Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Psihijatrijske bolesti  (1954)

Lekari saradnici

    dr Aida Zonjić
     Dragana Krasić
    Dr Dušanka Petrović
    ass dr Olivera Žikić
     Žarko Petrović
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 28.08.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #139842

Pozdrav, vec duze vreme osecam nelagodnost u grudima i to sve od jedne veceri pre par meseci kada mi je malo prekskalo srce, tada mi je od straha i pao pritisak i tresao sam se. Od tada sam isao kod odktora slusali su mi srce, sve je u redu. Vremenom me je obuzeo strah od smrti i od toga sam pao u tesku depresiju, medjutim u poslednje vreme je oslabilo ali i dalje imam bolove u grudima narocito ispod srca i oko njega, nekad osecam peckanje na momemnte a nekad bol ispod levog rebra, u nekim situacijama osecam bol u butini, s obzirom da imam nasledno prosirene vene, radio sam analize koje ne pokazuju da postoji bilo kakav trag nekog potencijalnog zacepljenja ali i dalje osecam bol u butini ponekad, krvne analize su mi sasvim u redu, mozda je bilo nekih nedoumica ali to su veoma sitne stvari za koje doktori kazu da nisu strasne. I dalje me muci ponekad bol u butini a ponekad bol u stomaku mi se javlja, i nekada oko srca. Zelim da znam sta je u pitanju, posto kada me obuzmu misli pocinje da me boli otprilike sve sto sam naveo, a kada pomislim da je sve u redu i da nema problema, tada je sve u redu zaista.

Poštovani,
Rekla bih da je kod vas u pitanju klasičan neurotični sindrom hipohondrije koji se manifestuje kroz tzv. " šetajuće simptome " kada vas uvek zaboli neki drugi deo tela, obično onaj na koji pomislite da bi mogao biti. Iz svega vam je verovatno jasno kolika je psihička snaga i moć ljudske autosugestije. Sa druge strane, tu istu psihičku snagu treba da usmerite samo u suprotnom smeru - ka jačanju i osnaživanju sebe. Međutim, to ne možete učiniti dok ne doprete do izvora odakle potiču svi vaši strahovi, a u čijoj je osnovi strah od smrti. I još nešto, dok ne otkrijete čemu služe svi ovi " fantomski " bolovi, koja je njihova svrha, šta to vaš svesni deo ličnosti " bežeći" u bolest uslovno rečeno želi da sakrije od same sebe. Jednostavnije rečeno, šta je to što u ovom trenutku ili duže vreme potiskujete pa se vaš organizam na ovaj način brani. Pitanja je mnogo, a vi ste odgovorni da se suočite sa sobom i hrabro pogledate strahove " u oči ". Stojim vam na raspolaganju kao psihoterapeut (dz " jedro") . Sve se može rešiti ako postoji volja za to!

aida zonjić
psiholog - psihoterapeut
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 28.08.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #139860

Imam 30god, udata sam nemam dece. U zadnje vreme osecam nezainteresovanost za sve oko sebe, mrzovoljna sam, sve mi je tesko da uradim, imam osecaj da me nista ne cini srecnom, samo mi se lezi. Stalno me obuzimaju neke crne misli, osecaj beznadja. Inace u zadnjih 15god mi se u zivotu izdesavalo sve i svasta, prekinula sam svaki kontakt sj ocem zbog njegovog ponasanja, znam da sam donela pravu odluku ali mi je ujedno i krivo zbog toga. Da li ja to upadam u depresiju i sta da radim?

Poštovana,
Vaš organizam vam kroz ovakvu depresivnu reakciju na negativne dogadjaje daje neku vrestu upozorenja da je potrebno da nešto učinite za sebe kako se ne biste osećali loše odnosno da nešto promenite. Na vam je sada da vidite šta je to poterebno promeniti, a najčešće je to način kako gledamo na stvari i događaje iz spoljašnjeg sveta tj. Naša perpektiva, naša uverenja i sl. Kod vas su očigledno nadvladala negativna uverenja iz podsvesti i " prelila " se u vašu svest. Neophodno je da shvatite da ste vi kreator svojih misli i uverenja, a ukoliko ste ih usvojili od drugih (porodica, društvo, šire okruženje. . .) sada je pravo vreme da ih se oslobodite, da očistite svoj um od svih loših misli koja sledstveno i stvaraju ovakve negativne emocije, osećanja i simptome bezvoljnosti i depresije koje navodite. Psihoterapija jeste jedan od načina da doprete do svog tzv " negativnog ega " koji je i uzrok svega kroz šta prolazite. Pretpostavljam da uviđate da je to, ustvari, jedan deo vas, vaše ličnosti.

aida zonjić
psiholog - psihoterapeut


Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 26.08.2015
Odgovorio: Žarko Petrović

Pitanje broj #139698

Da li je moguce da anksioznost preraste u bipolarni poremecaj ili manicnu depresiju ili samo moze da preraste u obicnu depresiju? Hvala unapred na odgovoru puno ce mi znaciti kratko objasnjenje.

