POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Tumačenje biohemijskih analiza krvi i urina  (7)

Lekari saradnici

    dr Aleksandar Milićević
    biohemičar Aleksandra  Krstić
    biohemičar Anica Serafimović
    biohemičar Milica Jovanović
Pitanje iz oblasti Tumačenje biohemijskih analiza krvi i urina | Odgovoreno: 08.06.2017
Odgovorio: biohemičar Aleksandra Krstić

Pitanje broj #152385

Da li nam mozete reci da li su rezultati u redu, radila sam zbog pokusaja trudnoce, koje godinama pokusavamo, on je radio analize koje su u redu, meni su 5. 06. 2017 radjene hormonske analaize, 2 dana ciklusa. Da li mozete da nam protumacite rezultate? Hvala unapred. S postovanjem t3- 1. 89 (1-3. 1) t4 - 121. 5 (62-174) tsh - 1. 29 (0. 27-4. 2) fsh - 1. 21 (1-18) lh -3. 44 (2-20) estradiol - 137. 6 (80-420) progesteron - 2. 11 (manje od 4) prolaktin - 17. 51 (4. 7-2. 23) testosteron - 1. 54 (manje od 3. 6) amh - 0. 62 (0-5. 29)

Poštovana,
Svi nalazi su u referentnom opsegu, međutim svoje mišljenje mora da da i ginekolog zbog komleksnosti uticaja hormona na proces oplodnje.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Tumačenje biohemijskih analiza krvi i urina | Odgovoreno: 08.06.2017
Odgovorio: biohemičar Aleksandra Krstić

Pitanje broj #152231

Postovanje, moji rezultati hemoglobina su: chol-2 6, 89 mmol/l d-hdl 1, 98 mml/l ldl 4, 19 mmol/l molim vas za pomoc i savet. Zahvaljujem se jelena

Poštovana,
Vrednosti koje ste naveli odnose se na nivo holesterola u krvi. Ukupan holesterol jeste povišen, kako na račun "lošeg" holesterola, koji se taloži u zidu krvnih sudova, tako i na račun "dobrog" holesterola koji je "čistač" istih. Prva preporuka je najpre promenjen režim ishrane, koji podrazumeva smanjen unos masnoća, šećera, belog hleba itd. Kao i povećana fizička aktivnost. U slučaju da promenjen režim za nekoliko meseci ne dovede do poboljšanja rezultata, možete se obratiti za savet izabranom doktoru.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Tumačenje biohemijskih analiza krvi i urina | Odgovoreno: 08.06.2017
Odgovorio: biohemičar Aleksandra Krstić

Pitanje broj #152222

Poštovanje, čitala sam da je najbolje ništa ne jesti 12 časova pre davanja krvi na analizu, da li je to tačno? I još nešto da pitam u vezi analize urina. Naime, imam problem sa učestalim mokrenjem, e sad u većini uputstava za laboratorijsku analizu urina kaže se da treba dati prvi jutarnji urin na analizu, ali ja to ne mogu da izvedem, jer ja u toku noći nekoliko puta moram u toalet da uriniram, jednostavno ne mogu da izdržim dugo da ne uriniram jer imam osećaj da bi mi bešika eksplodirala. Pa me zanima da li će rezultat analize urina biti verodostojan čak i ako recimo uriniram sat vremena pre davanja urina na analizu? Bešika mi se puni jako brzo i vrlo često moram u toalet.

Poštovana,
Najbolja priprema jeste 12-točasovno gladovanje pre davanja krvi, to podrazumeva laganu večeru do 20h uveče, i davanje krvi pre doručka. Što se tiče analize urina, nalaz će pokazati neko opšte stanje, mada postoji mogućnost da su sve porcije urina razblažene zbog čestog mokrenja. Svakako treba odneti urin na analizu i proveriti da uzrok čestog mokrenja nije urinarna infekcija.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Tumačenje biohemijskih analiza krvi i urina | Odgovoreno: 21.05.2017
Odgovorio: biohemičar Aleksandra Krstić

Pitanje broj #152124

Prema analizama od kraja januara, hemoglobin mi je bio smanjen (118), mch povećan (32), povećana sedimentacija eritrocita (18), kreatin u serumu povećan (81), kreatin kineza povećan (299). 
U tom periodu sam imala 1.5 kg više, jako malo jela i trenirala, što je valjda bio uzrok. Sada sam počela da jedem. Usled virusa sam izgubila još 1.5 kg (sada imam oko 45 kg na visinu 156 cm) ali tu kilažu održavam normalnom ishranom i treningom. 
Pitam se, da li su ovi rezultati takvi zbog mršavosti, ili zato što sam malo jela? 
Trebalo bi sutra da  proverim stanje krvne slike, zato se brinem.

Poštovana,
vrednosti hemoglobina i mch parametara su blago van granica ali ne toliko da je potrebno raditi dodatna ispitivanja. Poboljšanom ishranom i boravkom na višim nadmorskim visinama u prirodi, možete uticati na poboljšanje i povećan broj crvenih krvnih ćelija. Vrednosti kreatinina i kreatin kinaze su povišene kod fizički aktivnih osoba zbog intenzivnog rada mišića. Nemate razloga za brigu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Tumačenje biohemijskih analiza krvi i urina | Odgovoreno: 20.05.2017
Odgovorio: biohemičar Aleksandra Krstić

Pitanje broj #152158

Poštovani, 
prvi put radim analize pa Vas molim za tumačenje. Parametar "tc" je povisen, a ne znam o čemu se radi pa me on posebno zanima. 
Hvala najlepše unpred.

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovani,
nisam u mogućnosti da vidim vrednosti na navedenom nalazu zbog loše rezolucije. Pretpostavljam da je ukupni holesterol parametar koji Vas brine i u tom slučaju se preporučuje promenjen režim ishrane kombinovan sa umerenom fizičkom aktivnošću. Svakako bih vas zamolila za jasniju sliku.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 |  Sledeća»