POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Psihijatrijske bolesti  (2014)

Lekari saradnici

    dr Aida Zonjić
    dr Dragana Krasić
    Dr Dušanka Petrović
    Prof. Dr Nađa  Marić Bojović
    Prof. Dr Nađa  Marić Bojović
    ass dr Olivera Žikić
     Žarko Petrović
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 23.07.2017
Odgovorio: Žarko Petrović

Pitanje broj #152548

Poštovani. 

Pijem Asentru godinu dana i sad nakon godinu dana sam osetila strah da mi se ne vrati to stanje, a bila sam u depresiji. Imala sam depersonalizaciju i derealizaciju. Sad me je uhvatio neki strah, znojim se nisko u ledjima. Šta je to u pitanju? Da li to proizvodim svojim mislima? Jer sam baš razmišljala o tome šta ako mi se opet to desi.

Poštovana,

Izgleda da je u pitanju samo telesni simptom, znojenje, usled straha od ponavljanja simptoma. I dok se Vi plašite oni se opet odigravaju. Ovaj začarani krug treba da se zaustavi, a to se radi kroz psihoterapijski rad.
Vaše misli izazivaju negativna osećanja, veorvatno strah, i usled tog straha dolazi do telesnih simptoma koje osećate.
Ako želite da pomognete sebi, nađite dobrog psihoterapeuta za rad.

Psihoterapeut Žarko Petrović
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 23.07.2017
Odgovorio: Žarko Petrović

Pitanje broj #152959

Poštovani, 

Imam 33 godine i već 3 godine koristim Bromazepam kako bih mogla da zaspem, i kada mi je potrebno u obavljanju posla. Pokušavala sam nekoliko puta da se riješim tableta, ali uvijek se desi neka stresna situacija koja me opet vrati tabletama. Željela bih da se ostvarim kao majka. Ne vjerujem da bih mogla iznijeti trudnoću bez ovih tableta. Znam da postoje rizici po dijete. Molim za savjet.

Poštovana,

Što se tiče ostavljanja tableta odite do psihijatra i uz zajedničku saradnju možete pronaći zamenu ili se polako skinuti sa leka, ali izgleda da bi za Vas psihoterapija bila nešto što bi moglo da Vam da strukturu i način borbe protiv Vašeg problema.
Razmislite, postoje i besplatne seanse kod terapeuta koji su u superviziji.
S poštovanjem

Psihoterapeut Žarko
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 12.07.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #152848

Imam oca sa kojim sama živim vec duže vreme. On je ceo život bolovao od shizofrenih simptoma ali smo to ostavljali po strani, da ne bi pio lekove. Međutim, on se propio i imao delirijum, i simptomi su postali izraženiji. Potpuno odsustvo emocija, tupost, nezainteresovanost za svet oko sebe, kao i agresivnost. Pa bih Vas molila da mi objasnite, koje su prednosti pijenja antipsihotika. Čitala sam da slabo lekovi raeguju na negativne simptome, kao što su apatija, bezvoljnost...

Hvala Vam

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovana,

Vaš otac bi imao koristi od dobro odabrane terapije, koju bi uzimao na odgovarajući način, ali tek nakon sto lekar obavi pregled i stekne utisak o vrsti poremećaja i o tome koji tip intervencije bi bio najpogodniji.
Ono sto znamo u praksi je činjenica da što se više odlaže javljanje lekaru i odgovarajući tretman, to je teže kasnije uspostaviti kvalitetan odnos sa lekarom i postici efikasno lecenje. No, treba pokušati.
Vi nastojte da ocu pomognete da se javi psihijatru, kažite da je važno se urade ispitivanja jer je imao delirijum, potrebno je takođe da se uradi i snimanje glave, laboratorijske analize i sl. Iza delirijuma moze da stoji i neko nepsihijatrijsko oboljenje, pa to treba ispitati. 
Kada bude pristao, sa uputom se javite psihijatru u nadležnoj ustanovi. Može to da bude najpre lečenje u dispanzeru, a bolničkno lečenje bi verovatno bilo moguće tek kad vaš otac stekne poverenje u lekare. Za sada, najvažnije je da imate strpljenja i polako ga motivišete da potraži pomoć.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 10.07.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #152814

Poštovani,

Došlo je do nervoze, gde sam u takvom stanju popila 5 tableta Bromazepama od 3 ml. Da li je to ozbiljno, pošto osećam blag umor u mišićima, ili će to jednostavno proći?

Hvala,

Poštovana,

Ako je u pitanju samo Bromazepam, bez kombinovanja sa drugim lekovima ili psihoaktivnim sredstvima, proći ce. U svakom slučaju upotreba veće količine benzodiazepina u odnosu na dozu koja je propisana je alarm, zbog kog je važno da se u narednih nedelju-dve obratite za pomoć stručnjacima.

Pozdrav,

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 05.07.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #152439

Poštovani,

Imam bebu od 3 mjeseca i psihičkog bolesnika (shizofreničara) u porodici. Zanima me da li beba može imati posljedice u razvoju, zbog života sa bolesnikom? 

Pozdrav.

Poštovana,

Gotovo da nema doma u kome neko nekada nije bolestan akutno, a često mnogi od nas žive sa bolesnicima koji su hronični. To je sasvim uobičajeno u životu, i to deca umeju i mogu da prihvate dok odrastaju, ako roditelji pokažu dobar primer.
Osobe koje imaju shizofreniju su ljudi, kao i svi drugi, sa osećanjima, potrebama, usponima i padovima. Iako su osobe sa shizofrenijom stigmatizovane u društvu kao "opasne", one su daleko manje "opasne" od mnogih bez dijagnoze. Imajte u vidu da je alkoholizam povezan sa najvećom stopom agresivnosti prema ukućanima, a iza toga različiti poremećaji ličnosti. Poštovanjem i toplinom prema osobi sa shizofrenijom, kao nekome ko ima medicinske tegobe i potrebu za pomoći, najvise ćete pomoći i sebi i svojim bliznjima.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 403 |  Sledeća»