POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Psihijatrijske bolesti  (2032)

Lekari saradnici

    dr Aida Zonjić
    dr Dragana Krasić
    Dr Dušanka Petrović
    Prof. Dr Nađa  Marić Bojović
    Prof. Dr Nađa  Marić Bojović
    ass dr Olivera Žikić
     Žarko Petrović
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 23.09.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #153692

Postovani, molila bih vas za savet. Naime, pre pet meseci sam se porodila i unazad u roku od dva meseca tri puta prilikom budjenja u toku noci na par sekundi vidim pauka (odnosno, kao krake pauka koji brzo nestaju) . To mi se samo jos jednom desilo pre dve godine posle dugog i napornog puta autobusom za tursku. Ima li to veze sa umorom ili treba da se obratim lekaru? Molim vas za odgovor, jako sam uplasena sta bi to moglo biti! Hvala unapred!

Poštovana,
Da, to moze imati veze sa psihofizickom iscrpljenoscu, te ce se najverovatnije povuci kada budete uspostavili malo manje naporan tempo i stabilizovali san, kao i post-porodjajni status psihoneuroendokrinog sistema. Promene opazanja neposredno nakon budjenja ili tokom uspavljivanja (kratkotrajne) nisu znak poremecaja zbog koga se treba javljati lekaru.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 19.09.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #153647

Poštovani, psihijatriji sam bolesnik! Prošle subote sa osjetio jak nemir u sebi, slabo sam spavao preko vikenda! Nisam bio u stanju ni da ležim, da sjedim ni da hodam, taj nemir sam pokušao da dovedemo u redu, čitajući knjige pa ništa! Redovna terapija mi je: q-pin 100mg 1/2 ujutru i popodne i 1 uveče; depakine cromo 300 ujutro-popodne pojedna a uvečer 2 a risedon 2mg jedna uvečer. A te subote sam pio u mjeri alkohol! Mislim da je od toga mi nastao unutrašnji nemir, jedva sam dočekao da odem kod psihijatra na kontrolu i nisam mu spominjao alkohol samo nemir! Prepisao mi je na te lijekove lexilium 3 mg pojednu ujutru i popodne a depakine cromo 300 mi je smanjila uvečer jednu a q-pin povećala na dvije tablete na večer! Počeo sam odmah konzumirati kombinaciju lijekova, a djelovanje ujutro do nekih 14-15 sati budem kao zombi a do kraja večeri budem normalan. Molim vas pomozite mi i kakva mi se reakcija desila u organizmu?

Poštovani,
U svakom slucaju javite se na kontrolu i opisite svom lekaru kako se osecate. Nemojte skrivati okolnosti koje su prethodile promeni (alkohol) . Lekar zbog te informacije nece da vas krivi, vec ce samo dobiti bolji uvid u novonastalo dusevno i telesno stanje i vecu sansu da vam pomogne.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 19.09.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #153575

S postovanjem, goapodine/gdjo. Htela bih da vam postavim pitanje vezano za moje psihicko stanje u kojem se nalazim vec 6 meseci. Ja se nadam da cete imati slobodnog vremena da mi odgovorite. Unapred vam se zahvaljujem na vasem vremenu i odgovoru. Ja imam 23 godine, majka sam dvoje dece. Pre 7 meseci dobila sam bebu pa mozda negde moje psihicke fenomene pripisujem posleporodjjnoj depresiji. U mojoj blizoj i daljoj familiji ne postoji anamneza o mentalnim poremecajima. Pre 6 meseci dozivela sam jedan fizicki simptom poput nekontrolisanog podrhtavanja, naglog zojenja nesto poput povisene temperature, pored toga i jedan uznemirujuci osecaj straha, panike koji sw javio nicim prethodno izazvan. Tokom sledecih noci imala sam poremecaj sna i iznenadne zvukove poput eksplozije, pa cak i do glasova u momentima kada pokusavam da zaspim, ali naglasavam da su se tkvi neki zvuci dogadjali samo u momentima kada pokusavam da zaspim. Takvo stanje me podstaklo da pretrazujem na razlicitim internet stranicama kao odgovor na moje stanje. I jedan odgovor je se pronasao pod naslovom sizofrenija. Od tog momenta ja sam zapala u depresivno stanje od kog sam se pocela trzati na svaki zvuk, ili svakom zvuku pridodavati znacaj kao halucinaciju. Nekontrolisano visesatno i svkodnevno citanje o toj bolesti me je naveo da svaki odsjaj ili senku sam pocinjala tumaciti kao vidnu halucinaciju. Ubrzo sam postla dosta razdrazljivija, u svakom momentu sam mogla zaplkati. Tu su bili i ti neki simptomi s kojima sam se bila poistovecivala kao poput da nesto stoji iza mene takav neki osecaj to je trjajalo par dana, zatim sam kroz razna citanja sam prosla i kroz border line simptom kao derelizaciju ali i to je trajalo 1 dan. Sada je sve to delimicno proslo medjutim sada mi je sw javio novi simptom koji vise ne izaziva strah u meni iz razloga sto sam negde pocela da se privikavam na ovakvo stanje jer sve ovo dozivljavam kao hipohondricnost ali sada postoji taj neki simptom koji kada zamislim nesto npr. Neku osobu imam utisak da kao kroz halucinaciju ako mogu tako da je nzovem mogu da vidim obris te osobe koja traje od 1do 5 sekundi. Nekada mi misli ne kontrolisanom brzinom cirkulisu kroz glavu. Moje pitanje je da li to moze biti pocetni simptom nelog od psihickih oboljenja? Bila sam kod psihologa na razgovoru on je pronasao kao dijagnozu panicno fobicni poremecaj, a psihijatar anksiozno-depresivni poremecaj. Ovo je nova pojava koju im nisam saopstila iz razloga sto je pocelo od pre 2 dana. Zato bih volela da cujem vase misljenje. Hvala vam unapred na vasem odgovoru. S postovanjem, danijela.

Poštovana,
Stanje koje opisujete odgovara dijagnozama koje su postavljene i koje spadaju u lakse i prolazne psihicke probleme, verovatno pojacane zbog post-partalnih promena u organizmu. Poremecaj koji dodatno opisujete unutar 2 poslednja dana nije dokaz shizofrenije. Na stetoskopu mozete uraditi i samo-testiranje koje ne sluzi da sami dokazete da li imate psihozu ili ne, ali moze vam pomoci da se pocetno orijentisete.
http: //www. Stetoskop. Info/testiranje-psihoza-5453-c97-content. Htm
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 19.09.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #153654

Postovani imam 49 godina i u menopauzi sam. Imala sam dosta valunga, povremeno menjanje raspolozenje, nervozu. . . A u medjuvremenu mi se suprug tesko razboleo. Dijagnostikovan mu je rak pluca. Od dana kada sam saznala (jul) ja osecam bol, vise se ne smejem, stalno sam uznemirena, tuzna, odsutna sam, ne cujem decu kad me nesto pitaju, svakodnevno placem- odem kod komsinice i isplacem se da on ne vidi. Spavam lose oko 3- 4 sata samo. Da li ce ovo stanje proci vremenom ili mi treba strucna pomoc. Hronicno sam umorna.

Poštovana,
Vi imate teskoce adaptacije koje su dvostruke, prvo adaptacija organizma na perimenopauzalne bioloske, prirodne promene, a zatim i na psiholoske okolnosti koje su uznemirujuce i pojacavaju osecaj bespommocnosti, brige i nemira. Akutna reakcija jos uvek traje, potrebno je vise meseci. 3-6 meseci, da bi se psihicke snage stabilizovale i vratio kakav-takav osecaj kontrole nad situacijom. Ukoliko se nesanica, potistenost i nemir ne povlace, vec ostaju ili se cak i produbljuju u narednih 2-3 meseca, svakako se javite strucnjaku.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 19.09.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #153669

Poštovani, početkom 2012-te godine mi je par puta pozlilo pa sam se obratio kardilogu koji mi je dao dijagnozu prolaps mitralnog zaliska koji je i potvrđen ultra zvučnim pregledom, prolaps je +1. Terapija koja mi tada prepisana je bila: corvitol 50 mg ½ ujutru i ¼ uveče magnezijum 300-400 mg ksalol 0, 25 mg 1 ujutru i 1 uveče napominjem da ksalol uveče nikad nisam uzimao jer nisam osećao potrebu. Ako sam psihički bio sav naopako to je bilo ujutru. Ksalol uzimam između 7 i 8 sati ujutru, najranije u 7 a najkasnije u 8. Išao sam na redovne šestomesečne kontrole i 2016-te godine mi je promenjena terapija: binevol 5 mg ¼ uveče magnezijum 300-400 mg ksalol 0, 25 mg 1 ujutru i 1 uveče pri kontrolnim pregledima ja sam svom kardilogu rekao da ksalol nikad ne uzimam uveče i da bih hteo da prekinem sa pijenjem ovog leka jer se psiho-fizički osećam mnogo bolje ali on mi uvek je rekao da nastavim sa uzimanjem ksalola. Ja bih stvarno hteo da prekinem uzimanjem ksalola jer nekako osećam da ga nepotrebno pijem (ne znam možda grešim zato i tražim savet) , ali bojim se da prekinem sa naglim neuzimanjem 0, 25 mg svako jutro posle 5 godina. Moje je pitanje koja je metoda, način odvikavanja od ovoga leka bez velikih posledica ili da nastavim dalje da uzimam jer me on drži stabilnim i bez simptoma koji proplas mitrlanog zaliska prouzrokuje.

Poštovani,
Preporuka za koriscenje lekova iz grupe bezodiazepina je do 4 nedelje. Posle toga lek treba postepeno ukidati. Doze koje koristite su male, prestanak uzimanja ne bi trebalo da vas na bilo koji nacin poremeti, ali relativno dugouzimanje zahteva lagani prekid. Shema bi bila sledeca:
3 meseca uzimajte 1/2 tablete od 0. 25mg svaki dan
3 meseca uzimajte 1/2 tablete od 0. 25mg svaki ii dan
3 meseca uzimajte 1/2 tablete od 0. 25mg svaki iii dan, zatim potpuno prekinite.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 407 |  Sledeća»