Poštovana,
Ako je dijagnostikovana anksioznost, nema razloga strepeti od depresije i bipolarnog. Jedino ako je bipolarni ili depresija prisutna ili bilo takvih kriza, moguce je ocekivati uvod u depresiju kroz anksioznost koja traje nekoliko dana-nedelja. Sve bi vam bilo jasnije ako se posavetujete sa strucnim licem i da vam lepo objansi o cemu se radi. Ovako cete se samo plasiti i strepeti.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 20.08.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #139654

Imam 30 god. Imala sam epizode lupanja srca, bila sam na pretragama za srce i utvrđeno je da je srce u odličnom stanju i da nije srce uzrok tome nego psiha. Dobila sam da pijem helex 0, 5 2x1 a ako mi on ne pomogne onda eliceu 10 mg. Helex mi je puno pomogao, nemam više lupanja. Od svega doga dobila sam strah da ću dobit srćani infarkt. Zanima me može li anksioznost oštetiti srce i izazvati infarkt.

Poštovana,
Između fizičkog i psihičkog zdravlja postoji apsolutna međuzavisnost tako da jedno na drugo utiče u oba smera. Međutim, s obzirom da je kod vas anksioznost primaran simptom i dijagnoza zbog koje uzimate lekove, smatram da bi pronalaženje uzroka anksioznosti, bolje rečeno nedefinisanih strahova kojima se opterećujete, pre dovelo do rešenja i tako preveniralo eventualni razvoj simptomatologije i na telo, odnosno na nastanak objektivnih srčanih prioblema. Stoga, predlažem da što pre zakažete pregled kod psihologa i psihoterapiju.

aida zonjić
psiholog
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 19.08.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #139532

Imala sam iskren i otvoren odnos sa suprugom sve do momenta, pre 6 meseci kada mi je rekao da ima seksualnu fantaziju u kojoj sam ja sa drugim muskarcem a on zna za to. . . Ostajem zbunjena i povredjena jer je moja predstava braka monogamna. Izjavu sam pripisala cinjenici da tada nije radio mnogo je vremena bio pored kompjutera na drustvenim mrezama, mozda cak i klimaksu. . . Odbila sam takvu mogucnost nakon cega sam bila omalovazavana, pri tom sam mu dala mogucnost da ne potiskuje svoje fantazije, da ih samostalno ostvaruje, sto je izricito odbio. Kaze da takve fantazije ima unazad pet godina a ja imam utisak da sam svih 12 god i pored velikog zrtvovanja varana i nisam znala ko je on. Nosila sam velikoi teret na ledjima posao, troje dece, kuca. . . . Sta je uzrok svega toga. . . Zbunjena sam. . .

Poštovana,
Ponekad se dešava da usled velike preopterećenosti životnim obavezama, kućom, decom, poslom, ne primećujemo promene koje nastaju kod našeg partnera. To je samo znak da i vi sami niste u dobrom kontaktu sa svojim emocijama kao i biološkim potrebama, što govori o viosokom stepenu otuđenja od sopstva. Naravno da ste sada zbunjeni jer ne znate kako da se postavite u novonastaloj situaciji. Intimni i seksualni odnos između partnera čini bazičnu osnovu uzajamne ljubavi i poverenja. Stoga bi bilo poželjno da razgovarate sa suprugom otvoreno o novim okolnostima iznoseći, pritom, svoja osećanja iskreno i bez pretvaranja. Da biste to učinili potrebno je da sami osetite kako se osećate povodom ovoga što vam je rekao - ako je to osećaj izneverenosti onda mu to i saopštite. Isto tako, ako oboje želite da sačuvate svoju intimu i svoju zajednicu nalazeći u tome zajednički imenitelj - uzajamnu ljubav - onda biste možda mogli potražiti i pomoć bračnog psihoterapeuta ili seksologa.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 391 |  Sledeća»