Ocenite:
  • 62
(3.03 / 62)

Tumori urinarnog trakta i mokraćne bešike

Autor: Mr sci dr Dragan Paunović   


Krv u mokraći (hematurija) bez ikakvih bolova, pa makar se javila i pri samo jednom mokrenju, često je znak prisustva malignog tumora na bubregu ili mokraćnim potevima i bešici.

Već prva bezbolna hematurija je znak alarma.

Da bi se isključilo ili potvrdilo prisustvo tumora na urinarnom traktu  i odmah započelo odgovarajuće lečenje potrebno je što pre obaviti detaljno ispitivanje urinarnog trakta. Samo jedno bezbolno mokrenje krvi je obavezan razlog za javljanje urologu.

Tumor mokraćne bešike
spada među najčešće tumore kod čoveka. Javlja se češće u starijoj životnoj dobi. Tumor u mokraćnoj bešici se u večini slučajeva može uspešno ukloniti operacijom kroz mokraćni kanal. Sama operacija traje 15-60 minuta i pacijent sutradan ili prekosutra ide kući. Nakon operacije, neophodno je da se pacijent redovno kontroliše u odredjenim vremenskim intervalima, jer postoji visok rizika da se tumor pojavi ponovo.

Treba naglasiti da dalji tok bolesti i sudbina pacijenta zavisi od toga kako je urađena prva operacija tumora, tj. od iskustva urologa koji je izvodi. Nije, dakle, svejedno da li će Vas operisati urolog koji ima relativno malo iskustvo ili je već uradio više hiljada ovih operacija. Tumori na bubregu ili mokraćnim putevima između bubrega i bešike zahtevaju otvorenu operaciju. Oni iziskuju nešto duže zadržavanje u bolnici.

 Komentari: 1 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar