POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Psihijatrijske bolesti  (2012)

Lekari saradnici

    dr Aida Zonjić
    dr Dragana Krasić
    Dr Dušanka Petrović
    Prof. Dr Nađa  Marić Bojović
    Prof. Dr Nađa  Marić Bojović
    ass dr Olivera Žikić
     Žarko Petrović
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 12.07.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #152848

Imam oca sa kojim sama živim vec duže vreme. On je ceo život bolovao od shizofrenih simptoma ali smo to ostavljali po strani, da ne bi pio lekove. Međutim, on se propio i imao delirijum, i simptomi su postali izraženiji. Potpuno odsustvo emocija, tupost, nezainteresovanost za svet oko sebe, kao i agresivnost. Pa bih Vas molila da mi objasnite, koje su prednosti pijenja antipsihotika. Čitala sam da slabo lekovi raeguju na negativne simptome, kao što su apatija, bezvoljnost...

Hvala Vam

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovana,

Vaš otac bi imao koristi od dobro odabrane terapije, koju bi uzimao na odgovarajući način, ali tek nakon sto lekar obavi pregled i stekne utisak o vrsti poremećaja i o tome koji tip intervencije bi bio najpogodniji.
Ono sto znamo u praksi je činjenica da što se više odlaže javljanje lekaru i odgovarajući tretman, to je teže kasnije uspostaviti kvalitetan odnos sa lekarom i postici efikasno lecenje. No, treba pokušati.
Vi nastojte da ocu pomognete da se javi psihijatru, kažite da je važno se urade ispitivanja jer je imao delirijum, potrebno je takođe da se uradi i snimanje glave, laboratorijske analize i sl. Iza delirijuma moze da stoji i neko nepsihijatrijsko oboljenje, pa to treba ispitati. 
Kada bude pristao, sa uputom se javite psihijatru u nadležnoj ustanovi. Može to da bude najpre lečenje u dispanzeru, a bolničkno lečenje bi verovatno bilo moguće tek kad vaš otac stekne poverenje u lekare. Za sada, najvažnije je da imate strpljenja i polako ga motivišete da potraži pomoć.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 10.07.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #152814

Poštovani,

Došlo je do nervoze, gde sam u takvom stanju popila 5 tableta Bromazepama od 3 ml. Da li je to ozbiljno, pošto osećam blag umor u mišićima, ili će to jednostavno proći?

Hvala,

Poštovana,

Ako je u pitanju samo Bromazepam, bez kombinovanja sa drugim lekovima ili psihoaktivnim sredstvima, proći ce. U svakom slučaju upotreba veće količine benzodiazepina u odnosu na dozu koja je propisana je alarm, zbog kog je važno da se u narednih nedelju-dve obratite za pomoć stručnjacima.

Pozdrav,

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 05.07.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #152439

Poštovani,

Imam bebu od 3 mjeseca i psihičkog bolesnika (shizofreničara) u porodici. Zanima me da li beba može imati posljedice u razvoju, zbog života sa bolesnikom? 

Pozdrav.

Poštovana,

Gotovo da nema doma u kome neko nekada nije bolestan akutno, a često mnogi od nas žive sa bolesnicima koji su hronični. To je sasvim uobičajeno u životu, i to deca umeju i mogu da prihvate dok odrastaju, ako roditelji pokažu dobar primer.
Osobe koje imaju shizofreniju su ljudi, kao i svi drugi, sa osećanjima, potrebama, usponima i padovima. Iako su osobe sa shizofrenijom stigmatizovane u društvu kao "opasne", one su daleko manje "opasne" od mnogih bez dijagnoze. Imajte u vidu da je alkoholizam povezan sa najvećom stopom agresivnosti prema ukućanima, a iza toga različiti poremećaji ličnosti. Poštovanjem i toplinom prema osobi sa shizofrenijom, kao nekome ko ima medicinske tegobe i potrebu za pomoći, najvise ćete pomoći i sebi i svojim bliznjima.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 05.07.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #152756

Poštovani, 

Trenutno sam 33. nedelja trudnoće, i ovo mi je druga trudnoća. U prvoj sam se srela sa preteranom anksioznošću. Išla sam na psihoterapije, i posle porodjaja sam bila dobro, pa nakon tri godine, 2012., počinjem da se lečim od depresije sve do 2016. Tada ostajem trudna drugi put. Doktorka mi je ukinula antidepresive i do sada je bilo dobro, ali od sada imam strahove da neću voleti bebu kada se porodim i da je neću hteti kao i da ću oboleti od postporođajne depresije. I sada sam u grču svaki dan i te misli me opsedaju, a najviše plaše da neću voleti svoju bebu, da cu da je odbijem i da neću da je prihvatim. Kući imam devojčicu od osam godina i plašim se da opet ne obolim od depresije. Da li bi smela da uključim opet antidepresiv i da tražim kod doktorke?

Poštovana,

Do porodjaja, važno je da lekar odabere za trudnoću najmanje rizičan antidepresiv, a kada budete počeli da ga koristite potrebno je najmanje 3-6 meseci nastaviti bez prekida, da se simptomi povuku i održi remisija.
Ukoliko se uključi antidepresiv, važno je da se odmah po porođaju prekinete dojenje, jer lek ne bi trebalo da se preko mleka prenosi bebi.
U svakom slučaju, nemojte ništa od lekova počinjati da koristite na svoju ruku u ovoj fazi trudnoće, već se posavetujte sa lekarom. Ako imate mogućnosti, bilo bi dobro da se pored farmakoterapije razmotri i mogućnost psihoterapije.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 29.06.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #152625

Poštovanje,

Da li neko, ko boluje od depresije, a na pogrešnoj je terapiji (na terapiji za psihoze), može da ima posledice? Kakve one mogu biti?

Poštovani,

Antipsihotici se nekada daju kao dodatna terapija za pojedine oblike poremećaja raspoloženja. Postoji mnogo podvrsta poremećaja raspoloženja, a lekar najbolje procenjuje o cemu se radi, stručno i odgovorno.
Slobodno razgovarajte sa Vašim lekarom o dijagozi, kao i o očekivanjima od lekova koje Vam je propisao.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 403 |  Sledeća»