Ocenite članak:
  • 78
(2.8 / 78)

Uslovi za drugi pokušaj


uslovi-za-drugi-pokušaj

Drugi pokušaj vantelesne oplodnje za parove koji su jednom neuspešno prošli Nacionalni program Ministarstva zdravlja za tu oplodnju, moći će od sada da se sprovede o trošku grada Beograda.

Kriterijumi za drugi pokušaj odnose, pre svega, na starost žene.

"Žena ne sme biti starija od 38 godina, a taj maksimum dogovoren je prema međunarodnim iskustvima drugih ustanova iz inostranstva koji se bave ovim poslom već više decenija", rekla je za RTS Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Nevena Karanović.

"Uslov je i da žene nemaju decu, da nisu mogle da rode uprkos odgovarajućem lečenju, da im je očuvana funkcija jajnika i da su normalne telesne težine. Kriterijumi obuhvataju i muški sterilitet, odnosno njegovu smanjenu mogućnost da dobije decu."

Govoreći o procedure Nevena Karanović je objasnila da je potrebno da se parovi jave izabranom lekaru ginekologu, koji proučava dokumentaciju i odlučuje o tome da li je potreban dodatni pregled.

Program vantelesne oplodnje sprovodi se u Institutu Kliničkog centra Srbije za ginekologiju i akušerstvo, u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu, Kliničkom centru Vojvodine i u Kliničkom centru u Nišu, a od septembra 2008. i u šest zdravstvenih ustanova u privatnoj svojini, tako da liste čekanja više nema.

Kroz sprovođenje programa Ministarstva zdravlja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za podsticanje rađanja metodom vantelesne oplodnje, za dve godine i devet meseci rođeno je 613 dece i u tom periodu u program su uključene 2.872 žene.

“Uspešnost zdravstvene institucije u ovom poslu kreće u svetu između 20 i 25 odsto, a u domaćim ustanovama postignuta je uspešnost lečenja u proseku od 22 odsto”, rekla je Karanović.

Ona je istakla da troškove snosi Republički zavod za zdravstveno osiguranje, a da sama procedura veštačke oplodnje staje od 220.000 do 290.000 dinara.

Vantelesna oplodnja VTO

 Komentari: 6 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru