Ocenite:
  • 18
(2.56 / 18)

Pseudomembranozni Kolitis

Pseudomembranozni Kolitis


Pseudomembranozni kolitis je retko i teško oboljenje kolona sa karakterističnim membranama na sluznici.

Uzrok nastanka

Najvažniju ulogu u razvoju pseudomembranoznog kolitisa imaju enterotoksini bakterija Staphylococcus aureus i Clostridium difficile. Smatra se da dugotrajna terapija antibioticima širokog spektra može dovesti do dizbioze crevne flore i razmnožavanja bakterija.

Klinička slika

Simptomi bolesti se mogu pojaviti u toku primene antibiotika ili 7 do 10 dana nakon terapije. Najčešći simptomi su dijareja (proliv), sa ili bez krvi, grčeviti bolovi i povišena telesna temperatura. U teškim oblicima bolesti nastaju dehidratacija, elektrolitski disbalansi, toksični megakolon, šok, mentalni poremećaji. Komplikacije su česte i to: toksični megakolon, šok, anurija, a najteži oblici bolesti se završavaju smrtnim ishodom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, endoskopskog nalaza, histološkog pregleda sluznice i koprokulture.

Lečenje

Primenjuju se infuzije rastvora radi nadoknade tečnosti i elektrolita. Indikovani su lekovi za smirivanje peristaltike, zatim vankomicin, metronidazol, preparati laktobacila za uspostavljanje crevne flore. U fulminantnom obliku pseudomembranoznog kolitisa hitno se radi hirurški zahvat – kolektomija ili ileostoma.

 Komentari: 1 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar