Ocenite članak:
  • 64
(3.06 / 64)

Zdraviji način života vodi do zdravijih hormona


zdraviji-način-života-vodi-do-zdravijih-hormona

Osobe koje imaju višak kilograma i sede ispred televizora vode opasan život: epidemiolozi procenjuju da je oko 80 odsto najčešćih bolesti povezano sa velikom prekomernom telesnom težinom uz sedentarni način života.

Gojazne osobe su izložene većem riziku od kardiovaskularnih i vaskularnih bolesti, hipertenzije, dijabetesa i karcinoma, što smanjuje njihov očekivani životni vek. Gubitak kilograma i fizička aktivnost pomažu u borbi protiv toga. Žene koje oslabe smanjuju rizik od karcinoma dojke. Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od karcinoma dojke, debelog creva i rektuma i grlića materice.

Veze između telesne težine, načina života i rizika od dobijanja karcinoma i drugih hroničnih bolesti još nije u potpunosti objašnjena. Međutim, smatra se da su hormonalne promene među krivcima za ove procese. "Adipozno tkivo proizvodi razne hormone koji imaju veliki uticaj na metabolizam", kaže prof. dr Kornelija Ulrih. Među najvažnijima su adiponektin protiv upalnih procesa koji povećava efekat insulina i leptin, koji može da podstakne rast ćelija tumora.

Telesna težina i vežbanje takođe utiču na proizvodnju ključnih hormona

Da li telesna težina i vežbanje takođe utiču na proizvodnju ovih ključnih hormona adipoznog tkiva? Kornelija Ulrih, direktorka jednog od sektora Nemačkog centra za istraživanje karcinoma (DKFZ) i direktorka Nacionalnog centra za bolesti tumora (NCT) u Hajdelbergu, analizirala je ovo pitanje u studiji koja je obuhvatila 439 žena sa viškom kilograma posle menopauze (starijih od 50 godina). Učesnice studije su bile podeljene u tri ,,interventne grupe’’ (dijeta; vežbanje; dijeta+vežbanje) i kontrolnu grupu. Ove grupe su pažljivo praćene u periodu od godinu dana da bi se dobili precizni rezultati.

"Naša pretpostavka je bila da kombinacija fizičke aktivnosti i gubitka telesne težine dovodi do povoljnijeg odnosa nivoa ova dva hormona", kaže Kornelija Ulrih. Proizvodnja leptina je opala kod sve tri interventne grupe, i to najviše (do 40 odsto) kod grupe dijeta+vežbanje. Suprotno tome, proizvodnja adiponektina je najviše porasla kod žena koje su bile samo na dijeti.

Bez obzira na vrstu intervencije, pozitivan efekat na proizvodnju hormona zavisio je od stepena gubitka telesne težine: što je više kilograma neka od učesnica gubila, to je kod nje nivo adiponektina više rastao a nivo leptina se smanjivao. "Najveće promene smo uočili kod žena koje su izgubile deset dosto svoje početne telesne težine", kaže dr Kler Abenard, glavna autorka studije. "Kod nekih od ovih učesnica došlo je do porasta nivoa adiponektina od 20 odsto i smanjenja leptina od preko 50 odsto."

Izgleda da na proizvodnju leptina utiču same promene u sastavu organizma, pošto je interventna grupa za vežbanje dobila na mišićnoj masi i bez gubitka kilograma.

"Sada bolje razumemo mehanizme po kojima gubitak kilograma i treninzi štite od hroničnih bolesti. Brojne studije potvrđuju pozitivan uticaj adiponektina na zdravlje. S druge strane, niži nivo leptina manje podstiče rast ćelija tumora. Zato sada možemo da damo osnovane preporuke ženama o tome kako mogu pozitivno da utiču na ova dva važna regulatora metabolizma", kaže Kornelija Ulrih, "a to je da održavaju zdravu telesnu težinu i više vežbaju!"


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru