Ocenite:
  • 29
(2.55 / 29)

Rak jezika (Karcinom jezika)

Uzrok nastanka


Kao i kod svih malignih tumora  uzrok nije tačno poznat, češći je kod starijih muškaraca uz hroničnu iritaciju, pušenje i konzumiranje alkoholnih pića.

Klinička slika


Karcinom se sa jezika veoma brzo širi ka podu usta, tako da zahvata i lingvalnu površinu donje vilice. Prisutan je jak fetor ex ore (neprijatan zadah iz usta) u uznapredovalom stadijumu, pokreti jezika su ograničeni i pri pokretima prema napred dolazi do devijacije jezika ka bolesnoj strani. Usled sekundarne infekcije jezik je otečen. Otežani su govor i gutanje. Pozitivan nalaz u regionalnim limfnim žlezdama je prisutan u oko 70% slučajeva. Karcinomi jezika vrlo brzo metastaziraju u regionalne limfne žlezde i to najčešće retromandibularno, tako da pojava metastaze ove lokalizacije može često da bude i prvi razlog javljanja lekaru.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, biposije promena i patohistološkog nalaza.

Lečenje


Lečenje je hirurško (ekstirpacija tumora, rekonstrukcija lokalnim i udaljenim režnjevima i disekcija vrata), iradijaciono i citostatsko. Potrebna je posebna nega ovih pacijenata zbog onemogućene ishrane u neposrednom postoperativnom periodu.

 Komentari: 3 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Maligne bolesti i tumori