Radiologija  (272)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Radiologija | Odgovoreno: 28.04.2008
Odgovara: prof dr Petar Bošnjaković

Postovani profesore,
Moj otac, kojem je avgusta 07, otkriven karcinom baze jezika, primio je hemoterapijuCAR-5FU-CDDP (3 ciklusa) i 35 zracenja (TD 70Gy lokalno i 64Gy regionalno). Zracenje je zavrseno 19.3, a 06.05. zakazan mu je prijem na IORS radi reevaluacije osnovne bolesti.
Dijagnoza: CA laryngopharyngis cum meta colli bill T3N2cM0
PH Ca planocellulare inv. GII NGIII
Spiralni CT vrata pre pocetka lecenja:
U nivou orofarinksa - pod usne duplje desno, a ima se utisak i da prelazi i mediosagitalnu liniju i propagira se delom i levo, vidljiva izrazita mekotkivna asimetrija (Tu infiltracija sa zahvatanjem epiglotisa. Desna valekula se diferencira, leva obliterisana. Na vratu desno submandibularno lgl do 15mm, levo do 12mm. Na vratu desno u jugularnoj regiji pojedinacne lgl do 10mm.
Kontrolni EHO vrata po zavrsetku zracenja: Na vratu desno submandibularno lgl dimenzija 17mm, deluje reaktivno, ali je diskretno hipoehogenija. Na vratu levo submandibularno reaktivna ali diskretnohipoehogenija lgl 16mm.
Neposredni efekat sprovedene terapije procenjen kao subtotalna regresija - GPR.
1. Interesuje me da li je karcinom jos uvek tu?
2. Da li uvecane zlezde
znace da su i dalje metastatski promenjene ili su uvecane zbog reakcije na zracenje?
3. Da li je moguce da karcinom, ako se nalazi u okruzenju u kojem su spaljeni svi oni sitni krvni sudovi koji su ga hranili, postane neaktivan?
4. Sta znaci subtotalna regresija - GPR?
5. I kako vama sve to izgleda?
Izvinjavam se ako sam bila preopsirna, ali i ja sam u decembru 07. zavrsila sa hemoterapijom pa samvec na ivici snaga te sam mozda zbog toga i opsirna i uplasena.
I jos nesto, danas su majci uradili UZ jetre: Na jetri vidi se jasno ogranicena hiperehogena promenapromera 15mm. Pretpostavljam da znate o cemu vec razmisljam?
Hvala Vam

Poštovani,

1. Bilo bi lepo da nije ali je s obzirom na preintervenciono stanje to malo verovatno.
2. Limfne žlezde mogu biti uvećane reaktivno ali i kao posledica metastatski depozita što je veoma teško utvrditi bez uvida u snimke i stanje bolesnika.
3. terapija se sprovodi kako bi se uništio što veći broj malignih ćelija. Idealno bi bilo da se unište sve ali to kombinacijom hemioterapije i zračenja nije uvek moguća.
4. Znači da regresije (nestanak) tumorskog tkiva nije potpun.
5. Osnovni cilj lečenja je pokušati kompletno izlečenje i nestanak tumora. U slučajevima kada to nije moguće, borba se vodi za što duži i komforniji život.
6. Vzano za mamu, znam o čemu razmišljate. Statistički su najčešće promene jetre sličnih karakteristika benigni hemangiomi.

S poštovanjem,

prof. dr Petar Bošnjaković


 Komentari (2)» Postavite komentar

Postavio: DIJANA
21.07.2009. 21:59:42
Moje pitanje... Najpre da Vas pohvalim, čula sam o vama sve najbolje. Recite mi kako da dobijem uput za klinički centar u BG imam bolove u predelu abdomena nesnosne, gubim snagu i nesvestica. Moje pravo pacijenta želela bih da mi se urade detaljnije analize ovo već dugo traje ti simptomi. Živim u KI i mogu da uzmem slobodu da prokomentarišem da su drski i apsolutno nesposobni! Uz to sve na moje bolove se slatko smeju i na tome sve ostaje...
Pozdrav!
Postavio: seka
02.03.2015. 22:13:27
Postovani doktore, objasnite sta znaci, , u hilusu lijevog bubrega i paraortalno lijevo vide se pojedinacne lgl. Najveceg promjera do 15 mm. Ne vidi se ascites/citirano sa ct nalaza.