Ocenite:
  • 73
(3.14 / 73)

Polip debelog creva

Polip je tkivna masa koja štrči u lumen creva, može da bude sesilni ili na peteljci. Priroda im se identifikuje samo histološkim pregledom po polipektomiji. Polipi se dele na neoplastične i neneoplastične.

Neoplastični polipi (adenomi i maligni polipi) - prethode oko 5 godina karcinomu koji iz njih nastaje. Srednje godine ispoljavanja su 58 - 63.  Najčešće se ne ispoljavaju simptomima i nalaze se slučajno, pri irigografiji ili kolonoskopiji. Okultno (skriveno) ili manifestno krvarenje su najčešći načini ispoljavanja, mogu da budu zastupljeni i zatvor ili stolica uskog promera, proliv i nadimanje. Veliki vilozni adenomi u rektumu ili sigmoidnom kolonu mogu da uzrokuju profuzan sekretorni proliv sa dehidracijom, poremećajem elektrolita (posebno elektrolita) i metaboličkom acidozom.

Osnovu dijagnoze čine kombinacija rektosigmoidoskopije i irigografije sa dvojnim kontrastom i/ili kolonoskopija.

Lečenje - polipi na peteljci uklanjaju se endoskopski, omčom za elektrosekciju, i celi šalju na histološki pregled da bi se utvrdio njihov maligni potencijal. Hirurška polipektomija je neophodna kada maligni polip nije u celini otklonjen, kada u peteljci sadrži maligno tkivo ili kada je polip sesilan. Šest do dvanaest meseci po uklanjanju benignih polipa ponavlja se kolonoskopija, a zatim radi svake dve godine.

Neneoplastični polipi - vrlo su česti, uglavnom multipli, obično ravni, sjajni i manji od 5 mm. U ovu grupu spadaju i inflamatorni, kao i hamartomski polipi (sa viškom lamine proprije, cističnim žlezdama i obilno vaskularizovani - juvenilni, ili hiperplazijom lamine muscularis mucosae - Peutz - Jeghersovi polipi).

Porodična adenomatozna polipoza, PAP-karakteriše se pojavom mnogobrojnih adenoma u kolonu, hereditarnim poreklom i velikom predispozicijom za razvoj karcinoma. Broj adenoma varira od 100 do nekoliko hiljada, a javljaju se kao sesilni ili na peteljci. Simptomi su u vidu blagih abdominalnih bolova, lakših proliva i oskudnog krvarenja. Pojava grčevitih bolova, izraženo peranalno krvarenje, gubitak težine i promene u pasaži creva ukazuju na razvoj karcinoma.

Dijagnoza - postavlja se na osnovu endoskopskog pregleda, polipektomije i histološkog pregleda uklonjenih polipa.

Lečenje - proktokolektomija sa ileostomom. Endoskopske kontrole su na 3 - 6 meseci i pri tom se odstranjuju novonastali adenomi.

Peutz - Jeghersov sindrom - karakteriše ga gastrointestinalna polipoza, udružena sa zeleno - crnom kožnom i sluzokožnom pigmentacijom  (na usnama, prstima, bukalnoj sluznici, perianalnoj koži i familiijarna anamneza. Polipi su veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Lečenje - sastoji se od transendoskopskog uklanjanja kolonalnih polipa, a kod lokalizacije u tankom crevu primenjuje se hirurška resekcija.

Juvenilna polipoza kolona - osim u debelom, može se naći i u tankom crevu, ređe u celom gastrointestinalnim traktom. Pojavljuju se u prvoj deceniji života, podjednako kod oba pola. Juvenilni polipi su, obično, lokalizovani u rektumu, na peteljci su i glatke površine. Simptomi su isti kao i kod prethodnih oblika. Maligna alteracija je veoma retka.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, irigografije i kolonoskopije. Dijagnozu potvrđuje histološka analiza odstranjenog polipa.

Lečenje se sastoji od transendoskopske polipektomije.


Zakažite pregled popunjavanjem Kontakt forme.

 Komentari: 4 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar