Ocenite:
  • 103
(3.47 / 103)

Upala krajnika (Tonsilitis)

Akutna oboljenja tonzila (krajnika) opisana su kao akutni tonzilitis ili kao angina, i mogu da se jave samostalno, izolovano ili u sklopu drugih zapaljenskoh oboljenja sluznice nosa, usne šupljine i ždrela. Vrlo često su u sklopu kliničke slike nekih infektivnih oboljenja pa i nekih sistemskih bolesti.

Uzrok nastanka

Najčešće se kao uzročnici pominju razni rodovi streptokoka, stafilokoka, pneumokoke, adenovirusi, mikoze i dr.

Klinička slika

 

Klinička slika je zajednička za sve angine, a postoje samo različiti stepeni lokalnih teškoća kao i promene opšteg stanja bolesnika. Deca burnije reaguju, kao i odrasli čije su imunobiološke snage oslabljene ili iscrpljene.

Kao lokalni simptomi javljaju se disfagijske smetnje - bol u predelu tonzila, simetrično izražen, bolovi su naročito intenzivni pri gutanju, a vrlo često se širi i prema ušima. Takođe postoji i spolja na vratu bolna osetljivost te regije ili većeg područja vrata. Već drugog - trećeg dana mogu da se pipaju uvećane, bolne limfne žlezde vrata. Nekada je prisutna pojačana salivacija (lučenje pljuvačke), a nekada i osećaj suvoće i zadah iz usta. Može da bude prisutan trizmus (grč vilice) usled čega je uzimanje hrane otežano, a i govor može biti izmenjen.

Bolest već od početka prate i opšti simptomi: visoka telesna temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima, opšta slomljenost, malaksalost, glavobolje. Bolest se razvija od nekoliko časova, do nekoliko dana, a bolesnici se vrlo često sami leče ili već od početka traže pomoć lekara.

Postoje razni oblici angine, zavisni od uzročnika, kao i od samog stadijuma oboljenja:

  • Angina catarralis - najčešće virusnog porekla, javlja se samostalno ili u prodromu infektivnih bolesti. Tonzile su uvećane, hiperemične (jako crvene).
  • Gnojne angine - na crvenoj tonzili se vide beličaste tačke zagnojenih limfnih folikula. Kod angine lacunaris su te tačke smeštene u kriptama tonzila, a njihova okolina je zapaljena.
  • Angina confluens - gnojna beličasta polja su slivena u veće površine. Kod angine pseudomembranacae gnojne skrame pokrivaju obe tonzile i prelaze na okolinu, lukove i meko nepce.
  • Ulcerozne i nekrotične angine - angina ulceroza Plaut - Vincenti je prouzrokovana spirohetom bucalis i bacilus fusiformis. Većinom se lokalizuje na jednoj tonzili, a može i na sluznici ždrela. Na tonzili se vidi veći ili manji ulkus, čija je površina pekrivena prljavo  - beličastim sivkastom skramom. Među nekrotične angine se ubrajaju one koje daju neobične, nekrotične promene na površini tonzile, kao kod infektivne mononukleoze i leukoza.

Dijagnoza

Dijagnozu kod angina nije teško postaviti, zbog toga ona spada u domen lekara opšte medicine i pedijatra.

Lečenje

Lečenje se sa uspehom obavlja davanjem antibiotika i sulfonamida. Takođe mogu da se daju analgetici, antiflogistici za ublađavanje lokalnih bolova. Terapija treba da taje 5 - 7 dana.

 

 Komentari: 5 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Bolesti uha, grla i nosa (Otorinolaringologija)