Kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće je alat koji budućoj mami služi kao izvor informacija o nedelji trudnoće u kojoj se nalazi. Od same spoznaje simptoma koji ukazuju na trudoću, pa do porođaja, ovde možete pronaći sve što Vas zanima o plodu i Vašem telu. Drugo stanje je najlepše u životu svake žene i pravi je razlog za radost i uživanje.

4. nedelja trudnoće


Mama

Vaše telo pokušava da odgonetne šta mu se događa. Test urina, koji meri nivo trudničkog hormona - humanog horionskog gonadotripona (HCG), već bi trebalo da pokazuje pozitivan rezultat. Verovatno ćete se početi osećati umorno, češće ćete mokriti, često menjati raspoloženje i verovatno imati napete ili bolne grudi. Ako se još niste priklonili zdravom životu, sada je vreme da to učinite. Prvo tromesečje najkritičniji je period u razvoju Vaše bebe. To takođe podrazumeva prestanak pušenja, izbegavanje alkohola i droga, ograničavanje ili potpuni prestanak pijenja kafe. Zbog mučnina ili preosetljivosti na mirise moguće je i da će Vam aromatičnije namirnice smetati.

Beba

Vaša beba, ili blastocista, razvija se dvostruko. Spoljašnji sloj postaje posteljica, a unutrašnji embrion iz kojeg se razvija beba. Embrion se sastoji od tri sloja - spoljašnji se razvija u nerve i kožu, središnji stvara kosti, hrskavicu, mišiće, krvotok, bubrege i polne organe, a unutrašnji u sistem za disanje i varenje. Posteljica se formira sve do kraja 12. nedelje, a pričvršćena je za sluznicu materice i razdvaja detetov krvotok od majčinog. Propušta kiseonik i hranu, ali i zaštitna antitiela koja kroz pupčanu vrpcu dolaze do deteta. Razvija se i žumančana kesa, koja će proizvoditi bebine krvne ćelije sve do negde 11. nedelje.

Tata

Već imate u glavi kako ćete reagovati na rezultate testa? Možda će Vas žena zamoliti da upravo Vi prvi i pogledate. Pobrinite se da ih znate pravilno pročitati. I pazite kako ćete reagovati na pozitivan test. To je jedan od onih trenutaka koji se ne zaboravljaju!


3. nedelja 5. nedelja

Trudnoća

Dobrodošla u drugo stanje! Očekuje te veoma zanimljiv put u kojem ćeš upoznati svoje telo na sasvim drugačiji način. Kako bismo ti pomogli da razumeš sve znake koje ti telo šalje, Stetoskop.info tim i lekari saradnici će se truditi da obezbede što više materijala na temu trudnoće. 

Za početak, prati svoju trudnoću kroz nedelje, a ukoliko imaš dodatnih nejasnoća tu je i rečnik trudnoće.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 |  Sled. »

Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 3.3 | Komentari: 0
Piše: dr Vladan Milošević

Nove terapeutske metode oporavka nakon trudnoće i porođaja

nove-terapeutske-metode-oporavka-nakon-trudnoće-i-porođaja
Terapije oporavka nakon trudnoće i porođaja obuhvataju: terapeutski oporavak posle epiziotomije, terapiju bola u vratu kod trudnica i žena posle porođaja, terapija otoka nogu kod žena u trudnoći i posle porođaja...
 
Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 3.05 | Komentari: 0

Rentgenski pregled tokom trudnoće: Da li je bezbedan?

rentgenski-pregled-tokom-trudnoće-da-li-je-bezbedan
Na pitanje: Da li je bezbedno obaviti pregled rentgenom tokom trudnoće odgovor nam je dao Rodžer V. Harms, doktor medicine

 
Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 0 | Komentari: 0

4D ultrazvuk - Uputstvo za trudnice

4d-ultrazvuk-uputstvo-za-trudnice
4D ultrazvuk je dijagnostička metoda, koja se sprovodi uz pomoć 4D tehnologije koja prikazuje snimak bebe u realnom vremenu. Obilje informacija koje se prikupe tokom snimanja značajne su za procenu razvoja bebe i gotovo jednoznačno i pouzdano ukazuje na defekt kod deteta, ukoliko takav postoji.

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 |  Sled. »