Endokrinologija  (1927)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Endokrinologija | Odgovoreno: 01.09.2009
Odgovara: ass.dr Milena Velojić-Golubović

Poštovana,
Moja dijagnoza je e04-struma atoxica alia, levi lobus skoro u celini zahvaćen hiperehogenim, inhomogenim nodusom 30x 23mm sa centralnim nekrotičnim poljima. Molim Vas da mi detaljno objasnite šta to znači jer u mom gradu nemamo endokrinologa a dobila sam uput za stintigrafiju. Da li je operacija neophodna s obzirom da mi nodusi rastu? Imam ih nekoliko, a funkcija štitaste žlezde je očuvana.
Unapred zahvalna Lidija iz Vranja.

Poštovana,
Mislim da je jedino definitivno rešenje za nodus te veličine hirurška intervencija. Ukoliko je drugi režanj u redu preuzeće funkciju i najverovatnije neće biti potrebna terapija u smislu nadoknade hormona nakon operacije. Ukoliko ima nodusa i u drugom režnju najbolje je da se i on ukloni.
Pozdrav.


 Komentari (2)» Postavite komentar

Postavio: radmila
01.08.2013. 14:28:18
Imam dijagnozu: struma atoxica alia piše još: oba lobusa stitnjače su granične veličine, grublje ehoteksture sa izoehogenim nodusima u desnom režnju promjera do 4, 2mm. Dg. Struma diffusa et nodosa. Istmalni predio i traheja: b. O. Možete li mi reći (objasniti) nešto više o ovome??
Postavio: Zora Ivanovic
30.04.2015. 14:06:28
N a sistematskom pregledu mi je utvrđeno: štitasta žlezda uredne veličine hiperehogena sa hipoehogenim nodusom u desnom režnju lateralno prečnika oko 45 mm. Molim vas pojasnite mi koliko je to opasno, šta trebam da radim. Podsecam ima povišene vrednosti holesterola u krvi. Pila sam lekove rosohol 10 mg, do pre dva meseca, i sada mi je doktor rekao da preknem tri meseca da se organizam malo odmori uz dijetetski režim. Vec su mi parametri hol jako povecani ukupni hol 9, 31. (podsecam lekove sam pila 4 godine) i pod lekovima mi se normalizovao holesterol.