Ocenite:
  • 25
(2.48 / 25)

Strelne povrede lica

Strelne povrede lica najčešće nastaju u ratu pod dejstvom projektila vatrenog oružja ili delova granata i bombi pri eksploziji. U mirnodopskim uslovima se mogu videti teške povrede iz lovačke puške ili dijabolom iz vazdušnog oružja.

Klinička slika

Prilikom ovih povreda mogu biti oštećena samo meka tkiva ili i kostne i druge strukture ove regije ( sinusi, usna duplja, orbita). Spoljašnji izgled ovih povreda zavisi od vrste oružja i udaljenosti. Povrede vatrenim oružjem iz blizine dovode do velikih destrukcija, kako mekih tkiva, tako i kostnih struktura. Ukoliko se radi o ranjavanju sa veće daljine, ulazna rana je manja i ne daje pravu sliku o težini povrede, pogotovu ako se projektil zadržao u dubljim delovima glave. Ako se radi o prostrelnoj povredi, izlazna rana je znatno veća od ulazne. Pri povredama nastalim vatrenim oružjem dominiraće krvavljenje raznog intenziteta, posttraumatski šok, simptomi asfiksije ( gušenje) usled prisustva ugrušaka krvi i delova tkiva u disajnim putevima, kao i zapadanje jezika u hipofarinks, naročito ako je povređena i donja vilica.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda i rendgenografije.

Lečenje

Lečenje podrazumeva prvu pomoć, opštu hiruršku pomoć i definitivno specijalističko zbrinjavanje povrede. Pružanje opšte hirurške pomoći vrši se u onim slučajevima gde je neposredno ugrožen život. U definitivnom zbrinjavanju povreda potreban je timski rad otorinolaringologa, maksilofacijalnog i plastičnog hirurga.

 Komentari: 2 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Hirurška stanja sa ortopedijom