Ocenite članak:
  • 120
(3.31 / 120)

Šta uraditi kada dete ima povišenu temperaturu?


Autor: doc dr Jelena  Vojinović    

šta-uraditi-kada-dete-ima-povišenu-temperaturu

Pojave temperature (febrilnosti) jedan je od najčešćih simptoma različitih bolesti kod dece. Roditelji temperaturu obično doživljavaju kao dramatičan događaj koji ukazuje na ozbiljnu bolest deteta. Pored ovoga česta je zabluda da u odsustvu temperature ne postoji ni bolest deteta.

Kada dete ima povišenu temperaturu

Povećanje telesne temperature nastaje kao posledica akutne zapaljenske reakcije imunskog sistema koja može biti izazvana infektivnim, ali i ne infektivnim razlozima. U osnovi, temeperatura je pozitivna odbrambena reakcija imunskog sistema koja ima za cilj da osnaži antimikrobnu aktivnost jer je sposobnost umnožavanja bakterija na temperaturi većoj od 37 C značajno smanjena. Upravo iz ovog razloga nije neophodno po svaku cenu se boriti protiv temperature i smatrati da je normalizacijom temperature došlo i do ozdravljenja deteta.

Šta dovodi do povišenja telesne temperature

Najčešći razlog za pojavu temperature su različite vrste bakterijskih i virusnih infekcija dece. U akutnim bakterijskim infekcijama, poput akutne upale grla, upale pluća ili mokraćnih puteva, u prvim danima infekcije dolazi do naglog skoka telesne temperature koja može da dostigne i izuzetno visoke vrednosti. Temperatura nastala zbog akutne bakterijske infekcije može biti praćena i pojavom groznice koju roditelji nekada zamnjuju sa konvulzivnom krizom tj. dečijim frasom. Ove temperature obično se održavaju dva do tri dana i prestaju tek po smirivanju infekcije i počinjanju dejstva antibiotika. Uz temperaturu, u ovom slučaju, redovno su prisutni i drugi simptomi koji ukazuju na izvor infekcije kao što su: prisustvo naslaga na grlu ili slinavljenje praćeno produktivnim kašljem ili često mokrenje ili bolovi u stomaku sa ili bez prolivastih stolica i sl. Uz to visoku temperaturu često prati opšte loše stanje deteta sa malksalošću.

Za razliku od bakterijskih infekcija, u virusnim infekcijama, temperatura se obnično kreće do 38 C, praćena je bistrom sekrecijom iz nosa, crvenilom grla i nadražajnim kašljem. U temperaturi izazvanoj virusnom infekcijom deca su obično dobrog opšteg stanja tj. dobro je tolerišu, a sama temperatura može trajati jedan do tri dana. Sezonski, obično u jesen moguća je pojava akutnih epidemijskih adenovirusnih infekcija koja su praćene visokom temperaturom i obično respiratornim simptomima. U tim slučajevima neophodno je obratiti se lekaru koji će proceniti o kakvom tipu i vrsti infekcije se radi.

Šta uraditi kada dete dobije temperaturu

U slučaju pojave temperature prva spontana reakcija roditelja je samoinicijativno davanje antibiotika zbog straha od bakterijskih infekcija. Ovakav stav i opšta dostupnost antibiotskih preparata za decu na slobodnom tržištu, iako je propisano zakonom da se mogu izdavati samo na lekarski recept, dovela je do značajnih problema u lečenju dece i pojave masovne rezistencije na veliki broj antibiotskih preparata. Uzimanje antibiotika bez jasne indikacije samo zbog prisustva umerene temperature ili crvenila grla krajnje je neopravdano i može imati veći broj negativnih efekata. Najčešći je pojava osipa po koži u okviru virusne infekcije za koju se nepravedno naknadno optuži antibiotik sa sumnjom da se radi o alrgijskoj reakciji na lek.

Tuširanje hladnom vodom

Zbog svega navedenog,  posebno prvog i drugog dana od pojave temperature, neophodno je primeniti postupke za obaranje temperature i ne davati nikakve druge lekove. Za smanjenje telesne temperature dovoljno je rashladiti dete tuširanjem mlakom vodom i dati neki od antipiretika (ibuprofen ili paracetamol). Ovaj postupak može se ponavljati na svakih 4 do 5 sati, a kod upornih temperatura preporučuje se upotreba paracetamola u vidu supozitorija zbog značajno brže resorpcije. Kod dece sa ranijom pojavom febrilnih konvulzija (dečijeg frasa u temperaturi) ili u slučaju postojanja podataka o njihovoj pojavi u prodici, u visokoj temperaturi mogu se davati tablete benzodiazepina 1-2 mg radi prevencije njihove pojave.

Temperatura koja traje duže od tri dana uvek zahteva pregled od strane pedijatra i njegovu procenu o daljim postupcima i lečenju. Posebnu pažnju treba da pobude temperature koje traju nedelju dana i više, obično se javljaju u popodnevnim satima i ne dostižu visoke vrednosti (obično do 38C). Ovakav vid temperature uvek zahteva detaljan pregled, a često i dopunska ispitivanja jer može biti posledica različitih vrsta atipičnih infekcija ili prisustva različitih vrsta hematoloških, reumatskih i drugih oboljenja.


 Komentari: 5 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru