveli kada je oboljenje počelo, koje kapi ste stavljali u oko, da li ste sada pod kortikosteroidnom terapijom?
takodjer neka novija saznanja dovode u vezu ovo oboljenje sa postojanjem helicobacter pylori, tako da bi bilo od značaja da uradite dodatnu dijagnostiku, ukoliko već niste.


Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 21.05.2015
Odgovorio: dr Tomislav Tomić

Pitanje broj #137273

Poštovani, molim za tumačenje nalaza: vod: 1. 0cc - 0. 5dsph vos: 1. 0cc - 0. 5dsph rečeno mi je da imam i + i - dioptriju. Pošto mi najviše smeta zamaranje očiju pri radu za računarom, dobila sam recept: korekcija: ou + 0. 5dsph čini mi se da mi se sa tim naočarima oči još više zamaraju.

Poštovana,
Dioptrija -0, 50 dsph vam je za daljinu, a +0, 50 dsph za blizinu, što znači za čitanje na rastojanju od 35 -40 cm.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 11.05.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #137166

Da li je tačno da pregled očiju i utvrđivanje dioptrije je najbolje uraditi u vremenskom periodu od 2 sata po buđenju? Na primer: ako se probudim ujutru u 8, u tom slučaju pregled kod oftalmologa i utvrđivanje dioptrije treba obaviti do 10 h da li je to tačno?

Poštovana,
Nije tačno. Može se odrediti u svako doba dana.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 06.05.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #137032

Poštovani, molim vas da mi protumačite nalaz: desno oko dcyl +0. 25 ax 125, levo oko dsph +0. 25. Pd daljina 62 mm da li mogu nositi naočare svo vreme, ili samo dok citam ili radim za racunarom. Hvala najlepše.

Poštovana,
Ovo je recept za naočare, koje bi trebalo da nosite dok čitate ili dok radite za računarom, na desnom oku imate mali astigmatizam-zakrivljenu rožnjaču u odredjenom meridijanu, stoga se i daju cilindrična stakla, a na levom oku blaga dalekovidost. Ukoliko je vama slika oštrija dok ih imate na sebi, možete ih nositi i stalno.
pd znači pupilarna distanca, tj udaljenost vidnih osovina.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 04.05.2015
Odgovorio: dr Jasmina Nikolić

Pitanje broj #136967

Poštovani, već duže vreme imam problem sa levim okom. Sa jedne strane (bliže nosu) osećam neku nelagodnost, kao da mi nešto smeta i žulja. I vid na tom oku mi nije najbistriji, nekako je pomalo nejasan. Zanimljivo je da ako pomerim donji kapak vrlo malo, u nekom položaju vid se potpuno izoštri. Mislim da je sve počelo pre nekih godinu dana kada sam imao čmičak na tom istom oku. Unapred hvala, lazar

Poštovani,
Iz navedenog, pretpostavljam da imate hroničnu lipogranulomatoznu inflamaciju blokirane meibomove žlezde (čmičak) , a pri tome je dovoljno veliki da pravi astigmatizam (ometa vidnu osovinu) . Svakako bi trebalo prvo pokušati konzervativnim putem rešiti problem- lekovi i tople komprese, ili hirurškim (uklanjanje promene u lokalnoj anesteziji) .
hvala
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 316 |  Sledeća»