Ocenite članak:
  • 44
(2.91 / 44)

Ultrazvukom razbili tumor


ultrazvukom-razbili-tumor

Do sada se tumor rektuma lečio, uglavnom, operativno (hemoterapija ili radioterapija) pa zato ovaj napredak znači da će od sada postojati dodatne terapijske mogućnosti za pacijente kod kojih tumor ne odgovara na konvencionalnu terapiju.

Prilikom izvođenja ovog zahvata upotrebljen je fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta a sam postupak odradili su lekari britanske bolnice Hammersmith.

U postupku se upotrebljavaju zvučni talasi za zagrevanje i ubijanje ćelija raka. Postupak je neinvazivan, zbog čega je pacijentima potrebno manje vremena da se oporave.

Profesor Paul Abel, šef ovog kliničkog ispitivanja, komentarisao je: "Očekujemo da će ova metoda biti brža i preciznija u uništavanju tumora od onih konvencionalnih metoda, te će se  pri tom minimalizovati oštećenje okolnog nekanceroznog tkiva."

"Budući da je ovo prvi put da se ovakav postupak koristi za lečenje karcinoma rektuma, za procenu delotvornosti metode treba provesti ispitivanje u kojemu će učestvovati više pacijenata, a tada ćemo moći odgovoriti i na pitanje je li ovaj postupak može da izleči i da li može da utiče na dužinu života pacijenta," objasnio je Abel.

Karcinom rektuma je oblik raka debelog creva u kojem bolest zahvata područje debelog creva u kojem se stolica zadržava pre no što izađe iz tela.

U mnogim razvijenim zemljama, rak debelog creva jedan je od najčešćih oblika raka kod muškaraca.


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru