Ocenite članak:
  • 49
(4.33 / 49)

Rani simptomi trudnoće


rani-simptomi-trudnoće

Sigurno je da će svaka žena na neki način osetiti da se u njenom organizmu nešto dešava, nešto do tada njoj strano, a ipak novo i ne toliko strašno. I posle liste bolesti i stanja na koje je posumnjala, dodje se na kraju i do trudnoće. Postoje li sigurni simptomi koji nam mogu ukazati da se radi o trudnoći?

Pretpostavljate da ste trudni, ali niste sigurni, a još je rano za test i za odlazak kod ginekologa. Kako da prepoznate simptome? Svakako prvi simptom trudnoće je izostanak menstruacije, ali vaše telo šalje i druge signale koji postaju upadljiviji iz nedelje u nedelju. Kada primetite da vam kasni test za utvrđivanje trudnoće će biti pozitivan. Takođe u tom periodu može doći i do malog krvarenja koje je posledica usađivanje embriona u zid materice i koje ne treba da vas brine. Još jedan simptom trudnoće jeste javljanje potrebe za odrećenom hranom koju do tada niste voleli, dok neku drugu koju ste ranije voleli ne možete ni da pomirišete.

Trudnoća je prirodni proces

Neki smatraju da je ovo delo prirode i da će te tako unositi u organizam onu hranu koja je potrebna za razvoj bebe u vašem stomaku. Tako ćete u početku imati povećanu potrebu za hlebom, krompirom i drugim namirnicama koje sadrže skrob. Na taj način gomilate energiju koja će vam trebati kasnije u trudnoći. U trudnoći ćete biti i jako žedni. Dodatne kolišine vode koju popijete koristi se za uvećeje krvi i ostalih tećnosti u organizmu.

U početnoj trudnoći i grudi će vam se promeniti. Postaće veće i meke i to je možda jedan od prvih simptoma trudnoće koji možete da osetite, jer nivo estrogena i progesterona raste i to utiče na izgled dojki.

Simptomi rane trudnoće mogu se osetiti već posle par dana od momenta začeća, ali neke žene ne osećaju ništa ni nakon nekoliko nedelja.

Ponekad je frustrirajuće čekajući odgovor ukoliko mislite da ste trudni ili hoćete da ostanete u drugom stanju i ne možete podneti period do sledeće menstruacije da to saznate bez lekarskog pregleda.

Vaše telo vam promenama može odgovoriti na ovo pitanje ukoliko ne ignorišete ili ne pripisujete te simptome nečemu drugom.

Mučnina/ povraćanje

Jutarnja mučnina može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i pre nego što primetite da ste u drugom stanju. Iako nosi ovaj naziv ona se može javljati u bilo koje doba dana ili može trajati non stop. Pomoć u borbi protiv ovakvog stanja mogu vam biti mali ali česti obroci.

Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a čulo ukusa se može tako drastično promeniti pa postoji mogućnost da vam se više neće jesti vaša omiljena hrana. Takođe, u ustima možete osećati ukus metala.

Učestalo mokrenje

Zbog povećavanja materice pritisak na bešiku će biti jači pa ćete verovatno češće nego što je to uobičajno ići u WC. Ukoliko vam je urin tamnije boje ii ma jači miris nego inače pobrinite se da pijete više vode.

Napetost u grudima

Često žene u ranom stadijumu trudnoće osete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osetljive, a boja im može potamniti. Isto tako vene vam mogu postati izraženije -  sve u pripremi za dojenje.

Umor

Moguće je da će vas do prvog tromesečja pratiti osećaj iscrpljenosti, to se dešava zbog rasta hormona HCG i progesterone, a i zbog povišene telesne temperature.

Izostanak menstruacije, grčevi, bolovi u leđima i glavobolje

Prvih nekoliko nedelja možda ćete imati grčeve i osećaj kao da svakog momenta trebate da dobijete menstruaciju, grčeve često prati i bol u leđima. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su rezultat velikih hormonskih poremećaja.

Lagano krvarenje

Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije neke žene mogu imati lagano krvarenje, koje se može poklopiti sa vremenom kada bi vam uobičajeno počelo menstrualno krvarenje. Neke čak to mogu i zameniti za slabu menstruaciju. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu.

Vrtoglavica,  nesvestica

Nizak šećer koji se javlja od izbegavanje hrane zbog mučnine i nizak pritisak nakon dužeg stajanja koji se javlja zbog pritiska materice na arterije u nogama, mogu izazvati vrtoglavice i nesvestice.

Nervoza

U ranom stadijumu trudnoće zbog promena u visini hormona trudnice mogu biti veoma osetljive.

Gorušica i zatvor

Hormoni trudnoće usporavaju metabolizam kako bi se apsorbovale sve hranljive materije koje su potrebne vašoj bebi za rast. Zbog ovog kiseline mogu uzrokovati nelagodu i mučninu.

Promene u tenu

Verovatno će vam zbog promena u visini hormona izaći bubuljice po licu, takođe zbog povećane pigmentacije mladeži vam mogu postati tamniji.

Pojačan sekret

Mnoge trudnice primete da imaju pojačani gusti beli sekret. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primetite neobičan miris ili svrab, obavezno se javite svom doktoru.

Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromesečja trudnoće možete izgubiti na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je u ovom periodu normalno.


 Komentari: 6 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru