Ocenite:
  • 38
(2.53 / 38)

Strana tela mezofarinksa

Strana tela mezofarinksa ( srednji sprat ždrela) su relativno česta. Mogu biti različite prirode, a najčešće su u pitanju riblje kosti, komadići drugih kostiju, oštre dlake, razni metalni i drugi predmeti koji se slučajno nađu u hrani. U dece se mogu naći delovi igračaka.

Klinička slika

Bolesnik pri gutanju oseća bol različitog intenziteta, koji se zadržava i lokalizuje na različitim mestima farinksa. Sa svakim sledećim pokušajem gutanja bol se ponovo javlja i iradira prema uvu. Bolesnik obično može da ga lokalizuje, što olakšava njegovo otkrivanje. Nekada se javlja i nagon na povraćanje pri pokušaju gutanja.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i ORL pregleda. Pregledom mezofarinksa strano telo se može lako otkriti ako nije suviše duboko zabodeno. Ako je zabodeno u bazu jezika, u kriptu tonzile ili je veoma sitno, teže ga je otkriti. U tom slučaju pregled se mora izvršiti u epimukozoj anesteziji sa odličnim osvetljenjem.

Lečenje

Ekstrakcija stranog tela se radi pri pregledu. Ako se strano telo ne izvadi na vreme, moguće su komplikacije kao apsces tonzile ( krajnika) ili flegmona baze jezika.

 Komentari: 0 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar