Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Psihijatrijske bolesti  (1882)

Lekari saradnici

    dr Aida Zonjić
     Dragana Krasić
    Dr Dušanka Petrović
    ass dr Olivera Žikić
     Žarko Petrović
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 27.11.2013
Odgovorio: Žarko Petrović

Pitanje broj #122659

Postovani' navrsava se skoro sedam dana od kako osecam intenzivne strahove da ce mi se nesto lose desiti sa cime necu biti u stanju da se nosim. Inace, zaposlen sam i bojim se da ce mi to uticati na posao i blokirati zivot. Jutros sam osetio nemir, stezanje u grudima, mislio sam da cu da puknem. Kratko je trajalo i nestalo. Da li je to bio napad panike? Kako da pomognem sebi? Strahovi se jave pa nestanu, kao da lebde nadamnom. Imao sam pre nekoliko god depresivnu epizodu od prilike u ovom periodu. Strah me je od svega (bolesti, panike, pa ponekad i ljudi) potpuno sam blokiran, sta da radim? Pokusao bih ako mogu sam da se izborim sa tim, da li je to moguce i kako? Hvala unapred.

Poštovani,
Simptome koje ste opisali liče na napad panike. Moj vam je savet da odete do psihoterapeuta koji se bavi lečenjem ovakvih problema i da se njemu obratite. Što pre počnete sa tretmanom to će biti bolje. Imate opciju da idete privatno kao i kod dežurnog psihijatra u vašoj zdravstvenoj ustanovi.
nadam se da vam je ovaj odgovor od pomoći.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 04.10.2013
Odgovorio: Žarko Petrović

Pitanje broj #120782

Postovani, vec duze vreme osecam da imam probleme psiholoske prirode. Cesto menjem raspolozenja, padam u neka cudna psihicka stanja. Sve je krenulo od momenta kada sam se jako zaljubila, a onda razocarala. Imam povremeno izlive besa, negativne misli, bezvoljnost, zatupljenost. Ne mogu da zaspim do kasno u noc, naglo se budim i prilikom uvodjenja u san uplasim se, trznem ruku ili nogu, uplasim se. To traje vec dve godine, fakultete sam skroz zapostavila, kao i svoj drustveni zivot. Volela sam tog decka, kao nikog do sad i sada se povremeno cujemo. Osecam se odbaceno, nemocno. . . Cesto mi se javljaju suicidne misli. Jako sam nervozna. Ljudi koji me poznaju, kazu da u poslednje 2 god vise nisam ista osoba. Molim za savet i pomoc, unapred hvala

Poštovana,
Iz priloženog se vidi da dosta patite i ovim obraćanjem ste pokazali da želite pomoć. To je prvi i najbitniji korak. Moj vam je savet da potražite psihoterapeuta ili psihijatra kako bi prebrodili krizu. Ako niste u finansijskoj mogućnosti da platite, postoje savetovaličta koja su besplata u sklopu univerziteta ili u kliničkom centru pamožete i tamo potražiti pomoć.
smatram da ćete od razgovora sa psihoterapeutom imati višestruku korist kao što je: povećanje motivacije, rad sa negativnim mislima, smanjenje depresivnosti, eliminisanja izliva besa. . .

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 04.10.2013
Odgovorio: Žarko Petrović

Pitanje broj #120783

Hteo bih da postavim pitanje, u vezi mog oca. . . Oduvek je bio, jako cudna, i depresivna osoba. . . Menja cesto raspolozenja. . . Jedan dan dodje s posla veseo, drugi dan dodje agresivan, ni sa kim ne prica. . . Ubedjen je, da ga proganja policija, da svi znaju sta jedemo, sta pricamo, kao da zidovi imaju usi. . . Cesto menja poslove, i mesta stanovanja. . . Gde god preseli, u pocetku je ok. . . Al posle izveznog vremena, odmah pronadje neku kucu u okruzenju, iz koje ga kao prisluskuju, provociraju. . . Spijuniraju. . . Sta mu se god pokvari na autu, on nekoga okrivljuje, ako ga npr boli stomak, on misli da mu je neko sipao otrov. . . I ubedjen je u te svoje misli. . . Ubedjen je, da ga proganjaju. . . Ne znam kako da se ophodim prema njemu. . Par puta sam mu rekao, da to sto on misli i govori, nema veze sa stvarnoscu, al onda me je shvatio kao neprijatelja. . . O kakvoj bi se bolesti, tu moglo raditi? Kako da se ophodim prema njemu?

Poštovani,
Iz opisa koji ste napisali liči da vaš otac ima ideje o proganjanju što bi moglo da ukazuje na paranoidnost. Moj je savet da ga odvedete do psihijatra na pregled jer postoje lekovi kojima mu se može pomoći. Sami, najverovatnije, nećete moći da izađete na kraj sa ovim problemom.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 27.09.2013
Odgovorio: Žarko Petrović

Pitanje broj #120638

S obzirom da kažete da nije ništa strašno to što neko eksperimentiše upuštajući se u homoseksualni odnos - zanima me šta ćete reći toj osobi kad danas-sutra zbog recimo analnog seksa dobije prolaps rektuma, ili analnu inkontinenciju usled oštećenja sfinktera, ili neku bakterijsku infekciju etc. . . ?

Poštovana,
Homoseksualnost nije poremećaj po dsm klasifikaciji. Uzevsi to u obzir niko ne može da se ogluši o profesiju i da smatra homoseksualnost poremećajem koji treba da se leči.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 25.09.2013
Odgovorio: Žarko Petrović

Pitanje broj #120623

Postovani da li psihicki problemi mogu biti uzrok potpunog gubljenja apetita, tacnije pucnine i pri pomisli na hranu. Povisene telesne temperature od 37, 2-37, 5, ubrzanog pulsa koji ide i do 180 otkucaja u minuti. Trebam li uzimati neku terapiju. Inace imam 33 godine. Hvala.

Poštovana,
Mogući su i takvi simptomi usled psihičkih problema, ali moj vam je savet da odete kod lekara i da tražite kompletnu pretragu. Pre bilo kakve psihičke dijagnostike i eksploracije u ovakvom slučaju je neophodno eliminisati sve moguće fiziološke bolesti ili probleme. Nakon kompletiranih lekarskih i dijagnostičkih pretraga možete se javiti psihoterapeutu ili psihijatru.
znači, prvo eliminisati moguće fiziološke uzroke a zatim idete na psihološke uzroke ili faktore.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 377 |  Sledeća»