Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Psihijatrijske bolesti  (1922)

Lekari saradnici

    dr Aida Zonjić
     Dragana Krasić
    Dr Dušanka Petrović
    ass dr Olivera Žikić
     Žarko Petrović
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 28.07.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #138945

Pozdrav pitao bi samo posto mije ustanovljena aneksijoznost i ljekar mije propisao da pijem eliceju da pijem pijo sam 8 mjeseci i vidjeo sam da nista ne pomaze pa sada pjem lesilijum od 3 mg sve bude dobro kada ga popijem ali posle imam napade straha pocnu da mi se znoje dlanovi nesvestica bol u grudima kao da se gusim a vani kada izadem kao da hocu da upadnem da se onesvestim jednostavno me strah izaci napolje pa vas molim da mi vi kazete sta je naj bolje uzeti protiv ove bolesti poz i hvala unapred

Poštovani,
S obzirom da vam lekovi ne pomažu ne bi bilo loše da se javite na psihoterapeutu na razgovor. Možete to učiniti i u dz " jedro" u kome radim, a pošto nisam psihijatar ni lekar već psiholog - psihoterapeut ne mogu vam reći koje lekove da pijete.

aida zonjić
psiholog
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 28.07.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #138946

Poštovani, imam problem sa koncetracijom vec desetak dana. Kada izadjem u grad gledam oko sebe da kola prolaze i ljude koji normalno fukcionišu, a ja nekako usporen, jednostavno da ne mogu da se uklopim u tempo koji posmatram oko sebe. Samo bih gledao u jednu tačku. Na kratko mi biva da se vratim u normalu ali ubrzo opet isto stanje. Da li je u pitanju depresija?

Poštovani,
Moguće je da jeste u pitanju depresija ili neka depresivna reakcija. Da biste utvrdili šta je dodjite na psihoterapiju jer tako jedino možete uz pomoć neutralne i nepristrasne osobe u liku psihoterapeuta doći do eventualnog uzroka stanja u kome se nalazite. Uzrok može biti i banalan kao što je zamor, umor, preopterećenost i sl. U savkom slučaju, ukoliko sami ne možete da osvestite šta je u pitanju savetujem psihoterapijski razgovor.

aida zonjić
psiholog
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 24.07.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #138924

Postovani imam problema sa nesanicom i to je vec proslo u ankcioznost, molim vas da me posavetujete kako da se izborim sa tim? Traje par meseci, onda malo prodje, tj. Malo ranije mogu da zaspim ali uglavnom tesko zaspim. Sa 15 godina sam ostao bez oca i od tad imam poteskoca sa spavanjem ali nije bilo ovako da traje mesecima oko pola godina vec traje ovo. Pocinjem i da se osecam neprijatno u drustvu, bezvoljan sam, nista me ne zanima, ulenjio sam se, ne mogu da spavam, smrsao sam da li je ovo depresija?. Kada legnem puno razmsljam imam dosta problema, mislim puno o zenama i onda se razbudim i nemam sna do 3-4 posle ponoci.

Poštovani,
Mislim da ovo što navodite u pismu mogu biti simptomi nekog oblika depresije ili depresivne reakcije, ali posto sam psiholog, a ne psihijatar ne bih da vam postavljam dijagnoze. Uostalom, za tako nešto potrebno je da se obratite lekaru psihijatru ili neuropsihijatru za pomoć. Kao psihoterapeut mogu vam reći da su vaš brige proizvod vašeg pogleda na svet i u tom smislu sami snosite odgovornost (nikako ne krivicu!) za anksioznost i sve drugo što osećate. Nužno bi bilo da što pre dodjete na psihoterapiju (može i u dz " jedro") da biste kroz razgovor i dijaloški odnos razrešili to što vas muči i osvestili svoje emocije. Nedostatak kvalitetnog sna i nesanice mogu ozbiljno narušiti vaš nervni sistem.

aida zonjić
psiholog

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 23.07.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #138894

Ja imam zanimljiv problem, prije 10 godina sam imao napade panike i anxioznost, i nekako sam prevazisao to, i prije par godina mi se vratilo u vidu sociofobije tj socialne anksioznosti, koristio sam antidepresive par mejseci i sad je bolje, ali zamiljivo je da, pušač sam i bavim se sportom godinama i stalno sebe okrivljavam sto pusim. Citam o raznim bolestima izazvanim pusenjem karcinomu obp. U itd i desava mi se kada tonem u 1 san, kao da mi nestane zraka i ono da imam osjecja da se gusim i kada se trznem i probudim sve je normalno. I godinama vec kao da svi ti strahovi koje imam se manifestuju u tom prvom snu, kada se brise sama granica svjesti i mozak tone u podsvjesno. Prije sam imao neke druge strahove ili imam i svi su se nekako ispolajavali jasno u tom prvom snu e sada kad se fiksiram na taj s cigarama disanjem stalno nekako pratim disanje imam osjecaj da mi fali zraka citam o astmi a kada odem kod doktora on mi preslusa pluca i kaze pluca su cista sve ok. . . I zanimljvo je da kada iimam taj osjecaj ako uzmem da treniram ili neku slicnu fizicku akttivnost ili ako se skroz fokusiram na nesto drugo on nestane. Kao da taj fizicki napor oslobodi tijelo od napetosti i samim tim i od toga. Eto to bi bilo neko moje super produzeno pitanje, , kako poboljsati kvalitet sna i nekako vratiti te strahove u podsvjest, i kako se rjesiti te opsesivne anksioznosti koja kao da stalno trazi nesto da muci covjeka i

Poštovani,
Nije dobro da strahove potiskujete u podsvest jer upravo takav psihološki manevar tj. Odbrambeni mehanizam potiskivanja i stvara sve navedene simptome: anksioznost, socijale fobije, hipohondriju i dr. Lično smatrama da vaše doživljavanje strahova u periodu prvog zaspivanja i tonjenja u san takođe predstavlja jedan od načina kako se vaša psiha bori i suočava sa problemom kao i to da su strahovi koje imate negde na granici između svesnog i nesvesnog. Velika količina napetosti koju osećte i koju najbolje razrešavate kroz sport ili bilo kakvu fizičku aktivnost samo govori o vašoj povišenoj neurotičnosti koju lekovima prepokrijete i umirite, a suštinski ne rešavate ništa. Preuzmite odgovornost za ono što osećate i mislite, budite prisutni u sada i ovde, suočite se sa svojim strahovima. Najbolji način da to učinite je uz pomoć nekog stručnjaka, psihoterapeuta koji će vas voditi ka tome da pogledate svom strahu u oči i ponovo ga proživljavajući razrešite se muka. Želim vam svaki uspeh!

aida zonjić
psiholog

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 22.07.2015
Odgovorio: dr Aida Zonjić

Pitanje broj #137138

Imam jedan problem i ne mogu da ga se otarasim. U pubertetu sam i razumem da mi hormoni divljaju i sve to. Al najveci problem je sto ja sama sebi stvaram probleme umisljam svakakve stvari ili kako neki to zovu tripujem se. Najveci dosada trip mi je da se gusim kad pocnem da mislim o tome. . . Kad spavam ili radim nesto sto mi skrece paznju se ne desava. Rekla sam mami problem i rekla mi je da sam nasledila od nje taj problem sto umisljam. Ona je asmaticar i ja ne znam dal sad ja imam astmu al to nisu takva gusenja ja znam da je ovo psihicki umisljam al ne znam kako da ne razmisljam o tome jer se jako plasim i ne mogu da prestanem razmilsjati o tome. . Treba mi strucna pomoc kako da se otarasim toga. Znam da nemam pravo gusenje jer sam sportista i sad skoro sam imala pregled i sve mi je uredu. . .

Poštovana,
Mislim da bi bilo dobro da dođete na jedan ili dva razgovora kod psihologa s obzirom da ovi simptomi sa umišljanjem, pogotovo bolesti, mogu biti posledica povećane neurotičnosti, napetosti, anksioznosti u čijoj osnovi leži neki strah. Potrebno je otkriti koja vrsta straha je prisutna kod vas, a pošto ste i u pubertetu onda je sada pravo vreme da se nešto učini da svi ti neadekvatni i iracionalni strahovi nestanu. To se može postići suočavanjem sa njima putem psihoterapije.

aida zonjić
psiholog
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 385 |  Sledeća»