Ocenite:
  • 40
(2.4 / 40)

Rabdomiosarkom

Uzrok nastanka

Većina rabdomiosarkoma se javlja sporadično, ali u jednom delu slučajeva postoji veza s određenim porodičnim sindromima (neurofibromatoza, Li-Fraumeni sindrom, adrenokortikalni karcinom i rano javljanje karcinoma dojke u odraslih rođaka), a opisuje se trostruko i veća incidenca kod dece čije su majke uživale marihuanu godinu dana pre porođaja a petostruka uz uživanje kokaina .  

Klinička slika

Postoje nekoliko histoloških oblika (embrionalni, alveolarni, botrioidni, pleomorfni i nediferentovani). Rabdomiosarkomi su najčešće lokalizovani u predelu glave i vrata, retroperitonealno, na urogenitalnim organima i na gornjim i donjim ekstremitetima. Klinička slika zavisi od primarne lokalizacije tumora – edem (otok) lica, strabizam, ekhimoze (krvni podlivi, modrice), ptoza (spušten kapak), neurološki ispadi, smetnje pri mokrenju, hematurija (krv u mokraći), gastrointestinalni simptomi i drugo. Oboljenje ima brzu evoluciju, širi se hematogenim i limfogenim putem i metastazira u limfne čvorove, koštanu srž i kosti.Prognoza zavisi od stadijuma i rasprostranjenosti oboljenja, uzrasta, lokalizacije tumora i histološkog tipa. Značajno je rano otkrivanje tumora. 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, CT-a (komjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca), biopsije i patohistološkog nalaza. 

Lečenje

Lečenje se sprovodi kombinovanom polihemioterapijom, iza koje sledi hirurška resekcija tumorskog tkiva. Radioterapija se primenjuje u zavisnosti od lokalizacije tumora.  

 Komentari: 1 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar