Ocenite članak:
  • 86
(3.9 / 86)

Povišen bilirubin u krvi


Autor: dr Sonja  Ilić   

povišen-bilirubin-u-krvi

Bilirubin je krajnji produkt razgradnje proteina koji sadrže hem. Oko 80 % bilirubina nastaje razgradnjom hemoglobina iz eritrocita (nakon 120 dana života eritrocita u krvi) u retikuloendotelnom sistemu (RES). Preostalih 20 % dnevno stvorenog bilirubina nastaje iz prethodnika eritrocita u koštanoj srži (neefikasna eritrocitopoeza) i drugih hem proteina (mioglobin, citohromi, katalaza). Bilirubin se metaboliše u jetri i izlučuje u žuči.

Akumulira se u krvi kada postoji oštećenje jetre, zapušenje žučnih puteva ili povećano razaranje crvenih krvnih zrnaca. Određivanje bilirubina ima veliki značaj u diferencijalnoj dijagnostici žutica. U hemolitičkoj žutici gotovo sav bilirubin je u slodobodnoj formi. Kod opstruktivne žutice je uglavnom u konjugovanoj formi.

Kada se vek eritrocita približi kraju, posle približno 120 dana, te postanu previše lomljivi da bi mogli opstati u cirkulaciji, njihova membrana puca, a oslobođeni hemoglobin fagocituju tkivni makrofagi u čitavom organizmu. Uvučen unutra, hemoglobin se prvo cepa na globin i hem, pa se tada hemoglobinski prsten otvara i daje slobodno gvožđe koje se prenosi krvlju transferinom i lanac od četiri pirolska jezgra koji služi kao supstrat iz kojeg će se eventualno formirati bilirubin.

Prvo jedinjenje koje nastane je biliverdin, ali se on brzo redukuje u slobodni bilirubin koji se postepeno otpušta iz makrofaga u plazmu. Međutim, slobodni bilirubin se odmah veže veoma jako sa albuminom iz plazme, te se tako vezan transportuje putem krvi i intersticijalne tečnosti.

Normalne i snižene vrednosti bilirubina

Za svega nekoliko sati, slobodni bilirubin se apsorbuje kroz ćelijsku membranu hepatocita i u tom procesu se oslobađa iz veze sa plazmatskim albuminom, a vrlo brzo posle toga gotovo 80% se konjuguje sa glukuronskom kiselinom i formira bilirubin-glukuronid, oko 10% sa sulfatima te nastaje bilirubin sulfat, a ostalih 10% se veže s velikim brojem drugih jedinjenja. U ovim formama se bilirubin izlučuje procesom aktivnog transporta u žučne kanaliće.

Normalne vrednosti u krvi: 3-30 mikromola/L

Mali porast ukazuje na izmenjenu funkciju jetre. Uzroci povišenja mogu biti dugotrajno lečenje nekim lekovima (tetraciklini, antiinflamatorni lekovi), postojanje kamena u žuči ili virusna upala - hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C). Retko je povišen i u drugim slučajevima abnormalnosti enzimskog sistema u organizmu, kao i kod dugotrajnog gladovanja ili nedovoljnog unosa hranljivih materija.

Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.


 Komentari: 7 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru