Ocenite članak:
  • 27
(3.04 / 27)

Vaginalna flora čuva intimno zdravlje žene


Autor: Prim. mr sc. med. dr Biljana Živaljević    

vaginalna-flora-čuva-intimno-zdravlje-žene

Samo 30 do 40 % žena ima zdravu vaginalnu floru. Zato, obnovljanje i zaštita vaginalne flore zauzimaju posebno mesto u prevenciji genitalnih infekcija i njihovih posledica.

Genitalne infekcije kod žena

Više od 300 miliona žena svake godine oboli od genitalnih infekcija, poput kandidijaze ili bakterijske vaginoze. Iscedak iz vagine, svrab, peckanje u genitalnoj regiji itd., smetnje su po kojima ih možemo prepoznati. No, one su povezane i s pojavom drugih zdravstvenih problema od kojih je jedan karcinom grlića materice. HPV infekcija, kojom je inficirano oko 630 miliona ljudi širom sveta se u visokom postotku može dovesti u direktnu vezu sa pojavom ovog karcinoma, koji je drugi najćešći zloćudni tumor kod žena. Svake godine dijagnostikuje se oko 500.000 novih slučajeva karcinoma grlića materice, a od njega umre oko 300.000 žena. U Srbiji 27 od 100.000 žena oboli od karcinoma grlića materice godišnje.

Vaginalna flora - prirodna zaštita žene

Tokom celog života žene, vaginalna flora je njena prirodna odbrana od genitalnih infekcija. Vaginalnu floru čine „dobri” mikroorganizmi koji žive u vagini žene. Različita stanja poput stresa, nekih bolesti, uzimanje određenih lekova (antibiotici i sl.), uništavaju vaginalnu floru. Time, žena je lišena prirodne odbrane i otvoren je put naseljavanju “loših” mikroorganizama koji mogu uzrokovati genitalne infekcije. Danas,  samo 30 do 40 % žena ima zdravu vaginalnu floru . Zato, obnovljanje i zaštita vaginalne flore zauzimaju posebno mesto u prevenciji ponavljajućih genitalnih infekcija, a tako i njihovih posledica.

Probiotici vraćaju izgubljenu zaštitu

Probiotici su „dobre” bakterije koje imaju pozitivan učinak na zdravlje. Važno je znati da svaki probiotik nije isti i da je za adekvatni efekat potrebno odabrati pravi. Danas su u svetu poznata i priznata samo dva probiotička soja Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14 koji, nakon oralne primene, dokazano, obnavljaju vaginalnu floru.

Ovo je dokazano dvadesetogodišnjim istraživanjem. Obnavljajući vaginalnu floru, probiotici vraćaju ženi prirodnu zaštitu umanjujući mogućnost nastanka genitalnih infekcija, a time i njihovih posledica. Delotvorni su i sigurni za primenu od puberteta do zrelog doba.

S obzirom na to da se u zrelom dobu javlja i suvoća vagine, rizik od urogenitalnih infekcija je još i veći. Zato, preporučljivo je da se uz probiotik uzimaju i izoflavoni crvene deteline koji će ublažiti sve tegobe menopauze, pa tako i suvoću vaginalne sluzokože, čime će dodatno umanjiti rizik od pojave urogenitalnih infekcija.


 Komentari: 4 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru