POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Pravilna ishrana  (1369)

Lekari saradnici

    dr Aleksandar Milićević
    biohemičar Aleksandra  Krstić
    biohemičar Anica Serafimović
    dr Bogdan Pinterović
     Branislava Jevtović
    farmaceut Iva Cvetković
    farmaceut Jelena Majkić
    prof dr Maja Nikolić
     Milan Jovanović Strongman
    dr Milena Pandrc
    dr Milena Marinkovic
    biohemičar Milica Jovanović
    Prof Milos Stevanovic
    dr Miroslav Rakočević
    Specijalista interne medicine  Sanja Jović
    dr Tijana Milenković
    dr Vladan Milosevic
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 05.05.2017
Odgovorio: dr Vladan Milosevic

Pitanje broj #135918

Poštovani, 
u drugom stanju sam i trudim se da mi ishrana tokom trudnoće bude što pravilnija.
Veliku pažnju obraćam na namirnice koje mogu biti zaražene listerijom. Na internetu sam nailazila na podatke da je čokoladno mleko izvor listerije. Znam da se pravi od srerilisanog mleka koje bi trebalo da je bezbedno. 
jako sam uplašena i potreban mi je savet. 

Poštovana,
obratite pažnju na zeleno povrće koje je trenutno u prodaji. Mislim da je nepotrebno opterećivati se oko ostalih namirnica. 

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 05.05.2017
Odgovorio: dr Vladan Milosevic

Pitanje broj #135257

Poštovani, imam problem sa ishranom. Neuhranjena sam. Imam 22 godine, 164 cm sam visoka a samo 46 kg teška.Poslednjih 5 meseci uopšte nemam apetit. Nikako da dobijem na kilaži a jako brzo mršavim. Ako jedan dan slabije jedem, odmah izgubim i do 1 kg. Povremeno imam gađenje na hranu. Brzo se zasitim i brzo ogladnim, a kada želim ponovo jesti osećam bol i nelagodnost u želucu. 
Šesto sam depresivna zbog stanja u kome se nalazim. Gornji deo tela, rebra i kičma su mi u lošijem stanju nego donji, zadnjica i noge. Konzumirala sam oligovit, bevipleks bezuspešno i ulje ajkule od kojih me je želudac jako boleo. 
Sada koristim vitamin B u pivskom kvascu. Planiram ga piti nekoliko meseci. Takođe sam uvela više obroka u toku dana. Jedem pet puta dnevno po malo. A između jedem voće ili neki kolač. 
Analiza krvi koju sam radila pre tri meseca je pokazala da je sve u redu. Od drugih bolesti, pre dve godine mi je dijagnostikovana infektivna mononukleoza kao posledica lošeg imuniteta. Sklona sam herpesu na usni. U porodici niko nema nikakvih bolesti. Majka je takođe mršava kao i baka i imaju problem sa želudcem. 
Što se tiče mojih navika, redovno treniram, svakog dana kondicione treninge. Trčim. Nisam pušač, ne pijem alkohol, gazirano jako retko. Ne izlazim u noćne klubove. Ne jedem brzu hranu, čipseve, pice i slatkiše. Jedem kuvanu hranu. Povremeno imam stresne situacije, jer sam emotivna, zbog porodičnih problema, tačnije između roditelja, tada zna da me zaboli želudac i taj bol traje neko vreme i izgubim apetit.
Pre godinu dana i ranije sam imala konstantno 50,51 kg i osećala sam se dobro. Želela bih da bar povratim tu kilažu. 
Molim vas pomozite mi. Ukažite mi na moj problem ukolilo ste ga primetili. Ili mi dajte savet šta da uradim. 
Odgovorite mi na mmarkovic92@yahoo.com 
Hvala vam unapred.

Poštovana,
Vaš problem je jako kompleksan. Morao bih da obavim klinički pregled i utvrdim uzrok Vašeg problema. Stojim na raspolaganju za dalje informacije.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 26.04.2017
Odgovorio: dr Milena Marinkovic

Pitanje broj #136212

Poštovani, 
da li možete da mi date vaše mišljenje?
Da li je za trudnice bolje koristiti mlečne proizvode punomasne ili light? Moja ishrana se zasniva na obilnom doručku, ručku sa proteinima i povrćem, a večera lagana. Moj nalaz krvne slike je pokazao da mi je vrednost gvožđa ispod normale. Koje namirnice da konzumiram da to popravim? 
Hvala

Poštovana,
koristite isključivo punomasni jer je light pun šećera i zato što su Vam potrebe povećane potrebe za zdravim mastima zbog rasta i razvoja Vašeg nerođenog deteta. Probajte prvo popraviti nivo gvožđa ishranom, birajte onu u kojoj je vitamin C u velikim količinama i unosite dosta zelenog povrća. Ukoliko nemate dobre rezultate konsultujte se sa lekarom oko preparata koji biste mogli da uzmete, i tada nikako ne konzumirati mlečne proizvode već uz tabletu gvožđa vitamin C za bolju apsorpciju.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 26.04.2017
Odgovorio: dr Milena Marinkovic

Pitanje broj #136255

Poštovani, 
zanima me koliko smem da unosim kalorija u toku dana, kada smem najviše količinski da pojedem, da li da jedem welnes keks i slične stvari i kada? Kakva treba večera da mi bude i do koliko sati uveče?
Visoka sam 168 cm a težina mi je 55 kg. Kako da smršam na 52 kg ili da ostanem na istoj težini? Treniram 3 puta nedeljno u teretani oko 2h i 1 nedeljno radim kardio program. Stomak radim 6 dana u nedelji. 
Unapred zahvalna

Poštovana,
obzirom da ste veoma fizički aktivni, Vaš unos kalorija može biti veći, ali to nije toliko važno kao što je važno kakve ćete kalorije uneti. Keks tog tipa je poput svakog drugog keksa, pun šećera, tako da ga ne bih preporučila za čestu konzumaciju iako je pravljen od raznih žitarica. Večera treba da bude minimum dva sata pre spavanja najbolje bi bilo u vidu neke salate sa mesom ili mlečnim proizvodima. Za ručak možete jesti povrće sa mesom i salatom ali bi bilo dobro ne mešati u istom obroku krompir ili drugo skrobasto povrće sa mesom kao i pečurke sa mesom ili jajima. Za doručak možete jesti žitarice (preporučujem da ih kupujete sami u zdravoj hrani a ne fabrički pakovane jer imaju dosta šećera) u vidu pahuljica ili mekinja (mekinje nemaju ni malo prostih šeera u sebi) sa voćem i orašastim plodovima ili neki proteinski doručak npr. omlet sa salatom i sl. Užine neka Vam budu proteinske (čaša jogurta ili šaka badema) ili banana posle treninga. Neka Vam treninzi u teretani traju maksimalno sat vremena aktivnog vežbanja jer se najbolji rezultati postižu sa 45 min treninga. Ne pravite mnogo velike pauze između serija i pretežno radite kružne treninge (jedna grupa mišića tri vežbe u jednoj seriji na primer sa pauzom od 30 do 60 s) dovoljno je dva puta nedeljno raditi abdomen ako radite vežbe pravilno.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 26.04.2017
Odgovorio: dr Milena Marinkovic

Pitanje broj #136467

Poštovani, 
kako krompir koji je skuvan ili pečen može da bude izvor listerije? Internet pominje tu mogućnost a ja sam trudna i baš redovno konzumiram krompir u vidu pomfrita, pirea, pečenog krompira i krompir salate. Sve lično spremam.

Poštovana,
listerioza se javlja u slučajevima prisutnosti bacila listeriae monocytogenes kod namirnica pretežno životinjskog ali i biljnog porekla koje su nedovoljno termički obrađene. Kuvanje i pečenje krompira se obavlja na visokoj temperaturi tako da bi, u slučaju inficiranih namirnica, ta temperatura bila dovoljna da se štetno dejstvo bacila onemogući.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 274 |  Sledeća»