Ocenite članak:
  • 68
(3.44 / 68)

Šta je to zoster?


šta-je-to-zoster

Mučna bol ne prestaje ni danju ni noću, pa oboleloga iscrpi i psihički i fizički. Napad zostera najčešće sledi nakon razdoblja teške bolesti, neuobičajenog stresa, duže premorenosti ili drugih trauma u životu.

Zoster u medicinskim krugovima poznat je kao herpes zoster (od grčke riječi hérpes, izvedene iz hérpo, što znači ”gmizati“ i reči zostér koja znači ”pojas“). U skladu sa svojim imenom, virus herpesa koji uzrokuje zoster, potajno gmiže duž senzitivnih nerava i često okruži torzo vijugavom prugom bolnih upala. Mučni bolovi u upaljenom živcu često mogu biti neizdrživi, pa otuda naziv ”akutna bol“ koji neki lekari upotrebljavaju.

Oboleli od zostera najčešće se žale na ukočenost, trnce i jak osjećaj peckanja ili svraba koji se sve više pojačava dok ne preraste u oštar, mučan bol.

Rani simptomi zostera

Groznica, prehlada i opšta malaksalost rani su simptomi zostera i često podsećaju na simptome gripa, ali mogu se pobrkati i sa simptomima srčanog napada, moždanog tumora ili nekog drugog ozbiljnog stanja.

Oko nedelju dana nakon pojave simptoma, duž mreže senzitivnih nerava napadnutih virusom, pojavljuje se ravna pruga crvenih plihova koji svrbe, obično iznad struka i to samo s jedne strane tela.

Tipične lokacije nalaze se na rebrima, krstima, prsima, vratu, čelu ili očima, zavisno od toga koji je nervni ganglion zahvaćen. Osip uskoro postaje nakupina mehurića ili vodenih plihova. Za desetak dana, mehurići se osuše i počinju otpadati, ostavljajući u mnogo slučajeva za sobom ožiljke i dugotrajan bol, kao podsetnike na nečiji susret sa zosterom.

Uzroci i prognoze

Kako se dobije zoster?

Vrlo je verojatno da je bolesnik sam sebe zarazio. Medicinska istraživanja gotovo sigurno su dokazala da je virus herpesa (varičela - zoster) koji uzrokuje zoster isti onaj visoko zarazni virus koji uzrokuje ovčije boginje. To objašnjava zašto neko ko boluje od zostera može nekog drugog (uglavnom dete) zaraziti ovčijim boginjama. Međutim, da bi neko dobio zoster, on mora prvo preboleti ovčije boginje.

Osetljive grupe

I dok 10 do 20 posto ukupne populacije tokom svog života oboli od zostera, najosjetljiviji su oni u dobi iznad 50 godina. Istraživači procenjuju da je polovina onih koji navrše 85 godina života prebolelo ovu bolest.

Nakon što je neko prebolio ovčije boginje, obično u ranom detinjstvu, imunološki sistem ne očisti u potpunosti telo od virusa varičela - zoster. On putuje do nekog udaljenog nervnog centra (istraživači smatraju da se isti nalazi u području karlice ili pak lobanje), te tamo ostaje u stanju mirovanja, sve dok se ne pojave okolnosti koje on smatra povoljnima za ponovni napad, često godinama kasnije u razdobljima kada je imunološki sistem oslabljen.

Muškarci i žene podjednako su pogođeni. Bolest se može ponovno pojaviti, ali donekle je utešno znati da se ponovno javlja u samo 2 do 4 posto slučajeva.

Napad zostera najčešće usledi nakon razdoblja teške bolesti, neuobičajenog stresa, duže premorenosti ili drugih trauma u životu. Može uslediti nakon hemoterapije, terapije zračenjem, ili drugih postupaka koji ugrožavaju ili oslabljuju imunološki sistem. Drugi napad virusa ovčijih boginja ne uzrokuje ponovno obolevanje od ovih boginja, već zoster, koji ima neka opšta obeležja ovčijih boginja. Ove karakteristike uključuju faze kao što su osip, mehurići i kraste, ali ipak, zoster je posebna bolest.

Koliko je zoster ozbiljna bolest i koliko dugo traje napad?

Pazite oči!

Ukoliko se infekcija proširi po oku, može ozbiljno uticati na vid, te može uzrokovati slepoću. Stoga je preporučljivo posetiti oftalmologa, čim se primeti da je zahvaćen deo lica. Ukoliko se rano započne s lečenjem, često se mogu sprečiti ozbiljne očne komplikacije.

