Ocenite:
  • 46
(2.54 / 46)

Rak kože (Karcinom kože)

Uzrok nastanka


Etiopatogeneza nije razjašnjena. UV zračenje direktno uzrokuje dobijanje karcinoma kože. Osnovni izvor UV zračenja je Sunce ali to su i lampe za kvarcovanje.Zatim se navode i hormoni, traume, postojanje mladeža ,rasne i genetske osobine,hemijski faktori, jonizujuća zračenja. Rizik za dobijanje karcinoma kože je visok u sledećim slučajevima: bela put i lako dobijanje pega posle sunčanja, svetle oči i kosa, veliki broj mladeža,  mladeži neobičnog izgleda, karcinom kože u porodici,  opekotine od Sunca u detinjstvu, puno vremena na Suncu bez zaštite, terapijski tretman radijacijom adolescentnih akni.

Podela i klinička slika najčešćih karcinoma

Carcinoma basocellulare cutis- bazocelularni karcinom je polu-maligni tumor kože jer ne daje metastaze. Njega karakteriše infiltrativan rast ćelija . Prvo se opaža čvor na površini kože promera nekoliko milimetara, s teleangiektazijama na površini promene. Tumor se, međutim, može pojaviti primarno kao ulkusni (ranica,grizlica) defekt na koži koji duže vreme ne zaceli. Posebno su zahvaćene gornje 2/3 lica. Bazaliom je promena koja bez lečenja neće spontano prestati da raste i povući se, već suprotno, to je bolest progresivnog toka. Oblici bolesti:basalioma solidum (nodulare)-najčešći oblik bolesti, javlja se čvorasta promena s teleangiektazijama na površini, basalioma ulcerosum-promena koja se  karakteriše pojavom defekata kože i erozija koje otežano i sporo zarastaju i povremeno krvare, basalioma terebrans-promena koja ima svojstva malignog tumora; raste invazivno u okolno tkivo uz često razaranje kosti, basalioma pigmentosum-promena koja se  karakteriše pojačanom pigmentacijom.

Carcinoma spinocellulare- spinocelularni tumor je maligni tumor epitela i adneksa kože. Tumor ima sklonost invazivnom rastu i stvaranju metastaza u regionalnim limfnim čvorovima. Ako se bolest ne leči dolazi do razvijanja hroničnog toka bolesti sa smrtonosnim ishodom. Bolest se javlja u dva glavna oblika: endotrofični i egzotrofični oblik. Egzotrofični oblik bolesti razvija čvor ili uzdignuće iznad površine kože, boje kože ili mesa. Na promeni treba potražiti ulceraciju koja je često prisutna. Endotrofični oblik karakteriše nastajanje defekta kože u obliku ulkusa koji nema tendenciju zarastanja. Promene nalazimo kod oba tipa na područjima tela koja su jače izložene delovanju sunca, posebno na donjoj trećini lica (npr. često je zahvaćena donja usnica).

Morbus Bowen- Bowenova bolest je intraepidermalni karcinom (carcinoma in situ) koji ima potencijal invazivnog rasta promena lagano izdignuta iznad površine, oštro ograničena od okoline, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Promena je najčešće solitarna. Javlja se najčešće na koži trupa, obraza, čela i ruke. Osim na koži promene se mogu naći i na sluzokožama (npr. usta, genitalije).

Morbus Paget- Morbus Paget je intraepidermalni adenokarcinom izvodnog kanala mlečnih žlezda dojke. Uglavnom se javlja kod žena iznad 40 godina starosti.
Promena je gotovo uvek ograničena na jednu dojku, dok je druga dojka zdrava. Promena se javlja na areoli, oko bradavice. Prvi vidljivi znak bolesti je pojavljivanje crvenila na području oko bradavice, koje može izgledati kao površinska upala kože Bolesnice osećaju slabiji bol i svrab. Kako bolest napreduje tako se javlja ljuštenje kože i širenje promene u okolinu.Postojanje povećanih limfnih čvorova u pazušnoj jami ide u prilog postojanju metastaza.

Erytroplasia Queyrat- to je intraepitelna promena ili karcinom "in situ" (promena ne probija bazalnu membranu), javlja se najčešće na genitalnim organima. Promena je crvenkaste boje, u nivou okolne sluzokože, ili tek malo izdignuta. Prognoza bolesti je dobra osim ako nije došlo do progresije bolesti u spinocelularni karcinom.

Melanoma malignum-maligni melanom se u većini slučajeva razvija iz već postojećih mladeža, a tek u oko desetak posto javlja se na patološki nepromenjenoj koži. Promena na koži je tamnosmeđe, do crne boje. Od bezopasnog madeža razlikuje ga nepravilna ivica, nagli rast, spontano krvarenje, stvaranje ulceracija. Metastaze se javljaju relativno rano u regionalnom limfnim čvorovima i okolnoj koži. Daje metastaze i na plućima, kostima, jetri.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, a potvrđuje se histološkim nalazom.

Lečenje


Može biti različito: hirurško odstranjenje tumora, razaranje elektrokauterom, krioterapijom, citostaticima ili kontaktnom zračnom terapijom.

 Komentari: 4 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Maligne bolesti i tumori