Neurohirurgija  (1172)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Neurohirurgija | Odgovoreno: 07.09.2008
Odgovara:

Postovani doktore,rodjaku je postavljena dijagnoza-Stenosis canals spinalis lumbalis et cervicalis,sto i sama predpostavljam znaci suzenje kicmenog kanala,zbog cega on ima povremenu oduzetost nogu. Imao je do sada jednu operaciju mada ja nisam upucena o kakvom se operativnom zahvatu radi,ali sam upucena u to da ta operacija nije uspela i da ce morati ponovo na istu jer mu se to suzenje prosirilo i na vratni deo. Zelela bih da znam nesto vise o tom operativnom zahvatu,o cemu se konkretno radi i ako je moguce da navedete neke od mogucih uzroka ovog obolenja. hvala p.s. Zaboravila sam da napisem,ne znam da li ce nesto znaciti da pored dijagnoze stoji- Status post laminectomiam decompressivam L3.

Poštovana, kod starijih ljudi, zbog uznapredovalog okoštavanja na određenim delovima kimenog kanala dolazi do suženja kao i na otvorima sa bočnih strana kroz koje između pršljenova izlaze kičmeni živci. Kada suženje pređe kritičan nivo (tzv. apsolutna stenoza), pritisak na kičmenu moždinu u vratnom delu odnosno kičmene korenove u slabinskom delu kičme je preveliki što se manifestuje određenim tegobama. Rešenje je dekompresija kičmenog kanala. Objašnjavanje tehničke strane operacija prevazilazi ovu komunikaciju sa velikim potencijalom da budete još zbunjeniji. U svakom slučaju potražite konkretno objašnjenje o planiranom operativnom zahvatu u komunikaciji sa neurohirurgom koji će lečiti vašeg rođaka. Srdačan pozdrav.


 Komentari (1)» Postavite komentar

Postavio: boba majstorovic-kovacevic
11.09.2016. 20:51:28
Pre 2 meseca, nenadano i ničim izazvano, nakon jutarnjeg ustajanja osetila sam  (koje je samo na "vremensku promenu"-ponekada) jutarnje kocenje i bolove u pojasnom delu. Zatim je krenulo strujanje. Pomislila sam, sto je i moj lekar definisao- lumbo isijalgija. Terapija je bila injekcije 2x po 5*koktela*-diklofen+bensedin+ohb (na drugi dan). Nikakvo poboljšanje nisam osetila. I onda saznah za privatnu ordinaciju lekara fizijatra i odmah sam mu se, pod jedva podnosljivim bolovima, uz analgetike, obratila za pomoć. Morala sam da sačekam da mi spadne otok, dao mi je"blokade u oba kolena", spao je otok. Svi moji pokusaji da se ispravim su bezuspesni. Isti dr. je i "specijalizant akupunkture". Ta terapija mi je jako prijala vec nakon 5 od 8 prjmljenih. Ali u stanju hoda i stajanja (kuvanje i rad u kući- penzionerka sam stara 61. god.)bol se vraća. "Strujanje u kolenu "ne dozvoljava vertikalizaciju! Spavam bez bolova, sedim bez bolova, vozim bicikl koji mi prija. Ali, sa hodom vrlo tesko. Sta treba dalje da preduzimam? Veoma sam nesrecna jer se teško navikavam na novonastalu situaciju. Moj lekar je-optimista. Ne svrstava me u neke ozbiljnije slučajeve. Moja porodica je veoma skepticna. Molim vas za sugestiju i preporuku! Svesna da se tesko ljudi usuđuju da iznose svoje probleme. Ocekujem vas stav. Zahvalna penzionerka.