Ocenite članak:
  • 66
(3.18 / 66)

Zašto je važno da ishrana bude raznovrsna


Autor: dr Saša Plećević    

zašto-je-važno-da-ishrana-bude-raznovrsna

Da bi organizam zadovoljili neophodnim sastojcima iz hrane, ona mora da bude raznovrsna. Po svetskoj zdravstvenoj organizaciji, dnevni unos namirnica trebalo bi da bude izbalansiran tako da čovek svakog dana u organizam  unese 55% ugljenih hidrata, 15% proteina i 30% masti.

Kada je o mastima reč, nije preporučljivo da dnevni unos takozvanih loših, odnosno, zasićenih masti premašuje 10% od predviđenih 30%. Svaka od komponenata u ishrani značajna je za naše zdravlje. Proteini, inače glavne komponente enzima, hormona i antitela, neophodni su za izgradnju i obnavljanje tkiva, dok su ugljeni hidrati glavni izvor energije. Masti su energetske rezerve u ljudskom organizmu, oblažu vitalne organe neophodne za sintezu hormona i apsorbciju vitamina rastvorljivih u mastima (liposolubilnih vitamina A, D, E, K).

Vitamini regulišu različite hemijske reakcije u telu. Istina, oni nisu izvor energije, ali učestvuju u oslobađanju energije iz hrane što je veoma važno za zdravlje. Minerali su neophodni u regulaciji sastava telesnih tečnosti, prenosu nervnih impulsa i normalnom funkcionisanju mišića. Takođe, oni su komponente hormona i kostiju. Voda od koje je sačinjeno čak 60% našeg tela omogućava hemijske reakcije u organizmu. Ona je esencijalna za život, a kako organizam ne može da je skladišti, moramo je redovno unositi u dovoljnoj količini. U svakom slučaju, preporučuje se Dr Feelgood program.

Primer zdravog menija

Primer zdrave ishrane po doktoru S. Plećeviću - Doktor Feelgood programu

Doručak                                                                                                                 
50 gr ovsenih pahuljica, jogurt (1% mlečne masti)  

Užina
Jabuka ili druga voćka

Ručak
50 gr crnog hleba, supa od povrća
150 gr belog pilećeg mesa pečenog na teflonskom tiganju bez masnoće
Pred serviranje preliti kašikom maslinovog ulja (hladno ceđenog) 300 gr salate prelivene jabukovim sirćetom

Užina
Jabuka ili drugo voće

Večera
Jogurt (1% mlečne masti), posni sir, salata, tunjevina      

Večeru treba završiti dva sata pre odlaska na spavanje

Hrabro korak napred

"Bolest ne nastaje odjednom, već je posledica svakodnevnih loših navika", još je davno rekao Hipokrat. Ako na ishranu pomislite samo onda kada primetite da imate višak kilograma, a zatim se odlučite za nezdrreave dijete kako biste ih izgubili, onda svakako ne vodite računa o svom zdravlju. Međutim, bez obzira na to da li imate više ili manje kilograma, ako se vaša dnevna ishrana bazira na pici, gaziranim sokovima i instant pireu, ne hranite se pravilno. Ono što unosite u telo pokazatelj je onoga što zašto je važno da ishrana bude raznovrsna.

Gojaznost zavisi i od genetike

Verovali ili ne, gojaznost zavisi od genetike. Međutim, bez obzira na to koliko Vam je dobra genetika, ako je Vaš izbor brza i nezdrava hrana, ako ne unosite dovoljno vitamina i pogotovo ako se slabo krećete, sigurno ćete deformisati liniju. Vaš organizam može da trpi neko vreme, ali popustiće u trenutku kada najmanje budete očekivali, posebno ako ste izloženi svakodnevnom stresu.

Gubitak telesne mase ne podrazumeva gubitak telesne masti, koja može biti opasnija po zdravlje. Nezdravim dijetama gubite i dragoceno mišićno tkivo. Uz program  Doktor Feelgood koji obuhvata uspostavljanje smirene psihe, pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, možete dostići željenu liniju i sačuvati mladost.

Doktor feel Good samo za Vas...

 Komentari: 8 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru