POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Pravilna ishrana  (1374)

Lekari saradnici

    dr Aleksandar Milićević
    biohemičar Aleksandra  Krstić
    biohemičar Anica Serafimović
    dr Bogdan Pinterović
     Branislava Jevtović
    farmaceut Jelena Majkić
    prof dr Maja Nikolić
    Health Coach Marijana Bilić
     Milan Jovanović Strongman
    dr Milena Pandrc
    dr Milena Marinkovic
    biohemičar Milica Jovanović
    Prof Milos Stevanovic
    dr Miroslav Rakočević
    Specijalista interne medicine  Sanja Jović
    dr Tijana Milenković
    dr Vladan Milosevic
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 08.09.2017
Odgovorio: dr Milena Marinkovic

Pitanje broj #153206

Poštovani,

Imam problema sa manjkom kilograma. Visok sam 184 cm, a težak sam 62kg. Pa bi želeo da se ugojim neki kilogram, ali to teško ide. Imam tri obroka dnevno i jednu užinu. Pijem Beviplex, ali ne pomaže. Pa bi moje pitanje glasilo kako se ugojiti? 

Unapred zahvalan na odgovoru.

Poštovani,

Da biste dodali kilograme morate u svoju dnevnu rutinu uvesti neku vrstu fizičke aktivnosti. Redovnim treninzima imaćete veću potrebu za hranom, a samim tim će biti olakšana ugradnja hranljivih materija u mišićno tkivo, te će te na taj način dobiti na mišićnoj masi a samim tim i na kilaži. Imajte kombinovane obroke sa proteinima, ugljenim hidratima i vlaknima obavezno, tri glavna i dve užine. Nastavite sa upotrebom Beviplexa, a možete ga zameniti tabletama pivskog kvasca, delotvorniji je.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 08.08.2017
Odgovorio: dr Milena Marinkovic

Pitanje broj #153101

Poštovani, 

Zanima me koji je najefikasniji način da se ugojim? Visoka sam 165cm, teska oko 48kg i svesna sam da malo količinski jedem. Dva obroka dnevno, i to ne nešto obilna, su mi dovoljna i nikada skoro ne osećam glad. Dosta se krećem zbog prirode posla, ali imam dosta energije. Ako pokušam da jedem malo više, bude mi teško u stomaku, osećam mučninu i nelagodnost. Hvala na pomoći. Pozdrav!

Poštovana,

Obzirom na sve navedeno preporučila bih sledeće: zbog smanjenog apetita krenite uzimati kompleks vitamina B u prepodnevnim časovima ili pivski kvasac. Kako biste dodali kilograme neophodno je da imate tri glavna obroka i dve užine (u tome će vam pomoći prethodno navedeno) . Uz ovo, neophodno je uvođenje neke fizičke aktivnosti (najbolje bi bilo vežbe sa opterećenjem-teretana uz kardio vežbe jednom nedeljno).Pre treninga je najbolje konzumirati složene ugljene hidrate a posle treninga obavezno proteine sa ili bez ugljenih hidrata. Takođe u dodavanju telesne mase su dosta efikasni whey proteini koji se konzumiraju posle treninga a nekad mogu zameniti i užinu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 01.06.2017
Odgovorio: dr Aleksandar Milićević

Pitanje broj #152263

Poštovana,

Prosječne sam visine i imam 98 kg, dakle dosta viška kila. Krupan sam i ne primjeti se, osim na stomaku (koji moram uvući. Radim fizički posao u marketu, i zanima me način na koji bi mogao skinuti kile. Pio sam dosta gazirano i jeo brzu hranu, ali odlučio sam da probam jednu sedmicu da ne večeram, smanjio sam gazirano i uz posao sam sa 100kg došao na 96, 5 koliko sam imao najniže. Vidjeli su se rezultati i bio sam srećan. Zanima me Vaš savjet kako da to nastavim, šta da radim, planiram i trčati, koliko i kako? Šta jesti, a da nisu stroge dijete, koliko prije ili poslije jela ne treba piti vodu, a čuo sam da valja piti puno vode. 

Hvala puno

Poštovani,
Preporučio bih da ne preskačete večeru, već da za istu konzumirate meso i povrće sa manje ugljenih hidrata. Poželjna je i redukcija brze hrane i šečera, uključujuči sokove. Nagle promene u ishrani mogu samo da uspore Vaš metabolizam zato je bolje da krenete polako. Potrebno je da se za dodatne informacije oko ishrane i eventualnog povećanja fizičke aktivnosti javite nutricionisti i svom izabranom lekaru.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 29.05.2017
Odgovorio: dr Aleksandar Milićević

Pitanje broj #152258

Poštovani,

Zanima me da li dete od 7 godina sme svako veče da večera ovsene pahuljice sa jogurtom? Dala sam mu jednom prilikom u cilju regulisanja stolice, ali se njemu dopalo jako pa bi svako veče to za večeru. Dečak je krupan, težak 37kg, visok je 140 cm. Naglašavam da su u pitanju čiste ovsene pahuljice, ne neka mešavina tipa musli sa šećerom. 

Hvala unapred.

Poštovana,

Zbog raznovrsnosti ishrane, pored ovsenih pahuljica, preporučeno je da se redovno unose i druge žitarice (npr. integralni hleb, pirinač). Ovsene pahuljice su pune vlakana (regulišu stolicu), ali nekada mogu da naprave stomačne smetnje i otežaju varenje drugih hranljivih materija ukoliko se unesu u većim količinama.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 05.05.2017
Odgovorio: dr Vladan Milosevic

Pitanje broj #135918

Poštovani, 

U drugom stanju sam i trudim se da mi ishrana tokom trudnoće bude što pravilnija.
Veliku pažnju obraćam na namirnice koje mogu biti zaražene listerijom. Na internetu sam nailazila na podatke da je čokoladno mleko izvor listerije. Znam da se pravi od srerilisanog mleka koje bi trebalo da je bezbedno. 
jako sam uplašena i potreban mi je savet. 

Poštovana,

Obratite pažnju na zeleno povrće koje je trenutno u prodaji. Mislim da je nepotrebno opterećivati se oko ostalih namirnica. 

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 275 |  Sledeća»