Ocenite:
  • 50
(2.58 / 50)

Rascep nepca (Palatoschisis)

Rascep nepca je posledica nespajanja palatinalnih nastavaka međusobno i sa nosnim septumom.

Uzrok nastanka

Ova anomalija nastaje kao posledica multifaktorijalnog uticaja, od kojih su značajne genetske promene, virusna infekcija, toksini i hipoksija u prenatalnom periodu. Postoji porodična sklonost javljanja sa nepravilnim dominantnim nasleđivanjem. radijacije,

Klinička slika

Malformacija se utvrđuje odmah po rođenju. Većina odojčadi sa rascepom nepca imaju probleme sa ishranom, jer je dojenje nemoguće. Problem je hranjenje bebe, jer zbog rascepa u usnoj duplji ne moze da se napravi negativan pritisak radi akta sisanja. . Zbog toga beba se hrani tako što se na zadnji deo jezika unosi hrana kašičicom, pipetom ili specijalnom flašicom na stiskanje. Nepce je kratko i neadekvatno za pravilan govor. Drugi problem su česte respiratorne infekcije zbog komunikacije usne i nosne duplje.

Lečenje

Hirurško lečenje ovih rascepa se ne smatra hitnim. Obično je potrebno nekoliko operacija do postizanja krajnjih zadovoljavajućih rezultata. Rascepe nepca se zatvara pre nego što dete započne sa ozbiljnim govorom u uzrastu od 18 meseci. U retkim slučajevima obostranih rascepa usne i nepca gde postoje izražene deformacije alveolarnog luka može se ukazati potreba za prethodnim ortodontskim tretmanom. Preoperativna priprema obuhvata pedijatrijski pregled, laboratorijske analize i kontrolu brisa iz nosa i usta. Hirurško zatvaranje nepca obezbeđuje normalan govor i predstavlja lečenje izbora. Dete se prvih dana posle operacije napaja tečnostima a kasnije uzima kašastu hranu.

 Komentari: 19 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar