Ocenite članak:
  • 101
(3.46 / 101)

Plastična operacija nosa (Estetska korekcija nosa)


Autor: doc dr sci med dr stom Predrag Kovačević    

plastična-operacija-nosa-estetska-korekcija-nosa

Deformiteti nosa najčesšć nastaju kao posledica povrede, ali mogu biti i kongenitalni. Operacija deformiteta nosa moze za cilj imati: korekciju spoljeg izgleda nosa, korekciju nosne pregrade i korekciju spoljnog izgleda.

Sve urodjene deformacije nosa mogu se podeliti na:
  • Poremećaj u veličini nosne piramide (jako veliki ili mali nos)
  • Poremećaj osovine nosa (osovina nosa pomerena u stranu).
  • Poremećaj nosnih kostiju i hrskavica nosa (prisustvo koštanih ili urodjenih cisti)
Stečeni deformiteti nosa nastaju kao posledica povrede i najščešće postoji prelom nosne pregrade, prelom nosnih kostiju ili hrskavica nosa.

Polomljen nos treba da se zbrine od strane ORL specijaliste da bi se izbegla pojava posstraumatskih deformacija.

Klasična slika polomljenog nosa je nos koji ima jako isturenu grbu, najčešće pomerenu osovinu u stranu i pacijent se žali na jako teško ili otežano disanje kroz jednu nozdrvu.

Kad se radi operacija

Operacija nosa se radi tek kada je završen rast skeleta lica, a to znači da se operacija radi tek sa napunjenih 18 godina.

Preoperativna priprema obuhvata snimanje nosnih kostiju i nosne pegrade kao i bris nosa i grla. Naravno potrebno je uraditi i nalaze za proveru opšteg zdravstvenog stanja kao rutinsku anesteziološku pripremu.

Operacija nosa se najćešće radi u opštoj anesteziji. Operacija u loklanoj anesteziji je moguća samo za zahvate na hrskavicama vrha nosa (npr. deformacija nosa sa vrhom kao višnja - sherry tipp deformity)

Posle operacije se koristi tamponada u trajanju 5 do 7 dana , a ako je radjena intervencija na nosnim kostima nosi se spoljašnja imobilizacija (gips ili metalna pločica) 10 dana.

Kada se radi operacija na nosnoj pregradi nekad je potrebno primeniti imobilizaciju nosne pregrade sa plastičnim pločicama, koja se nosi 10 dana. Uklanjanje imobilizacija nije bolno.
Od postoperativnih komplikacija opisano je krvarenje, krvni podlivi oko očiju, otok lica, pojava podliva u nosnoj pregradi i  pojava zapaljenja viličnih sinusa.  Za rešavanje većine ovih komplikacija kasnije je potrebna dodatna operacija.

Posebnu oblast u rešavanju DEFORMITETA NOSA predstavlja grupa pacijenata koji su operisali RASCEP USNE I NEPCA. Kod njih se operacija radi rezom na vrhu nosa i koriguje se položaj hrskavica u vrhu nosa. I kod ovih pacijenata operacija se radi u uzrastu 17 – 18 godina.

Želite da zakažete plastičnu operaciju?


Zakažite pregled


 Komentari: 6 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru