Trudnoća po nedeljama

Svaka trudnoća je posebna i drugačija, pa tako i svako dete ima svoj tempo rasta. Ne zaboravite kako su ovde navedeni samo prosečni podaci. Za svaku nedoumicu ili nastali problem, molimo vas da se obratite svom ginekologu.

38. nedelja trudnoće


Mama

Možda ćete osećati trnce u nogama i u unutrašnjosti vagine. To je posledica smeštanja bebe u karlicu, kada se ponekad pogodi i koji živac. Potrebno je izvršiti edakuaciju i priprememu i majke i oca za porođaj. U svakom slučaju, ako bolnica u kojoj ćete radati dopušta prisustvo oca na porođaju, svakako preporučujemo! To je jedinstveno i neverovatno iskustvo. Budite sigurni da očevi neće morati učestvovati preko one granice koju sami postave i do koje se osećaju prijatno. Za većinu muškaraca to će biti držanje žene za ruku i vlaženje usnana. Ukoliko poželi aktivije učešće, može Vam pomoći i oko disanja, merenja trudova, masiranja... Možda mu čak dozvole i da preseče pupčanu vrpcu, što nije bolno ni za majku, ni za dete. U ovoj fazi mogli bi ste se osećati depresivno, pa se zaokupite nečim što ne zahteva prevelike fizičke napore, npr. napišite pismo svom nerođenom detetu i pošaljite nam ga (ukoliko to želite podeliti).

Beba

Beba bi od sada mogla dobijati na težini i oko 28 grama na dan. Međutim, Vaše dobijanje na težini će se usporiti ili potpuno prestati. Verniks koji je štitio dete od plodove vode sada se počinje rastapati. Beba je duga oko 48 cm i teška oko 3 kg.

37. nedelja 39. nedelja

Trudnoća

Trudnoća je jedinstveno iskustvo. Želimo da u njemu uživate i da u isto vreme radite ono što je dobro za vašu bebu, i u tom cilju trudićemo se da vam pružimo proverene informacije.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 6 |  Sled. »

Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 2.75 | Komentari: 0

Putovanje u trudnoći

putovanje-u-trudnoći
Trudnoća i uvećanje porodice za još jednog člana je posebna radost u životu svake porodice. Ali trudnoća je i period kada se kod budućih roditelja javlja i pojačana briga – od toga da li će sve biti u redu s bebom pa do zabrinutosti i preispitivanja da li je nekim činjenjem ili nečinjenjem možemo ugroziti. Šta jesti, kako se ponašati, da li vežbati, da li putovati... samo su neka od pitanja koja muče buduće mame, ali i očeve.
 
Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 2.95 | Komentari: 0

Oporavak nakon trudnoće i porođaja - Reedukacija perineuma

oporavak-nakon-trudnoće-i-porođaja-reedukacija-perineuma
Reedukacija perineuma je neinvazivan metod lečenja i zasniva se na anamnezi (bilansu), anketi (upitniku) poremećaja, dijagnostici (testingu) i terapiji perineuma. Spada u preventivne terapijske metode.
 
Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 2.93 | Komentari: 0

Veštački zaslađivači ne povećavaju rizik od prevremenog porođaja

veštački-zaslađivači-ne-povećavaju-rizik-od-prevremenog-porođaja
Renomirani naučni časopis Journal of Family Planning and Reproductive Health Care nedavno je objavio članak u kojem je razmatrana moguća veza između konzumacije veštačkih zaslađivača i nepovoljnih ishoda u trudnoći, posebno prevremenog porođaja i niske porođajne težine.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 6 |  Sled. »

Trudnoća kroz nedelje:


Rečnik trudnoće:


Vesti:

Preporuka za trudnice: Jedite morske ribe poput lososa, tune i sardine

Tim naučnika koji obuhvata 14 nutricionista, doktora i dijetetičara iz više univerzitetskih centara trudnicama preporučuje morsku ribu poput loso...

Trudnice i dojilje treba da povećaju unos vitamina D tokom zime

Britansko ministarstvo zdravstva preporučilo je trudnim ženama i onima koje doje da tokom mračnih zimskih meseci povećaju unos D vitamina da bi ...

Amalgamske plombe na crnoj listi

Crne tj. amalgamske plombe koje se upotrebljavaju već 200 godina u stomatologiji sadrže opasnu živu. Najnovija saznanja o štetnosti živinih plomb...

Pijte mleko ukoliko želite blizance

Studijom sprovedenom u Medicinskom centru Long Island u New Yorku dokazano je da osim naslijeđa na učestalost blizanačke trudnoće može uticati i...