Iako je zoster vrlo mučna bolest, retko je opasna po život. Ali, kad je jednom dobijete, pripremite se na nekoliko nedelja neprestanog bola, koji će trajati dok telo bude prikupljalo obrambene snage kako bi se obranilo od ove razbuktale virusne infekcije. Trajanje bolesti u većini slučajeva kreće se od sedam do deset dana, iako se može dogoditi da prođu i do četiri nedelje dok se osip skroz ne zaleči. Nije neobično da oboleli od zostera osećaju bol u nervima, što se naziva postherpetična neuralgija, još nedeljama, katkada i mesecima, nakon što su mehurići nestali.

Lečenje

Što se može učiniti kako bi se delotvorno lečilo zoster?

Iako su od davnina, pa sve do danas iskušani mnogi lekovi, pošteni odgovor glasi da medicina još uvek nije pronašla metodu lečenja koja bi učinila nešto više od blagog ublažavanja posledica i kontrole bola, dok se bolest sama od sebe ne povuče.

Ipak, nedavno sprovedena istraživanja o upotrebi antivirusnih lekova u lečenju različitih infekcija herpesom, donela su neke obećavajuće rezultate u pogledu lečenja zostera. Iako na primer, aciklovir, priznajemo, ne leči ovu bolest, on kod nekih bolesnika usporava reprodukciju virusa i ublažava bol, te skraćuje trajanje bolesti. Istraživači kažu da je, da bi se postigli dobri rezultati, važno rano započeti s lečenjem.

Tokom jedne studije sprovedene na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Coloradu kod obolelih od zostera kojima je deset dana oralnim putem pet puta dnevno davano do 800 miligrama aciklovira napravilo se znatno manje rana i krasti, te su osećali znatno manji bol od onih ispitanika kojima je davan placebo. Istraživači se razmimoilaze kad je reč o tome pomaže li aciklovir i pri ublažavanju postherpetične neuralgije. Vidarabin, jedan drugi antivirusni lek, pokazao se donekle uspešnim u lečenju zostera. Vrše se i istraživanja na jednoj vakcini, ali to je još uvek u eksperimentalnoj fazi.

Mnogi koji su preboleli zoster kažu da bi bol bilo lakše podneti kad ne bi bila tako uporna. Bol ne prestaje ni danju, ni noću te oboleloga iscrpi i psihički i fizički.

Tokom onih dana kada je jačina boli koju bolesnik oseća vrlo velika, lekari mogu smatrati za shodno nekoliko dana davati obolelome jača sredstva protiv bolova, iako ova mogu imati neželjene nuspojave. Ukoliko to bolesnik može podneti, ublažavajuće može delovati i stavljanje mokrih hladnih obloga. Nekima je pomogla lokalna primena kreme koja sadrži 1 posto srebrnog sulfadijazina nekoliko puta dnevno. Nemojte dirati mjehure; nemojte ih češkati i nemojte ih pokrivati zavojima.

Rane će postupno zaceliti, ali kad zoster napadne po drugi put, mnogim obolelima nema olakšanja u boli. Pojavljuje se postherpetična neuralgija, koja naročito iscrpljuje starije bolesnike, te one sa oslabljenim imunološkim sistemom. Nije lako izdržati ovaj oštar, prodoran bol. Isprobani su kortikosteroidi, ali iz medicinskih podataka nije moguće proceniti delotvornost i sigurnost ovih moćnih lekova. U slučajevima dužeg trajanja bola, lekari ponekad propisuju antidepresiv amitriptilin, ali i to može dovesti do poteškoća, naročito pri dužem uzimanju.

Začudo, prilično obećavajući rezultati u kontroliranju boli postignuti su s mašću koja sadrži kapsaicin, koji se dobija od ljutih feferona od kojih se pravi chili. Ali, ta se mast može primeniti tek nakon što su otvorene rane zacelile. Jean, spomenuta na početku, u svojoj borbi s teškim slučajem zostera pronašla je olakšanje u tome što je nekoliko nedelja danju i noću nosila jedinicu TENS-a (transkutane električne nervne stimulacije). Slabi električni impulsi stišali su snažan unutrašnji bol i omogućili joj slobodno kretanje.

Popis kućnih lekova dugačak je, a većina se svodi na zdravu ishranu (s malim količinama arginina) te dodatke, kao što su vitamini B i C i L-lizin. Neki tvrde da pomaže lokalno primenjivati jabučni ocat; drugi koriste vitamin E kako bi pospešili zaceljivanje rana na koži.

Dakle, u izlaženju na kraj sa zosterom, bolesnik i njegov lekar možda mogu učiniti nešto da bi ublažili napad i umanjili bolove. Ali, ukoliko vam Vaš lekar kaže: ”Izgleda da se radi o zosteru“, možda će Vam jednostavno reći kako je najbolje vežbati strpljenje i ustrajnost sve dok obrambene snage ugrađene u našem telu ne dovedu bolest pod kontrolu.


 Komentari: 7 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru