Ocenite:
  • 46
(2.57 / 46)

Rak jetre (Karcinom jetre)

Uzrok nastanka


Uzroci nastanka karcinoma jetre nisu dovoljno poznati. Ono što je poznato je da više faktora utiče na njegov nastanak. Hronične bolesti jetre su preduslov za pojavu ovog tipa  karcinoma. Infekcija virusom hepatitisa B i C može imati ulogu u nastanku karcinoma jetre, pogotovo ako je infekcija ovim virusom nastala u ranom detinjstvu ili u intrauterinom periodu (period u majčinom stomaku). Mikotoksini koji se pojavljuju u buđi (npr. kod nehigijenski skladištene hrane) takođe spadaju u predisponirajuće faktore. Činjenica je da više faktora deluje u nastanku ove bolesti, genetski, imunološki, karcinogeni...

Klinička slika


Primarni karcinom jetre najčešće ima iste kliničke manifestacije. Kod bolesnika sa cirozom jetre može početi neprimetno. Simptomi mogu biti: malaksalost, gubitak apetita, izraziti gubitak težine, temperatura, pojava žutice, pojava ascitesa (slobodne tečnosti u trbušnoj duplji). Palpira se jetra koja je uvećana, čvrsta i čvornovata.  

Dijagnoza


Za postavljanje dijagnoze se koristi više metoda. Određivanje alfa 1 globulina u serumu je značajan parametar. Virusni markeri za hepatitis B i C takođe. Ultrazvučni (ehosonografski) pregled, radioizotopske metode, kompjuterizovana tomografija, angiografija hepatične arterije, magnetna rezonanca i naravno biopsija su dijagnostičke metode kojima se može otkriti i potvrditi karcinom jetre.  

Lečenje


Bitan uslov za lečenje ove bolesti je rano otkrivanje. Preventivne mere podrazumevaju zaštitu od virusa hepatitisa B i C, rad na suzbijanju alkoholizma, higijena skladištenja namirnica. Lečenje je veoma kompleksno i zahteva učešće specijalista različitih medicinskih grana (hepatologa, onkologa, radiologa, patologa..). 

Prognoza


Prognoza je loša, pogotovo ako se radi o uznapredovaloj bolesti ili prisustvu metastaza u udaljenim organima

 Komentari: 15 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Maligne bolesti i tumori