Ocenite članak:
  • 55
(2.47 / 55)

Zamke u gaziranim pićima


zamke-u-gaziranim-pićima

U aprilskom broju američkog medicinskog žurnala koji se bavi svakodnevnim navikama u ishrani i posledicama koje one imaju po zdravlje, sabrani su rezultati 88 studija u čijem su fokusu bila bezalkoholna gazirana pića – omiljeni napitci svih generacija ne samo na američkom kontinentu.

Još jednom je nedvosmisleno potvrđeno da su ove šećerne vodice pune sode, čudnog ukusa i hemijski sklopljenih boja, jedan od glavnih uzroka epidemije gojaznosti

Kako kažu nutricionisti, gojaznost koju izazivaju gazirani sokovi ne nastaje samo od kalorija iz  šećera kojim su ovi napici više nego bogati. Reč je i o lančanoj metaboličkoj reakciji koja blokira druge prirodne potrebe organizma za hranljivim materijama. 

Zbog visoke koncentracije sode, konzumenti gaziranih napitaka gube osećanje potrebe za mlekom i gotovo da ga ne unose u organizam koji zbog toga itekako trpi, ponajpre zbog manjka kalcijuma. Aditivi, veštačka boja i ukus sastavni su deo ovih pića, koji su štetni za osetljivu sluznicu želuca i creva, a neki su i potencijalno kancerogni.

Dijeta je neuspešna ako se tokom nje i dalje piju gazirana pića

Bez obzira na dekleracije proizvođača i niske kalorijske vrednosti koje navode, soda povećava kalorijsku vrednost i minimalnih količina šećera, što umanjuje efekte dijete. Nutricionistička istraživanja su pokazala da ispijanje 2 dl niskokaloričnog veštačkog osvežavajućeg napitka ima iste efekte kao da se odjednom pojede 10 do 15 kafenih kašičica belog šećera!

Čak i u navodno niskokaloričnim napicima namenjim sportistima ima između 90 i 140 kalorija u svakom popijenom decilitru. Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru