POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Vaskularna hirurgija  (11)

Lekari saradnici

    dr Nemanja Stepanović
Pitanje iz oblasti Vaskularna hirurgija | Odgovoreno: 13.03.2017
Odgovorio: dr Nemanja Stepanović

Pitanje broj #151198

Bavio sam se jako dugo košarkom. Nakon prestanka treniram rekreativno u teretani. Imam 29 godina i pre par meseci je došlo do povrede u predelu gornjeg dela lista i oticao mi je skočni zglob. Kako to nije prolazilo par meseci otišao sam kod lekara i otkriven mi je flutirajući tromb. Proveo sam u bolnici nedelju dana i primao terapiju niskomolekularnim herapinom. Uradjen je kolor dopler i videlo se da je tromb fiksiran i nakon toga sam pušten kući. To je bilo pre mesec dana i sada svakodnevno pijem lek „pradaxa“ i nosim elastičnu čarapu. Nema nikakvog otoka i nema bolova. Kada bih po vašem mišljenju mogao da krenem sa laganim treninzima, voženje sobnog bicikla i rada sa težinama (ne velikim, nego laganim koje bi postepeno povećavao), i nakon koliko vremena bih mogao da krenem da radim vežbe za noge? Da li je uz ovaj lek u redu da se piju whey protein i glutamin? Da napomenem da sam u kontaktu sa mojim doktorom i idem na kontrolu, samo želim da čujem još nečije mišljenje. 
Unapred hvala na odgovoru

Poštovani,
niste naveli da li ste uradili neki test na urođene trombofilije (bolesti zgrušavanja krvi), jer bez obzira na povredu koju ste naveli u vašim godinama ne bi trebalo da dođe do tromboze dubokih vena. Za sada izbegavajte treninge sa opterećenjem, ali slobodno smete da šetate i trčite. Savetujem Vam i da ne koristite gore navedene suplemente dok se ne utvrdi pravi razlog tromboze.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Vaskularna hirurgija | Odgovoreno: 13.03.2017
Odgovorio: dr Nemanja Stepanović

Pitanje broj #151291

Poštovani doktore,
prije koju godinu moj deda, rodjen 1942. godine, je od strane vaskularnog hirurga iz Sombora bio poslat u Novi Sad na angiografiju arterije desne noge. Na nalazu piše sledeća dijagnoza: Dg. Paob st iv b l. Dex. Ulcus troph. Hallucis l. Dex stenosis afc l. D dex 50% occlusio afs l. Dex. Occlusio ata l. Dex occlusio atp l. Sin. Bolesnik se žali na bol u desnom delu i ima trofičnu promenu palca noge. Leči se od arterijske hipertenizje. Dijabetičar je. Operisao je levi kuk. Kardiopata je sa aritmijom. Objektivna suva trofična promena jasno ograničena na palcu desnog stopala. Izvršen je nalaz dus art de i mscta artoilijacnog segmenta u prilogu. U Novom Sadu na odeljenju vaskularne hirurgije mu je izvršena desna femoralna angiografija. Otpušten je kući jer angiografija nije bila zadovoljavajuća, slabe i tanke arterije. Od tada je prošlo 3 godine, na palcu je povremeno dolazilo do stvaranja zadebljanja, a nakon nekog vremena ponovno bi se zadebljanje propušilo i dolazilo bi do stvaranja sekreta, nakon čega bi se rana ponovno zatvarala kroz neki period. U poslednje vreme došlo je do stvaranja još jedne ranice na palcu iznad ove stare i iz obe ranice curi sekret tj. gnoj. Ovih dana odlazi na kontrolu kod vaskularnog hirurga. Molio bih vas za mišljenje, te da li postoji neki drugi način lečenja ovih simptoma osim ugradnje stenta koji bi doveo do stabilizacije?
Hvala vam na odgovoru.

Poštovani,
Vaš otac kako ste naveli ima okludiranu površnu butnu arteriju desne noge kao i potkolene arterije iste (pretpostavljam da ste greškom napisali atp l.sin jer sve vreme govorite o arterijama desne noge). S obzirom na takav nalaz, efekti hiruške revaskularizacije ili implantacije stenta bili bi nezadovojavajući. Potrebno je redovno previjanje i obrada rana kao i uvođenje lekova za perifernu arterijsku bolest. Niste naveli da li Vaš otac pije neke lekove?

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Vaskularna hirurgija | Odgovoreno: 13.03.2017
Odgovorio: dr Nemanja Stepanović

Pitanje broj #151304

Poštovani, 
imam proširene vene na levoj nozi koje sam verovatno nasledio od majke (dva puta operisala levu nogu) i nisam imao problema sa njima. Pošto igram rekreativno fudbal, nakon termina sam oseti bol u kolenu. Pojavila se modrica tačno na toj proširenoj veni, pa ne znam da li je pukla ili je to reakcija od nekog udarca?
Unapred hvala.

Poštovani,
vrlo verovatno da modrica nema veze sa tom venom, možete stavljati hladne obloge i hepalpan gel.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Vaskularna hirurgija | Odgovoreno: 24.02.2017
Odgovorio: dr Nemanja Stepanović

Pitanje broj #151098

Poštovani, 
majka mi je 27. 01. 2017. god imala izliv krvi na mozgu. Ona je 1952. godište, nikada nije pila nikakve lekove jače od analgina za glavu, niti je ikada ležala u bolnici. Pošto joj se to desilo dok je boravila u Crnoj Gori, nisu mogli da joj zaustave krvarenje. To su uspeli tek u kliničkom centru u Podgorici gde je ležala 17 dana. Hematom je bio 31 mm širine i oko 40 mm visine (desna hemisfera). Pre transporta u Srbiju hematom se smanjio sa 31 mm na 29 mm. Rečeno je da je to bio moždani udar koji nije puno oštetio motorne funkcije. Oduzeta joj je leva strana. Trenutno leži u bolnici u Srbiji i taman kada je krenula da pokreće prste na levoj nozi videli smo da joj je leva noga otekla. Lekari su ustanovili da ima tromb u nozi, jedan veći i jedan manji. Zavili su joj nogu i dali joj heparin 0,3 mg iako bi za svoju kilažu trebala da uzima dozu od 0,6 mg. Lekari nisu smeli da joj daju jaču dozu zbog hematoma u mozgu. Rekli su nam da je sve u Božijim rukama sad. Da li postoji bilo kakva mogućnost da se taj tromb u levoj nozi razbije laserom? Da li se može izbeći embolija pluća ili drugi moždani udar? Ima izraženu venu ispod kolena. Molim vas da me posavetujete ako postoji bilo kakva šansa da se spreči pokretanje tromba. 
S poštovanjem, Jovana

Poštovana,
kombinacija intracerebralne hemoragije sa trombozom dubokih vena je jako nezgodna zbog toga je terapija tromboze dubokih vena kontraindikovana u slučaju intracerebralne hemoragije. Terapija koju Vaša majka prima je u potpunosti adekvatna njenom stanju. Na žalost, lasersko razbijanje tromba u dubokim venama nije moguće. Rizik od plućne embolije je svakako veliki i ne vidim ni jednu terapijsku opciju koja bi mogla da smanji taj rizik osim ove koju vaša majka već prima.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Vaskularna hirurgija | Odgovoreno: 22.02.2017
Odgovorio: dr Nemanja Stepanović

Pitanje broj #151071

Poštovani, 
sad smo na fizičkoom radili sklekove i vežbe snage. Radili smo baš dosta. Kada nisam mogao više, profesor je rekao da nastavimo sa njima. Kada sam uradio poslednja dva skleka, čini mi se da nisam mogao da dišem više od umora. Počela je cela glava da me zateže i boli, osetio sam jak pritisak u glavi, nesvesticu i mučninu. Šta mislite, da li treba da idem lekaru na pregled da ne dodje do komplikacija nekih?
Hvala Vam unapred i srdačan pozdrav

Poštovani,
možda je samo trenutno stanje koje je prouzrokovano ekstremnim fizičkim naporom. Ukoliko se ponovi nije loše otići lekaru makar na rutinski pregled.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 |  Sledeća»