Ocenite članak:
  • 48
(3.75 / 48)

Podočnjaci, kad se crni ispod očiju


podočnjaci-kad-se-crni-ispod-očiju

Gotovo da nema osobe koja u ogledalu nikad nije ugledala lice s crnim podočnjacima. Crni prstenovi ispod očiju obično su prolazno stanje oko koga ne treba previše brinuti.

Verovatno će vas iznenaditi činjenica da premor nije uzrok crno prbojenih podočnjaka. Glavni uzrok ove, pre svega estetski neprijatne pojave je nazalna kongestija, odnosno zapušen nos. Kada je nos zapušen, površinske vene koje odvode krv iz predela očiju prema nosu postaju proširene, i provide se kroz kožu kao tamno prebojena i nejasno ograničena polja. 

Drugi uzrok tamnih podočnjaka je oticanje kapaka tokom spavanja. Ukoliko spavate potrbuške, pod silom zemljine gravitacija u rastresitom tkivu kapaka će se nakupiti veća količina krvi (venska staza), formirajući otok koji baca karakterističnu senku na podočnjake. Tamna prebojenost kože u ovom predelu može biti i uzrok kožnih oboljenja, kao što je atopički ekcem. Često, ova pojava se viđe kod više članova porodice, što upućuje na zaključak da postoji i izvesna nasledna sklonost.

Jedini efikasan način za maskiranje tamnih podočnjaka podrazumeva primenu krema s vitaminima C i K, alfahidroksilne kiseline i kinetine. Najteži oblici leče se kauzalno (eliminacijom uzroka) i izbeljivanjem, obično pomoću lasera. 

Kako smanjiti otok podočnjaka

Naduvani podočnjaci mogu biti stanje koje se nasleđuje, posledica nakupljanja vode u organizmu (promene vremena, hormonski status, oboljenja bubrega) ili alergije i dermatitisi, kada je nadutost praćena crvenilom i svrabom.

Naduveni podočnjaci su u najvećem broju slučajeva relativno jednostavan kozmetički problem koji se može umanjiti jednostavnim intervencijama. Možete, na primer, pokušati da spavate na višem uzglavlju, kako bi dejstvom sile teže višak tečnosti napustio područje lica. Ako se otok ne povuče dok ste na nogama, u uspravnom pokušaju, prislonite hladne obloge ili odbačene kesice od čaja na podočnjake tokom nekoliko minuta. Uprkos uveravanjima prijatelja da krema protiv hemoroida čini čuda s natečenim podočnjacima, trudite se da izbegavate nanošenje ovih preparata na osetljivu kožu ispod oka. U suprotnom, očekujte isušivanje i crvenilo. 

Ako su otoci ispod očiju uporni i praćeni pojavom otoka i u drugim delovima tela, potražite mišljenje lekara. On će se potruditi da otkloni sumnje u pravilno funkcionisanje bubrega, štitne žlezde i drugih organa ili lekova koji utiču na metabolizam vode u organizmu.


 Komentari: 3 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru