Ocenite:
  • 49
(2.69 / 49)

Salmoneloze (Salmonellosis)

Uzrok nastanka


Uzročnici ove bolesti su gram negativne bakterije, salmonele. Raspadanjem salmonela dolazi do oslobađanja endotoksina koji je pokretač patoloških promena. Prirodni rezervoar i izvor zaraze su domaće životinje i ptice, pri čemu životinje imaju klinički manifestni oblik ili su kliconoše. Pored životinja značajni izvor su i ljudi oboleli ili kliconoše. Mehanizam širenja infekcije je feko-oralni. Oboljenje se javlja najčešće tokom letnjih meseci u vidu pojedinačnih slučajeva ili  u vidu epidemija. 

Klinička slika


Infekcije salmonelama daju sledeće kliničke forme bolesti:
Gastrointestinalni oblik- je najčešća forma javljanja salmoneloze. Ovaj oblik nastaje zaražavanjem organizma preko bogato kontanimirane hrane. Inkubacija se kreće             od 4-72 časa. Bolest počinje naglo jezom, drhtavicom, osećajem težine u želucu, mukom, povraćanjem, a potom i prolivastom stolicom. Telesna temperatura je različito povišena i kreće se do 41oC. Bol u trbuhu je difuzan i najčešće lokalizovan i predelu pupka. Stolice su tečne, česte, žute boje, a kasnije zelenkaste sa primesama sluzi a u teškim slučajevima sa primesama krvi. Trbuh je nadut, jezik suv, obložen, usne suve. Često je uvećanja slezina.

Tifoidni oblik- kod salmonelozne infekcije se retko sreće i svojim odlikama podseća na trbušni tifus. Bolest počinje naglo znacima intoksikacije, povišenom telesnom temperaturom. Kod ovih bolesnika se zapaža uvećanje jetre i slezine i različiti stepen poremećaja svesti. Ovaj oblik se najčešće javlja kod starih osoba.

Septični oblik- se sreće kod dečijeg uzrasta, mada može i kod starijih osoba. Kliničkom slikom dominira temperatura septičkog oblika, a kasnije dominira simptomatologija zahvaćenog organa. Septični oblik se često završava letalno.

Kliconoštvo- se odlikuje odsustvom kliničkih manifestacija uz istovremenu bakteriološku i serološku potvrdu nalaza bolesti.  

Dijagnoza


Dijagnoza salmoneloze se postavlja na osnovu anamnezno-epidemioloških podataka., klčiničkog nalaza a potvrđuje se laboratorijskim analizama (pregled stolice, likvora, krvi, gnoja, žuči, mokraće i dr.) 

Lečenje


Terapija zavisi od oblika bolesti. U prvom redu rehidromineralizacijom per os ili parenteralno. Antibiotska terapija se sprovodi po preporukama svetske zdravstvene organizacije(SZO):

      -ekstraintestinalnim oblicima salmoneloza

      -deci uzrasta do dve godine

      -osobama sa poremećajem odbrambenih snaga organizma.

Kliconoštvo se ne treba lečiti antimikrobnim preparatima.

Svi navedeni segmenti lečenja mogu biti kompromitovani ako se ne sprovodi korektna dijeta ( čaj od nane, kamilice, mineralna voda, slana supa, jogurt, posno meso, zapečen krompir, itd.)

 

 Komentari: 1 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar