Ocenite članak:
  • 78
(2.96 / 78)

Preterminska prevremena ruptura plodovih ovojaka


Autor: doc dr Milan Terzić   

preterminska-prevremena-ruptura-plodovih-ovojaka

U normalnim okolnostima plodovi ovojci koji okružuju bebu prskaju neposredno pre ili tokom porođaja. Ponekada do rupture ovojaka dolazi nekoliko nedelja, pa čak i nekoliko meseci pre očekivanog termina porođaja. 

Simptomi i znaci

Naglo u mlazu ili stalno lagano isticanje plodove vode (ruptura vodenjaka) pre očekivanog termina porođaja.
Kada dođe do oticanja plodove vode, tada postoji veliki rizik da se trudnoća uskoro završi. Naravno da opasnost postoji ako do rupture ovojaka dođe sredinom graviditeta. Opasnost nije samo rađanje nezrelog, nedonesenog deteta, već i mogućnost nastanka infekcije. I pored savremenih istraživanja i akumuliranog iskustva akušera, uzroci preterminske prevremene rupture ovojaka ploda nisu dovoljno razjašnjeni. 

Dijagnoza

Naglo u mlazu ili stalno lagano vaginalno oticanje plodove vode (ruptura vodenjaka) pre očekivanog termina porođaja. Odmah se javite lekaru koji će svakako preporučiti odlazak u bolnicu. U nekim slučajevima uzima se uzorak plodove vode radi utvrđivanja zrelosti pluća bebe (odnosa lecitin/sfingomijelin). Kada su pluća zrela, donosi se odluka o završavanju trudnoće. 

Terapija

Kada je beba nezrela i ne može preživeti van materice, a pregledima krvi se dokaže na nema znakova rane infekcije, tada se, ali veoma oprezno i brižljivo, mogu dati lekovi koji olabavljuju materični zid i sprečavaju porođajne kontrakcije. Svakako da se odmah ordiniraju antibiotici širokog spectra.  Dalji tok trudnoće je veoma rizičan i trudnica do porođaja mora ostati u bolnici.


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru
 

Trudnoća kroz nedelje:


Rečnik trudnoće: