Ocenite:
  • 58
(2.72 / 58)

Upala bešike i mokraćnih puteva

Mokraćna bešika se nalazi između pubične kosti i materice. Ona predstavlja kesu rastegljivih zidova u kojoj se skuplja mokraća stvorena u bubrezima. Kada se zidovi bešike skupe mokraća se potiskuje u uretru, koja predstavlja uzanu cev dugačku samo 2.5 - 3cm. Otvor uretre nalazi se između klitorisa i vagine.

Učestalost

I muškarci i žene imaju mokraćnu bešiku i uretru, ali je ona različite građe. Zbog toga su neke bolesti češće kod žena nego kod muškaraca. Na primer, kako je uretra kod žena u bliskom kontaktu sa vaginom i anusom, koji često sadrže bakterije, i kako je kraća nego kod muškaraca, infekcije mokraćne bešike (cistitis) i uretre (uretritis) su mnogo češće kod žena. Pored toga, starije žene imaju probleme sa mokrenjem, kao što je inkontinencija. Kod inkontinencije mišići karličnog dnakoji podupiru mokraćnu bešiku i druge unutrašnje organe, postaju slabiji i dopuštaju spuštanje unutrašnjim organima. 

Simptomi i znaci

  • Nelagodnost tokom mokrenja koja traje i često se "navraća" (recidivira)
  • Učestalo mokrenje
Ponekada iritacija i inflamacija uretre traju nedeljama ili mesecima. Kod nekih žena mikrobiološkim ispitivanjem mogu se izolovati bakterije. Ako se radi o hroničnom uretritisu žena oseća potrebu za čestim pražnjenjem bešike i mokrenje je veoma nelagodno. Kako je hronično inflamirana uretra već duže vremena lečena, njen lumen je sužen. 

Dijagnoza

Inflamacija koja se širi na donji deo mokraćne bešike naziva se trigonitis. Ova dijagnoza se postavlja uvođenjem endoskopskog instrumenta kroz uretru u bešiku.  

Lečenje

Antibiotici ili sulfopreparati mogu se dati pacijentkinjama ako postoje znaci infekcije. Kod pacijentkinja sa suženim lumenom uretre sprovodi se dilatacija.

 Komentari: 5 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Bolesti bubrega i mokraćnog sistema (Nefrologija)