Ocenite članak:
  • 69
(3.01 / 69)

Vitamin B7


Autor: dr Sonja  Ilić   

vitamin-b7

Biotin, B7 ponekada se zove i vitamin H, to je još jedan vitamin koji vodi ka stvaranju energije iz hrane koju pojedemo.


Hemijska struktura

Biotin je biciklično jedinjenje sastavljeno od hidriranog tiofena, ureje i ostatka valerijanske kiseline. U organizmu se javlja samo u vezanom obliku, najčešće vezan za lizin i ima ulogu koenzima R koji je sastojak enzima važnih za metabolizam masnih i ostalih kiselina.

 

Apsorpciju vitamina H u organizmu pomažu vitamini B5, B 11, B 12 i drugi vitamini B-kompleksa, vitamin C, sumpor, a otežavaju kafa, alkohol, avidin (antivitamin) i antibiotici (uništavajući crevne bakterije).

Izvori

U hrani se može pronaći u pivskom kvascu, bubrezima i jetri, piletini, hlebu, ribi, žumancetu, pečurkama,  šargarepi, sočivu, nepoliranom pirinču,  karfiolu, celom zrnu pšenice, čokoladi, bananama.

 

Uloga

Biotin je prisutan u svakodnevnom životu ćelije, sintezi masnih kiselina i amino kiselina. Ima bitnu ulogu u Krebsovom ciklusu, u kojem se stvara energija prekopotrebna ćeliji. Biotin je takođe bitan u održavanju korektnog nivoa šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom često imaju veoma nizak nivo biotina. Istraživanja su i dalje u toku, ali do sada je utvrđeno da je biotin uključen u sintezu insulina. Preporučuje se za ojačavanje kose i noktiju. Važan je za normalan razvoj epiderma.Neophodan je za iskoričćavanje drugih vitamina B-kompleksa

 

Dnevne potrebe

Preporučena doza: od 2 meseca do 4 godine  0.15 mg/dan, odrasli  0.3 mg/dan, trudnice i dojilje  0.3 mg/dan 

 

Vitamin B7 je neophodan sportistima, ali i drugim ljudima čija je profesija vezana za veća fizička naprezanja. Studije su pokazale da se biotin troši na razlaganje mlečne kiseline, jer je kod sportista nađen manjak ovog vitamina.

Hipovitaminoza

U organizmu čoveka sintetišu ga bakterije (donji deo tankog creva), pa se kod ljudi retko javlja deficit a moguć je u slučaju dugotrajne ishrane sirovim belancetom jajeta jer se vitamin vezuje za jedan protein belanceta. Kod hipovitaminoze se javljaju promene na koži, ljuskav i mastan kožni osip, sivkasta boja kože, glositis (upala jezika), opadanje kose, povraćanje, mučnina, bol u mišićima, gubitak apetita, zamor, iscrpljenost, depresija.

 

Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje ni jedne vrste dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom pa nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao ni druge posledice koje njena primena može izazvati. Sprovođenje ovih dijeta preuzimate na vlastitu odgovornost.
 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru
 

Čitali su još

Posetioci koji su otvorili ovu stranicu, čitali su i sledeće:
Vitamin B12
Vitamini
Vitamin B11
Vitamini
Vitamin B6
Vitamini
Vitamin B13
Vitamini
Vitamin B5
Vitamini