Ocenite:
  • 64
(2.72 / 64)

Stilov artritis (Chauffard - Ramonov sindrom)

Stilova bolest (Stilov artritis ili Chauffard - Ramonov sindrom) je retko, hronično, sistemsko oboljenje koje se karakteriše poremećajima na zglobovima, vezivnom tkivu i unutrašnjim organima.

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka nije poznat. Nisu identifikovani ni rizični faktori za nastanka oboljenja.

Klinička slika

Kod dece su dominantniji simptomi generalizovanog oboljenja sa groznicom i osipom po telu a manje izraženim simptomima na zglobovima, dok je kod odraslih dominantna zahvaćenost zglobova.

Kod odraslih početak je opisan kao poliarteritis udružen sa visokom telesnom temperaturom, bolom u grlu i kratkotrajnim eritematoznim osipom. Zglobovi su bolni, otečeni i topli na dodir. Uglavnom je zahvaćeno više zglobova istovremeno. Često, pacijenti imaju jutarnju ukočenost koja traje i po nekoliko sati. Nekada bolest prate i limfadenopatija (uvećanje limfnih žlezdi), bol u abdomenu ili grudnom košu (pleuralni bol pri inspirijumu), gubitak telesne težine, ređe hepatosplenomegalija (uvećanje jetre i slezine). Mogu nastati zapaljenje pluća ili srca.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza (krvna slika, sedimentacija, testovi za ispitivanje funkcije jetre, reumatoidni faktor), rendgenografije, CT-a (skener).

Lečenje

Najvažnije je kontrolisati simptome vezane za zglobove i to ordiniranjem salicilata, nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kod težih slučajeva i prednisona. Kod hroničnih oblika se daju i imunosupresivni lekovi (metotreksat, TNF i dr.).

 Komentari: 6 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva (Reumatologija)