Ocenite:
  • 47
(2.87 / 47)

Ureaplazma infekcija

Učestalost


Učestalost infekcije ureaplazmom je u stalnom porastu. Infekcija se može dokazati i kod devojaka koje nisu imale odnose, dok se kod seksualno aktivnih žena infekcija ureaplazmom može dokazati u čak 75% slučajeva.

Klinička slika


Infekcija ureaplasma urealyticum prolazi najčešće slikom uretritisa.Ukoliko se radi o asimptomatskim infekcijama, kod kojih je neznatno pojačan vaginalni sekret, ureaplazma se najčešće dokazuje iz brisa vagine, dok se retko nalazi u brisu grlića materice ili uretre. Suprotno gotovo saprofitnom ponašanju u vagini i delimično grliću materice, naseljavanje same materične šupljine, jajovoda, odnosno širenje infekcije u malu karlicu oslikava puni patogeni značaj. Simptomi koji se pri tome javljaju su nespecifični, a obuhvataju bolove ili napetost u donjem delu stomaka, pojačani vaginalni sekret, bol prlikom polnog odnosa i sl. Mogu se javiti mučnina i povraćanje, povišena telesna temperatura, nepravilna krvarenja, kao i smetnje prilikom mokrenja (pečenje i učestalo mokrenje). Izgleda da je kod žena patogenija Mycoplasma hominis, dok kod muškaraca više problema izaziva Ureaplasma urealyticum. Kod muškaraca se simptomi javljaju ubrzo nakon infekcije - pojačan nagomilani sekret žućkaste boje, odnosno serozna i sluzava sekrecija iz uretre, gnojni iscedak iz penisa i crvenilo.

Dijagnoza


Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz brisa grlića materice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama ili detekcijom antitela.

Lečenje


Lekovi izbora su tetraciklini (Doxycyclin) kroz 10-14 dana, a  delotvoran je i eritromycin. Dok se terapija ne završi, potrebna je apstinencija od seksualnih odnosa, inače postoji rizik od reinfekcije Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbegne ovu vrstu polno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Izbegati hemijske iritanse, šampone, tampone i sl.

 Komentari: 4 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar