POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Psihijatrijske bolesti  (2095)

Lekari saradnici

    dr Aida Zonjić
    dr Dragana Krasić
    Dr Dušanka Petrović
    Psihijatar Ivana Stojković
    Prof. Dr Nađa Marić Bojović
    Prof. Dr Nađa Marić Bojović
    ass dr Olivera Žikić
    dr Tijana Antin Pavlović
     Žarko Petrović
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 17.06.2018
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #157260

Poštovani, 

Sestra mog supruga, koja ima 40 godina, visokoobrazovana je i neudata, počela je jako čudno da se ponaša pa nas interesuje da li je u pitanju neka psihička bolest. Naime, ona je vec odavno jako ranjiva osoba, jako je povredi necija reakcija pa onda krece u napad i distanciranje zbog cega nema neke bliske drugarice a ni sa rodbinom nije u dobrim odnosima. Povremeno se druzila sa nekim a onda se distancira od tih osoba, a ni sa nama nema neki normalan odnos a za sve to ima podrsku majke koja stalno pravda njene postupke. Sve bi to bilo podnosljivo ali je poslednjih godina krenula u crkvu i umesto da tamo pronađe neki mir, ona sad misli kako ona zna najbolje sta je moralno i pravedno i kako treba ziveti. Salje svima poruke koje lice na crkvene spise ali ih ona menja, ono sto ona misli da je ispravno stavlja kao da je rekao neki svetac i tako zeli da utice na ljude. Puna je srdžbe, spominje djavola, magiju, satanu, tako naziva one koji joj nisu po volji a bez nekog realnog osnova. To sve jako opterecuje, pa se pitamo sta je nastavak? Inace, poslu je jako predana, ali i tamo stalno pravi probleme pa je u sukobu sa nadređenima. Misli da je posebna i stalno je opsednuta nekim pričama o praćenju.

Poštovana,

Moguće da se radi o specifičnom poremećaju tipa psihoze, koji je neophodno dijagnostikovati. Pa ako se potvrdi pretpostavka važno je i lečiti odgovarajucim metodama. Problem je sto sve vec dugo traje, pa se sestra vaseg supruga sazivela sa svojim svetovima i verovatno nece imati uvida da joj treba pomoc. Mozda pokusati preko majke, u koju nadam se ima poverenja, da potrazi lekarsku pomoc, ili eventualno preko svestenika ako u njega ima poverenja. Treba reci da su takva stanja nekada u vezi sa tuorima mozga, ili nekim drugim upalnim ili vaskularnim procesima u mozgu, pa se sve mora ispitati.
Potrebno je dosta strpljenja, spremite se na to, ali i par meseci nije mnogo ako kao porodica uspete da dobijete saglasnost sestre Vašeg muža za javljanje stručnom licu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 17.06.2018
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #157483

Poštovani, 

Moja drugarica ima šizofreniju, i odbija odlazak kod psihijatra. Sve je njena porodica učinila kroz razgovor da je ubijedi ali i dalje odbija. Svi se pitamo u tom slučaju šta raditi, i kako je ubijediti na razgovor sa psihijatrom?

Poštovani,

Jako teško, ali nije nemoguće. Bilo bi dobro da roditelji dođu i da porazgovaraju sa psihijatrom, pa da skupa potraže načine da se prekine period nelečene psihoze.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 17.06.2018
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #157604

Poštovani,

Već 5, 6 meseci osećam konstantni umor, nedostatak energije, bezvoljnost, pospanost. Imam osećaj da se jedva krećem. Često sam nervozna. Dešava mi se često da u sred rečenice stanem i zaboravim šta sam htela da kažem. Nemam dobru koncetraciju. Prema članovima porodice se ophodim kao da sam ljuta na sve njih a onda od jednom sve bude super pa opet iznova. Porodila sam se pre godinu dana. Još uvek imam višak kg iz trudnoće pa se i zbog toga loše osećam. Danima jedem po malo a onda krenem da jedem nešto non stop od besa što sam gojazna. Nemam volje da slobodno vreme, kad dete spava, posvetim sebi. Da se malo sredim. Samo bih da ćutim i budem sama. Radila sam hormone t3, t4 i tsh i uredan je nalaz. A u prednjem donjem delu vrata je malo natečeno i te analize sam uradila jer mi je pedijatar kada sam vodila dete rekao da treba da proverim štitnu žlezdu. To su jedine analize koje sam radila. Da li bi trebalo da se javim kod psihijatra na razgovor i za neku terapiju ili je ovakvo stanje normalno za žene nakon porođaja. 

Poštovana,

Imate nešto naglašenije oscilacije u emocionalnoj sferi i određenu trpnju, koja ne mora da bude samo usled post-porođanih oscilacija hormona (ove oscilacije su razlog za promene raspoloženja unutar prvih nekoliko meseci, ali ne i nakon godinu dana). Bilo bi dobro da porazgovarate sa klin. psihologom ili psihijatrom.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 17.06.2018
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #157626

Poštovani,

Reč je o hroničnom pacijentu sa sch kod koje je nakon 9 meseci terapije o.t. Rispoleptom 3-4mg dnevno došlo do amenoreje usled hiperprolaktemije-2077 prolaktin. Nakon što je lek zamenjen, već naredni ciklus je bio uredan kako se i nastavio. Problem je u sledećem: psihičko stanje nije ni blizu zadovoljavajuće sa drugim lekovima kao sa Rispoleptom (treba da naglasim i da je u th bio Clozapin 75-100 mg i Litijum 900 mg). Molim za mišljenje.

Poštovana,

Možemo tokom jula planirati pregled na klinici za psihijatriju kcs, najbolje poslednjeg četvrtka u julu, sa svom dokumentacijom. Volela bih i da vidim Vašu sestru i da razmislimo o daljem lečenju skupa. 
Popunite kontakt formu i zakažite pregled.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 28.02.2018
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #155537

Poštovani,

Obraćam Vam se sa jednim pitanjem, pošto sam poslije rata i svega što se dešavalo imao problema sa alkoholom. 1998. sam se lječio od alkohola i od tada, evo 21 godinu, nisam okusio ali zahvaljujući Lexsiliumu koji sam pio dok sam se lječio i poslije sam normalno funkcionisao. Tada su mi rekli da kad jednom ostavim alkohol alternativa je antidepresiv. Od ove godine lek se ne može uzeti na nalaz i već me strah da se poslije 21 godine ne vratim alkoholu. Pa molio bih Vaše mišljenje. 

Poštovani,

Nisam sasvim sigurna na šta se odnosi Vaše pitanje. Ako se tiče saveta kako da dođete do antidepresiva, put je sledeći - javite se lekaru, on će proceniti ima li razloga da koristite antidepresiv, pa ako bude indikacija, lekar će Vam svakako određeni antidepresiv propisati.
Alkohol svakako ne sme biti rešenje, jer on izuzetno jako pogoršava depresiju (kratko popravi stanje, a zatim bude još gore, što sigurno i znate) .
Budite uporni u apstinenciji, čestitam Vam na ogromnom uspehu u protekle dve decenije-to je veliki podvig i ne može to svako. 

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 419 |  Sledeća»