Radiologija  (272)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Radiologija | Odgovoreno: 02.07.2008
Odgovara: prof dr Petar Bošnjaković

KOliko je stetno snimanje glave CT skenerom zbog zracenja.Da li je normalno da se to radi na otprilike svakih 6 meseci kao kontrolni pregled ako se uzme u obzir da je pacijent dete (sada od 1.5 godine) koje od rodjenja ima od rodjenja cistu od masnog tkiva u sredistu glave i nema za sada nikakvih posledica zbog toga i razvija se potpuno normalno bez ikakvih teskoca. Vec sam postavljala ovo pitanje ali nisam dobila odgovor pa ga zato ponavljam. Unapred hvala na odgovoru.

Izvinjavam se ukoliko iz nekog razloga niste dobili odgovor na Vaše opitanje i evo popravke.

Zračenje prilikom CT pregleda mozga nije veliko ukoliko je idndikacija pravilno postavljena tj. ukoliko je rizik od štetnih efekata rendgenskog zračenja manji od vrednosti informacija koje dobijamo. U brojkama ono iznosi približno dozi zračenja koja se primi tokom 10 - 50 rendgengrafija pluća i srca (zavisno od CT aparata na kome se pregled radi).

Ne znam detaljno o kakvoj masnoj cisti se radi kod malog bolesnika koga pominjete ali sigurno je:
1. CT je bio opravdano dijagnostičko sredstvo u inicijalnoj fazi;
2. Za praćenje evolucije promene svakako da prednost treba dati magnetnoj rezonanci !

S obzirom da se radi o detetu pregled na MR bi se morao izvoditi u opštoj anesteziji i u ustanovi koja raspolaže vrhunskim aparatom i vrhunski edukovanim kadrom. Ukoliko imate bilo kakvih problema sa MR kontroloama slobodno se obratite Institutu za radiologiju KC Niš koji Vam može obezbediti i jedno i drugo.


 Komentari (0)» Postavite komentar

Nema postavljenih komentara za ovaj odgovor.