Ocenite članak:
  • 57
(2.91 / 57)

Prolećni umor


prolećni-umor

Danas je prvi dan proleća koji nam donosi tzv " prolećni umor" koji je posledica manjka vitamina C koji tokom zime nismo dovoljno unosili usled jednolične ishrane.

Zbog manjka vitamina C iskorišćenost kiseonika u ćelijama i tkivu je smanjena, oslabljen je imunološki sistem i organizam je podložniji bolestima.

Prolećni umor karakterišu brzo zamaranje, manjak koncentracije, stalno zevanje i potreba za spavanjem tokom dana. Smetnje nestaju brzo nakon unosa namirnica koje sadrže veće količine vitamina C.

Lekari kažu da na pojavu prolećnog umora utiču i nagle promene vremena, na koje se organizam teško prilagođava.

Zato vam savetujemo konzumiranje što više svežeg voća i povrća, jer su to najveći izvori vitamina C.

Da bi se smetnje izazvane prolećnim umorom prebrodile, preporučuje se zdrav san od osam sati i odlazak na spavanje ranije nego obično, fizička aktivnost, kao i unošenje u organizam što više vode, jer voda podiže osećaj fizičke snage, reguliše probavu i smanjuje osećaj umora. Lekari preporučuju i izlaganje prirodnoj svetlosti koja utiče na poboljšanje raspoloženja i smanjenje pospanosti.

Poželjno je jutarnje tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom, tako da hladna bude na kraju, dok uveče pomaže topla kupka s eteričnim uljima.

Tokom dana preporučuje se fizička aktivnost u trajanju od najmanje 30 minuta - trčanje, hodanje, plivanje...


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru